Hopp til innhold
Birgitte Tengs
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Drapet på Birgitte Tengs

Oppsummert

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995. Fetteren ble frifunnet for drapet i lagmannsretten, men dømt til å betale erstatning. 1. september 2021 ble en mann i 50-årene arrestert for drapet.

 • Varslar at fetteren blir dratt inn i rettssaka

  Fetteren til Birgitte Tengs blir ein sentral person i rettssaka, dersom det blir tatt ut tiltale mot ein 51-åring frå Karmøy. Det seier forsvar til 51-åringen, Stian Kristensen til Dagbladet. Fetteren blei dømd for drapet på kusina i tingretten, men blei frikjent i lagmannsretten. – Det vil vera eit nytt overgrep dersom han igjen blir dratt inn i ei rettssak om drapet, seier fetteren sin forsvarar, Arvid Sjødin.

 • Forlenget varetekt

  Sør-Rogaland tingrett forlenger varetektsfengslingen av mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs med åtte nye uker.

  Det kommer fram i en kjennelse tirsdag formiddag.

  Fengslingen ble avgjort som kontorforretning uten fysisk oppmøte. Den siktede 51-åringen begjærte seg løslatt.

  Drapssaken mot mannen, som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995, er berammet til å starte i Haugaland og Sunnhordland tingrett 31. oktober eller 14. november.

 • Tengs-saken er oversendt Riksadvokaten

  Statsadvokaten har sendt sin innstilling i Birgitte Tengs-saken til Riksadvokaten, skriver Dagbladet.

  – Saken ligger nå på Riksadvokatens bord, og vi venter på en avgjørelse derfra, sier advokat Stian Kristensen til avisen.

  Han er forsvarer til mannen i 50-årene som siden september i fjor har vært siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

  Riksadvokaten skal ha fått tilsendt statsadvokatens innstilling for omkring en uke siden, skriver Dagbladet. Hvor lang tid han vil bruke på å komme med sin konklusjon er uvisst.

  – Vi forbereder oss nå med utgangspunkt i at det kommer en tiltale. Det er vi nødt til å gjøre, uansett hva resultatet blir til slutt, sier Kristensen til avisen.

  Tirsdag gjennomføres et nytt fengslingsmøte for mannen. Det går som kontorforretning. Forsvarer Stian Kristensen opplyste i helgen til NTB at hans klient vil, som i tidligere rettsmøter, begjære seg løslatt.

  Drapssaken er berammet til å starte i Haugaland og Sunnhordland tingrett 31. oktober eller 14. november. Mannen er også siktet for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000.

 • Politiet vil begjære Tengs-siktet fortsatt fengslet

  Påtalemyndigheten vil be om fortsatt fengsling for 51-åringen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs når varetekten går ut tirsdag.

  Sist retten tok stilling til om 51-åringen skulle holdes i varetekt, var i begynnelsen av juli. Da skrev Sør-Rogaland tingrett at retten hadde lagt særlig vekt på sakens art og alvor, mistankegrunnlaget og forventet straff i tilfelle domfellelse, og at den ikke fant det problematisk å sette varetektstiden til tolv uker.

  Når det holdes nytt fengslingsmøte når varetekten utløper tirsdag neste uke, vil 51-åringen, som i tidligere rettsmøter, begjære seg løslatt.

  – Han motsetter seg prinsipielt varetekt selv om han godtar at selve fengslingsmøtet blir gjennomført som kontorforretning, sier advokat Stian Kristensen, som er mannens forsvarer.

  Sørvest politidistrikt opplyser fredag til NTB at politiadvokat Unni Byberg Malmin vil be retten om fortsatt varetekt av mannen fram mot rettssaken.

  Drapssaken mot 51-åringen, for drapet på Birgitte Tengs i 1995, er berammet til å starte i Haugaland og Sunnhordland tingrett 31. oktober eller 14. november. Det er satt av tolv uker til rettsbehandlingen.

  Politiet sendte i midten av september over alt etterforskningsmaterialet i saken over til Den høyere påtalemyndighet for å avgjøre spørsmålet om tiltale i saken mot 51-åringen.

  (NTB)

 • Tidligere riksadvokat beklager at fetteren ble tiltalt i Tengs-saken

  Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch beklager tar selvkritikk for at det ble tatt ut tiltale mot fetteren i Birgitte Tengs-saken, melder VG.

  – Selv om det ble avsagt frifinnende dom er det i dag all grunn til å sterkt å beklage overfor fetteren og hans familie at det i sin tid ble utferdiget tiltale mot ham. De har lidd meget, sier Busch til avisen.

  Han legger til at han ha forståelse for at familien retter kritikk mot dem som hadde ansvaret.

  Fetteren ble frifunnet for drapet i lagmannsretten, men dømt til å betale erstatning. I fjor ble en mann i 50-årene arrestert for drapet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no