Hopp til innhold
TV-skjerm med bilde av Donald Trump og Joe Biden
Foto: Sarah Silbiger / AFP

Presidentvalg i USA 2024

Oppsummert

5. november 2024 er det nytt presidentvalg i USA. Både tidligere president Donald Trump og nåværende president Joe Biden har annonsert sine kandidatur.

 • «QAnon-sjamanen» vil stille til valg i USA

  Jacob Chansley, som ble kjent som QAnon-sjamanen under kongresstormingen i 2021, sier han vil stille til valg som kongressmedlem.

  Chansley sendte torsdag inn en såkalt kandidaterklæring om interesse og informerte valgmyndighetene i delstaten Arizona om at han vurderer å stille som kandidat for det libertarianske partiet i 2024.

  Han var blant de første som brøt seg inn i Kongressen 6. januar 2021, og ble kjent verden over på grunn av sitt karakteristiske antrekk, som inkluderte horn og pelskappe.

  Chansley ble for sin deltakelse i stormingen dømt til tre år og fem måneders ubetinget fengsel. Han ble løslatt tidligere i år.

  Setet han vurderer å stille til valg til blir ledig da et republikansk kongressmedlem pensjonerer seg.

  (NTB)

 • Trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat

  Den amerikanske senatoren Tim Scott trekker seg fra kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i valget neste år. Det sier han til Fox News.

  Scott var en av de fem kandidatene som fikk være med på den tredje republikanske TV-debatten torsdag. Donald Trump er kandidaten med mest oppslutning, men han har valgt å ikke stille i noen av debattene.

  Tim Scott
  Foto: GIORGIO VIERA / AFP
 • Trumps rivaler med bred støtte til Israel

  Donald Trumps rivaler i nominasjonskampen i det republikanske partiet kom alle med tydelige støtteerklæringer til Israel i nattens TV-debatt.

  Flere av kandidatene kritiserte også president Joe Bidens håndtering av krigen.

  På spørsmål om hva kandidatene ville si til Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa Florida-guvernør Ron DeSantis:

  – Jeg vil si. Fullfør jobben en gang for alle. Alle disse Hamas-slakterne, de er terrorister, sa DeSantis, ifølge Reuters.

  Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley kritiserte Biden for å forsøke å presse Israel til å vurdere humanitære pauser.

  – Det siste vi trenger å gjøre er å fortelle Israel hva de skal gjøre. Det eneste vi burde gjøre er å støtte dem og eliminere Hamas, sa Haley.

  Senator Tim Scott tok til orde for at Biden burde beordre angrep på Iran, som støtter Hamas, som svar på angrep mot USA.

  Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy og Tim Scott
  Foto: JOE RAEDLE / AFP
 • Den tredje republikanske TV-debatten er i gang

  Den tredje republikanske TV-debatten mellom kandidatene som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat i 2024-valget er i gang i Miami i Florida.

  Heller ikke denne gangen deltar tidligere president Donald Trump, som ligger best an på målingene.

  Debatten, som sendes på NBC, står mellom Florida-guvernør Ron DeSantis, tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, senator Tim Scott, New Jersey-guvernør Chris Christie og forretningsmannen Vivek Ramaswamy.

  Foreløpig har økende fattigdom i USA og krigen mellom Israel og Hamas stått på agendaen.

  Chris Christie, Nikki Haley, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Tim Scott.
  Foto: JOE RAEDLE / AFP
 • Fem republikanere klare for TV-debatt

  Fem av dem som ønsker å bli republikanernes presidentkandidat neste år, er klare for ny TV-debatt. Donald Trump stiller ikke denne gangen heller.

  Feltet krymper i forkant av onsdagens TV-debatt i Miami, den tredje i republikanernes nominasjonskamp. Der møtes Ron DeSantis, Tim Scott, Vivek Ramaswamy, Chris Christie og Nikki Haley – den eneste kvinnelige kandidaten. (NTB)

  Forretningsmann Vivek Ramaswamy (til venstre) og tidligere FN-ambassadør Nikki Haley er blant de fem kandidatene som har kvalifisert seg og stiller i republikanernes tredje TV-debatt i nominasjonskampen før neste års presidentvalg.
  Foto: Morry Gash / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no