Hopp til innhold

Ny teori: Derfor bombet Hitler Elverum etter Kongens nei

Bombingen av Elverum 11. april 1940 der 35 mennesker døde, er i alle år kalt for en tysk hevnaksjon etter Kongens nei. Etter 80 år kaster ny bok nytt lys over den vedtatte sannheten.

Gårderbakken i Elverum etter den tyske bombingen for 80 år siden.

RUINER: Hele Elverum lå i ruiner etter den tyske bombingen for 80 år siden.

Foto: Nils Storberget Anno Glomdalsmuseet

Den norske storfilmen "Kongens Nei" fortalte om den dramatiske flukten til kong Haakon og kronprins Olav da de hadde tyskerne i hælene. I Elverum kom den norske kongen med sitt historiske nei til tyskerne.

Bombedagen

Slik så det ut i sentrum av Elverum på ettermiddagen 11. april 1940. Til venstre avisa Østlendingens hus, lengst ned i gata har Hotel Central brent ned.

Slik så det ut i sentrum av Elverum på ettermiddagen 11. april 1940. Til venstre avisa Østlendingens hus, lengst ned i gata har Hotel Central brent ned.

Foto: Anno Glomdalsmuseet

Torsdag morgen 11. april: Det er sol og klart vær. Elverum koker. Sivile, unge karer kommer til stasjonsbyen. De er beordret til mobilisering. Kl. 11 kommer det første bombeangrepet. Det angriper mål i sentrum og på Terningmoen.

De første blir drept. Flyalarmen går mange ganger. Det er kaos. Folk flykter, så blir det stille. Men så kommer hovedangrepet på ettermiddagen. Det rammer Leiret, sentrum voldsomt. Byen står i brann. Den gamle bebyggelsen blir jevnet med jorda. I alt dør 35 mennesker.

Les: Da tyskerne bomber Elverum

Kongens nei

 Kong Haakon og kronprins Olav under Kongebjørka i Molde 1940

BOMBER: Tyske bombefly akkompagnert med mitraljøseild bombet Nybergsund for å tilintetgjøre Kongen. Etter en spektakulær flukt gjennom furuskogen i Nybergsund reddet Kong Haakon, kronprins Olav og Regjeringen seg unna drapsforsøket. Her er kongen og kronprinsen under Kongebjørka i Molde i 1940.

Foto: Per Bratland

Bombingen av Elverum har av mange blitt karakterisert som en ren tysk terrorbombing og en hevnaksjon fra Hitler på grunn av kongens nei.

Dagen før hadde nemlig kong Haakon nektet å overgi seg til den tyske okkupasjonen da han møtte tyskerne i Elverum.

Les: Her sa Kong Haakon nei

Dagen etter ble Elverum blitt bombet sønder og sammen.

Nå kaster faghistoriker og forfatter Vegard Sæther nytt lys på historien i boka «Elverum 1940 -Den skjulte fienden»

Han har funnet løsninger som han mener er mer relevant og passer mer til det store bildet. Men han trekker inn internasjonale hendelser som også hadde stor betydning for at Elverum ble bombet.

Den nye boka belyser for første gang de militære disposisjonene for at Hitler bombet Østerdalens hovedstad for 80 år siden.

Historiker og forfatter Vegard Sæther har studert en rekke kilder sett på katastrofen som rammet Elverum i 1940 med nye øyne. 
I boka "Elverum 1940 : Den skjulte fienden" gir han nye forklaringer på hvorfor østredalens hovedstad ble bombet.

NYE FORKLARINGER: Historiker og forfatter Vegard Sæther har studert en rekke kilder sett på katastrofen som rammet Elverum i 1940 med nye øyne.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Det har alltid dreid seg om Kongen og flukten. Jeg tror Elverum var viktigere enn det som er trukket fram tidligere. Jeg tror Elverum kunne blitt bombet uansett, sier faghistorikeren. Han har jobbet med boka helt siden 2013, og har studert en rekke historiske kilder og snakket med tidsvitner om det som skjedde i Elverum. Historikeren og forfatteren fra Stor-Elvdal, bosatt på Kolbotn har tidligere utgitt blant annet bøker om norske frontkjempere, frontsøstre og krigsseilere.

Elverum viktig for Hitler

Hitler-Speer

ARKITEKTUR: Adolf Hitler og hans sjefarkitekt Albert Speer studerer en modell over en by. Speer laget en tilsvarende modell for Trondheim.

Foto: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

Elverum var et militært sentrum på Østlandet og et av få steder i landet som etter den tyske invasjonen fremdeles kunne ta imot og mobilisere soldater.

– Det er god grunn til å tro at tyskerne, på bakgrunn av innsamlet etterretningsinformasjon fra agenter og flyovervåking, konkluderte med at hele Elverum var som en militærleir å regne.

– Hitler har et mål om å sikre forbindelsen Oslo - Trondheim og da måtte den militære motstanden i Elverum nedkjempes, sier han.

Ville drepe kongen og kronprinsen

Slik så det ut i sentrum av Elverum på ettermiddagen 11. april 1940. Til venstre avisa Østlendingens hus, lengst ned i gata har Hotel Central brent ned.

Slik så det ut i sentrum av Elverum på ettermiddagen 11. april 1940. Til venstre avisa Østlendingens hus, lengst ned i gata har Hotel Central brent ned.

Foto: Anno Glomdalsmuseet

I tillegg rapporterte tyske agenter til den tyske overkommandoen blant annet om at kronprins Olav var observert på Elverum, kjempende med norske soldater.

– Hvis Hitler kan gjøre ende på kongen i tillegg, var det bare bra for Hitler.

Derfor var bombingen av Elverum mye viktigere enn bare et hevnangrep. Det var ekstremt viktig for tyskerne å sikre forbindelsen Oslo-Trondheim for å få fram forsyninger og få kontroll over Norge. For den tyske føreren hadde en overordnet plan om å ta Frankrike og da måtte han ha kontroll over Norge, sier Vegard Sæther.

Hvorfor er ikke dette blitt kjent tidligere?

– Innenfor historiefaget bygges det noen ganger fortellinger som blir vedtatte sannheter uten at det blir satt spørsmålstegn ved dem. De blir gjentatt og gjentatt og til slutt tatt for god fisk, sier Vegard Sæther.

Bombeangrepet på Elverum startet kl 11 på formiddagen 11.april 1940. Her ser vi røyken fra et hus som er truffet rett bak sykehuset.

Bombeangrepet på Elverum startet kl. 11 på formiddagen 11. april 1940. Her ser vi røyken fra et hus som er truffet rett bak sykehuset.

Foto: Per Murud/Anno Glomdalsmuseet