Hopp til innhold
TV-skjerm med bilde av Donald Trump og Joe Biden
Foto: Sarah Silbiger / AFP

Presidentvalg i USA 2024

Oppsummert

5. november 2024 er det nytt presidentvalg i USA. Både tidligere president Donald Trump og nåværende president Joe Biden har annonsert sine kandidatur.

  • Trumps valgkampkasse vokser

    Donald Trump samlet i mars måned inn 15 millioner dollar til valgkampen sin, viser en oversikt fra valgkampstaben hans. Det er 4 millioner mer enn måneden før.

    Men Trump har gjennom valgkampen vært forbigått av president Joe Biden når det gjelder hvem som har samlet inn mest penger.

    Bidens valgkampstab var ventet å legge fram presidentens oversikt for mars måned senere lørdag. I februar samlet Biden og hans team inn 53 millioner dollar.

    (NTB)

  • Biden og Trump kommer dårlig ut i ny måling

    Amerikanske velgere er ikke imponert over verken president Joe Biden eller forgjengeren Donald Trumps innsats for landet, viser en ny måling.

    Over halvparten av de spurte i målingen fra AP-NORC Center for Public Affairs Research mener Biden med sin politikk har bidratt til økte levekostnader og svekket grensekontroll.

    Over halvparten mener også at Donald Trump under sin regjeringstid bidro til å svekke stemmeretten, valgsikkerheten, USAs forhold til omverdenen, abortlovgivningen og kampen mot klimaendringer, viser målingen.

    På spørsmål om hvem av de to som har gjort mest for å hjelpe folk som dem selv, svarer rundt en tredel Trump og en firedel Biden.

    AP Poll Biden Trump Issues
    Foto: AP
  • Trump med tydelig nei til nasjonalt abortforbud

    Donald Trump kom onsdag med hans hittil tydeligste uttalelse om debatten om et nasjonalt abortforbud i USA.

    – Nei, svarte Trump da en reporter spurte ham om han ville signere et nasjonalt abortforbud, dersom han blir president i november.

    Trump har tidligere sagt at han vil ha unntak for voldtekt og incest, og at delstatene skal få bestemme selv.

    Likevel går han ut mot Arizonas lovforslag om abort, som ble vedtatt opprettholdt tirsdag.

    Loven fra 1864 forbyr nesten all abort. Spurt om delstaten gikk for langt, svarte han:

    – Ja, det gjorde de. Det vil bli håndtert. Som du vet, alt handler om delstaters rettigheter. Det vil bli håndtert. Jeg er sikker på at guvernøren og alle andre kommer til å ta til fornuft, og at det vil bli håndtert, tror jeg, veldig raskt, sa Trump, ifølge The Guardian.

    Tidligere President Trump på valgkampmøte i Ohio
    Foto: SCOTT OLSON / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no