Disse gikk bort i 2010

Idrettsutøvere, morsomme menn og krigshelter er blant noen av dem som forlot oss i 2010.

Knutsen og Ludvigsen på Øya 2006

Knutsen og Ludvigsen på scenen i 2006.

Foto: unknown / NRK

En barndomshelt ble revet bort da nyheten om at Gustav Lorentzen , best kjent som Knutsens makker Ludvigsen, fikk hjertestans under et orienteringsløp i Bergen 21. april i år.

Gustav Lorentzen var vokalist, gitarist, komponist, forfatter og programleder.

Han var best kjent som musiker, men var også ambassadør for UNICEF, forfatter av tolv bøker og en iherdig forkjemper av kultur for barn.

Les: Gustav Lorentzen hyllet i hjembyen
Les: Her er Dolmens siste hilsen
Les: - Gustav var barnas beste venn

Video MINNEKONSERT-270810-DR2300_MXF_Innboks.MP4

VIDEO: Minnekonsert for Gustav Lorentzen.

Arne Nordheim

Komponist Arne Nordheim.

Foto: ( Barbara Halden, NRK) / NRK

Den norske samtidsmusikkens far gikk også bort i løpet av året. Komponisten Arne Nordheim er blant annet hedret med Nordisk kulturråds ærespris og kommandør med stjerne av St. Olavs Orden.

Nordheim døde 5. juni, og ble 78 år gammel.

I oktober døde den folkekjære visesangeren Jack Berntsen like før sin 70-årsdag. Berntsen fikk Prøysenprisen i sin tid, og deltok senere aktivt i kampen mot oljeutvinning i Lofoten.

Punkens og tungrockens fedre

Ronnie James Dio

Ronnie James Dio.

Foto: DANNY MOLOSHOK / AP
People Malcolm McLaren

Malcolm McLaren i 1978.

Foto: HG / AP

En storhet i en helt annen musikksjanger tok farvel 16. mai.

Tungrock-legenden Ronnie James Dio , kjent fra band som Black Sabbath og Dio, døde 67 år gammel etter å ha kjempet mot magekreft i et halvt år.

Landsmannen og soulartisten Teddy Pendergrass, kjent fra 70-tallsbandet Harold Melvin & the Blue Notes, døde 13. januar av lungesvikt. Pendergrass ble lam fra livet og ned etter en bilulykke i 1982, og led den siste tiden av sitt liv av kreft i endetarmen.

Punk-rocken mistet en av sine nestorer da Sex Pistols-manager Malcolm McLaren måtte gi tapt for lungekreften 8. april i år, 64 år gammel.

Ved siden av Sex Pistols, var han manager for grupper som New York Dolls og Bow Wow Wow.

Les: - Jeg likte aldri Sex Pistols
Les: Markerte managerlegenden med ett minutts BRÅK
Se bildene:
Malcolm McLaren begravet

Slipknot med Grammy-prisen for Best Metal Performance i 2006

Slipknot med Grammy-prisen for Best Metal Performance i 2006. Bassist Paul Gray (t.h.) døde av en overdose i mai.

Foto: Reed Saxon / Ap

Den kjente musikkjournalisten Jon Savage, som skrev boka «England’s Dreaming», som fortalte historien om Sex Pistols og punk, sa at «uten Malcolm McLaren ville det ikke vært noe britisk punk.»

En annen rockestjerne, Slipknot-bassist Paul Gray, døde 24. mai av en overdose.

På årets nest siste dag kom nyheten om at vokalisten i Boney M, Bobby Farrell , var død. Farrell ble funnet på et hotellrom i St. Petersburg i Russland, men dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

Den tyske discosangeren ble 61 år gammel.

Teppefall

Også fra teater- og revyscenen har flere markante skikkelser gått bort det siste året.

Dag Frøland i 1993

Dag Frøland, avbildet i 1993.

Foto: Tøllefsen, Odd Steinar / SCANPIX

Dag Frøland var en av de sentrale revyskaperne i Norge i årene 1976-89. Revyene hans var preget av glamour, kjendisparodier, maskeringskunst og til tider svært litterære tekster.

Frøland døde hjemme hos seg selv 26. januar i år, og ble 64 år gammel.

Frøland sa i 2005 nei til Kongens fortjenestemedalje i gull. Begrunnelsen var at han mente det var galt å rangere mennesker.

Dag Frøland fra revy på Chat Noir
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Dag Frøland på Chat Noir.

Skuespillerinnen Mona Hofland døde 11. februar etter lang tids sykeleie. Hofland som ble 80 år gammel, debuterte på Studioteatret i 1949.

Hun har blant annet vært ansatt ved Det nye teater, Fjernsynsteateret og Den nationale scene. Hofland var tilknyttet Nationaltheateret fra 1967 til 1999 og medvirket i denne perioden i over 50 produksjoner.

Hofland ble flere ganger æret for sitt arbeid, og mottok Radioteatrets Blå fugl i 1990 og Per Aabels ærespris i 1994. I 2001 ble hun utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

Kjell Stormoen

Skuespiller og teatersjef Kjell Stormoen, avbildet i 1971.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

22. oktober kom nyheten om at skuespiller og tidligere teatersjef Kjell Stormoen var gått bort. Stormoen var i sin karriere ansatt ved Riksteatret, Den Nationale Scene og Nationaltheatret.

Han hadde rykte som en dyktig og allsidig karakterskuespiller, og har i tillegg spilt i 20 norske filmer. Rollen i Bent Hamers prisbelønte film «Eggs» fra 1995, er kanskje den han huskes best for.

Kjell Stormoen ble æresmedlem av Norsk Skuespillerforbund i 2003. Han ble 89 år gammel.

Mannen med den nakne pistol

Gary Coleman

Gary Coleman.

Foto: CHRIS PIZZELLO / Reuters
Dennis Hopper

Dennis Hopper ble 74 år gammel.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

Også over dammen sluknet flere stjerner på Hollywood-himmelen i året som gikk.

Den tidligere barnestjernen Gary Coleman døde 28. mai som følge av komplikasjoner etter en hjerneblødning.

Coleman ble bare 42 år gammel.

Dennis Hopper , best kjent fra filmer som «Easy rider» og «Rotløs ungdom» døde dagen etter som følge av komplikasjoner knyttet til prostatakreft. «Apocalypse nå»-stjernen ble 74 år gammel.

Den gråhårede komikeren Leslie Nielsen, kjent fra et utall crazykomedier opp gjennom tidene, døde 29. november på et sykehus i Florida på grunn av komplikasjoner i forbindelse med en lungebetennelse.

Leslie Nielsens karriere strakte seg over mer enn 60 år. Kassasuksessen «Mannen med den nakne pistol», hvor han spilte mot O.J. Simpson, kom i 1988 og fikk flere oppfølgere.

Video Leslie Nielsen i Airplane

VIDEO: Leslie Nielsen i komedien «Airplane»

Regissøren bak «The Pink Panther»-filmene med Peter Sellers i hovedrollen, Blake Edwards , døde av komplikasjoner etter en lungebetennelse 16. desember i år. Edwards hadde en lang Hollywood-karriere som regissør, skuespiller og manusforfatter.

Mannen som elsket Lillehammer

Torbjørn Yggeseth i 1994

Torbjørn Yggeseth, avbildet i 1994.

Foto: Calle Törnström / Scanpix

Torbjørn Yggeseth levde et luftig liv på mange måter. Idrettsmannen fra Asker var utdannet jagerflyger og jobbet blant annet som pilot i SAS.

Men det er for hoppsporten han vil huskes. Yggeseth vant Holmenkollrennet i 1963. Han vant også to renn i Hoppuka, i Bischofshofen i 1963 og i Oberstdorf sesongen etter.

Han ble også nummer to sammenlagt i hoppuka, både i 1961/1962 og sesongen etter. I OL i Squaw Valley i 1960 ble han nummer fem og beste nordmann.

Yggeseth satt også som leder i hoppseksjonen i FIS i 22 år. Han døde 10. januar i år etter lengre tids sykeleie. Yggeseth ble 75 år gammel.

Juan Antonio Samaranch

Juan Antonio Samaranch.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Mannen som i 1994 uttalte «The best games ever» om OL på Lillehammer, Juan Antonio Samaranch , døde av hjertestanse på et sykehus i Barcelona 21. april i år. Han ble 89 år gammel.

I nesten 21 år var han president i Den internasjonale olympiske komite (IOK). Under hans ledelse ristet OL-bevegelsen av seg det gamle amatørbegrepet en gang for alle, og gjennom en voldsom kommersialisering skaffet IOK seg store økonomiske muskler.

«Stemmen fra London»

Sølve Grotmol

Sølve Grotmol.

Foto: Dag Grundseth/Aftenposten

På andre siden av bordet hadde NRK-veteranen Sølve Grotmol sitt virke som sportsjournalist og kommentator.

Grotmol døde brått og uventet på Mallorca i Spania 30. januar i år, 70 år gammel.

Han ble ansatt i NRK på 60-tallet som medarbeider i Dagsnytt. Etter en tid der startet han i TV-Sporten.

Lars Jacob Krogh

Lars-Jacob Krogh.

Foto: PER FLÅTHE / Scanpix

NRK-kollega Lars-Jacob Krogh gikk også bort i løpet av året som gikk. Krogh ble 71 år gammel og døde 14. april i år etter lang tids sykdom.

Krogh startet i NRK allerede i 1965, og var en markant og profilert journalist i NRK gjennom flere tiår innenfor nyheter, sport og underholdning, og ble i 2008 hedret med Kongens Fortjenstmedalje i gull.

15. juni i år døde NRKs første utenrikskorrespondent Richard Herrmann etter lang tids sykdom. Herrmann ble 90 år. I 25 år leverte han nyhetsreportasjer og kåserier fra London. Han har også bakgrunn fra nyhetsbyråene NTB og Reuters.

Filmregissør og NRK-journalist Pål Bang-Hansen gikk bort 25 mars. Han begynte i NRK i 1967, og har filmer som «Kronprinsen», «Norske byggeklosser» og «Bortreist på ubestemt tid».

Video Pål Bang Hansen er død

VIDEO: Bilder fra Pål Bang-Hansens liv.

Rederenke døde brått

Video Eksklusivt intervju med rederen Johan Jørgen Ugland

Reder Johan Jørgen Ugland ble 88 år gammel.

Foto: Nyhetsspiller

Rederen Johan Jørgen Ugland døde 29. mars i år, 88 år gammel. Ugland drev J. J. Uglands rederi helt til det siste.

6. desember døde hans kone Ellen Ugland. Milliardærenken døde brått i en alder av 57 år. Man trodde først at det dreide seg om et naturlig dødsfall, men dagen etter innledet politiet etterforskning av dødsfallet.

Jan Reinås

Jan Reinås.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

En annen næringslivsleder som gikk bort i 2010 var Jan Reinås . Reinås satt blant annet som styreleder i Hydro og var administrerende direktør og konsernsjef i norske SAS på 80- og 90-tallet.

Reinås døde i en alder av 66 år 14. august, etter lengre tids kreftsykdom.

Hans Høegh

Hans Høegh.

Foto: Laurvik, Henrik / Scanpix

Tidligere generalsekretær i Det internasjonale Røde Kors- og Røde halvmåneforbundet Hans Høegh gikk bort 2. november, 84 år gammel. Høegh var også president i Norges Røde Kors og var blant annet med på å bygge opp organisasjonens leirskoler i Norge.

8. juli døde professor i rettsvitenskap Anders Bratholm , 90 år gammel. Han har vlant annet vært formann i Straffelovskommisjonen og bestyrer for Instituttt for kriminologi og strafferett.

Sabotører og krigshelter

Flere helter fra krigens dager har også gått bort i løpet av året.

Jens-Anton Poulsson

Jens-Anton Poulsson.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Tungtvannssabotøren Jens-Anton Poulsson fra Rjukan ble 91 år gammel og døde 2. februar i år. Han var sjef for fortroppen, operasjon Grouse, under tungtvannsaksjonen på Vemork på Rjukan i 1942 og 1943.

Motstandskvinnen Ida Nikoline «Tikken» Manus døde 12. oktober i år. Hun var nestkommanderende i avdelingen som regisserte sabotasjeoppdrag mot tyske anlegg i Norge, og gift med motstandsmannen Max Manus.

«Kjemiske Ali» henrettet

Politikkens verden mistet også flere markante personer i 2010.

Polen mistet store deler av sin regjering, inkludert president Lech Kaczynski da flyet de satt i styrtet ved Smolensk i Russland 10. april i år.

Kjemiske Ali i retten

«Kjemiske» Ali Hassan al-Majid i retten.

Foto: Scanpix/AP

Saddam Husseins håndlanger Ali Hassan al-Majid, kjent som «Kjemiske Ali», ble henrettet i Irak 25. januar, etter å ha blitt funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, døde av en brist i hovedpulsåren 13. desember, 69 år gammel.

Han hadde et rykte som en diplomatisk «bulldoser» og ble nominert til Nobels fredspris sju ganger.

Richard Holbrooke

USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, døde brått 13. desember.

Foto: THIERRY ROGE / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no