Hopp til innhold

Han er «årets navn» i Time

Time Magazine kåra i dag Facebook-gründer Mark Zuckerberg til «Person of the year». – Han har endra måten vi forholder oss til hverandre, sier tidsskriftet.

Facebook, Mark Zuckerberg

Facebook-gründer Mark Zuckerberg er Time Magazines «Person of the year».

Foto: Paul Sakuma / Ap

Facebook -gründer Mark Zuckerberg har blitt kåra til Time Magazines «Person of the Year» for 2010.

Magasinet skriver i sin begrunnelse at 26-åringen står bak et fenomen som har «endra måten mennesker artsmessig forholder seg til hverandre på».

– Definerer vår virkelighet

Facebook har vokst fra å være et lukka nettsamfunn for collegestudenter i USA til å ha over en halv milliard brukere på verdensbasis. Bare i Norge er det over to millioner registrerte Facebook-brukere.

Nettsamfunnet fikk også ekstra oppmerksomhet i høst, da filmen om Facebooks oppstart og vekst «The Social Network» rulla over lerretene verden over, til unison ros fra både kritikere og publikum.

«Facebook definerer vår globale samfunnsvirkelighet. Vi har entra Facebook-alderen, og Mark Zuckerberg er mannen som brakte oss dit», skriver Time videre.

Julian Assange

WikiLeaks-redaktør Julian Assange.

Foto: LEON NEAL / Afp

WikiLeaks nesten-vinner

Magasinet omtaler WikiLeaks -redaktør Julian Assange som en «runner-up» til prisen.

De siste månedene har Assanges nettsted sluppet interne notater skrevet av amerikanske diplomater. Lekkasjene har leda til store presseoppslag verden over.

«WikiLeaks har etablert seg som en konkurrent til tradisjonelle nyhetsmedier og etterretningsorganisasjoner», skriver Time i sin omtale av nettstedet.

Andre kandidater som nesten nådde opp i konkurranse med Zuckerberg er Afghanistans president Hamid Karzai, de chilenske gruvearbeiderne, og den amerikanske nykonservative bevegelsen «The Tea Party» , skriver magasinet.

Putin, Obama og «deg»

I statuttene til prisen heter det at utnevnelsen skal gå til en person som «på et godt eller dårlig vis har gjort mest for å påvirke det siste års hendelser».

I fjor fikk USAs sentralbanksjef Ben Bernanke utnevnelsen. I 2008 fikk daværende presidentkandidat Barack Obama den, og året før gikk den til Russlands daværende president Vladimir Putin.

Av kuriosa kan nevnes vinneren i 2006 - da ble «You», en ikke-persondefinert bruker av nett- og informasjonstjenester - hedra som årets viktigste person.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva mener du om valget av Zuckerberg som «årets navn»?

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)