Hopp til innhold

Oktober: Nobelkomiteen hisser på seg Kina

I oktober lot kineserne seg opprøre av fredsprisen og amerikanerne av nye lekkasjer fra Wikileaks.

Kinesiske tv-skjermer gikk i svart i det Torbjørn Jagland offentliggjorde at dissidenten Liu Xiaobo hadde fått Nobels fredspris for 2010.

Kina hadde på forhånd advart Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad om at en slik pris ville skade forholdet mellom Norge og Kina.

Video Jagland kunngjør vinneren

NETT-TV: Torbjørn Jagland kunngjør vinneren av årets fredspris.

Og ganske riktig avlyste kinesiske myndigheter flere avtalte møter med blant andre fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen , samt at tre kinesiske delegasjoner avlyste sine norgesbesøk .

Fredsprisvinneren selv satt fengslet i hjemlandet, mens kona ble satt i husarrest .

Avsløringer om Irak-krigen

Varslernettstedet Wikileaks offentliggjorde i oktober 400.000 hemmeligstemplede dokumenter om blant annet USAs krigføring i Irak.

I dokumentene kom det fram at USA skal ha drevet underrapportering av sivile dødsfall, og hvordan irakiske sikkerhetsstyrker har utøvd tortur uten at amerikanerne grep inn.

USAs forsvarssjef, general Mike Mullen, fordømte publiseringen av dokumentene om Irak-krigen, og sa at det helt klart satte liv i fare .

NRK Brennpunkt fikk også gjennom Wikileaks tilgang til 15.000 trusselrapporter fra Aghanistan. Blant dem går det fram at etterretningskilder avdekket terrorplanene mot Serena hotel i Kabul tre måneder før angrepet.

Den norske journalisten Carsten Thomassen mistet livet i angrepet 14. januar 2008.

Epidemier og uvær

Koleraen sprer seg i Haiti

Flere hundre mennesker mister livet av koleraepidemien i Haiti.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Situasjonen ble verre for de allerede hardt prøvede innbyggerne i det jordskjelvrammede Haiti, etter at det brøt ut en koleraepidemi på grunn av forurensede vannkilder.

Mellom 300 og 400 mistet livet av sykdommen i løpet av oktober, og flere tusen ble innlagt på sykehus til behandling.

I Indonesia mistet over 400 mennesker livet etter et jordskjelv med påfølgende tsunami utenfor kysten av Sumatra. Flere hundre var savnet og landsbyer ble lagt i ruiner.

På Filippinene mistet 10 mennesker livet i det kraftigste uværet på flere år. Supertyfonen «Megi» førte til store ødeleggelser i de nordlige delene av landet.

«Lasermannen» spredte frykt

I Malmö levde byens innbyggerbefolkning i frykt, etter at de tilsynelatende umotiverte skyteepisodene mot innvandrere eskalerte i den sørsvenske byen.

Til tross for at politiet hentet inn forsterkninger fra hele landet i jakten på den ukjente gjerningsmannen, fortsatte han sin katt og mus-lek etter mørkets frembrudd.

Skredderen Naser Yazdanpanah blir den første som stod ansikt til ansikt med den antatte gjerningsmannen, men ble skallet ned da han forsøkte å stoppe ham.

Video Mann beskutt i Malmø

NETT-TV: Naser Yazdanpanah fikk ufrivillig nærkontakt med snikskytteren i Malmø.

Samtidig startet kriminelle gjenger i bydelen Rosengård sin egen klappjakt på snikskytteren.

Måneden etter ble en 38 år gammel mann pågrepet, siktet for ett drap og minst fem drapsforsøk. Mannen nekter all skyld.

Bombefunn på fly

Printer i pakke fra Jemen

Det blir funnet bomber i to printere på vei til USA.

Foto: HO / Ap

En pakke som var på vei fra Jemen til USA, ble stanset i sikkerhetskontrollen i Dubai. Samme dag be det gjort funn av en tilsvarende pakke på East-Midlands-flyplassen i England. Pakkene inneholdt bomber kamuflert i blekkpatroner.

Terrornettverket Al Qaidas gren på den arabiske halvøy mistenkes for å stå bak terrorforsøket

I Ungarn ble det erklært unntakstilstand vest i landet, etter at giftig slam lekket ut fra en demning ved et aluminiumsverk.

Innbyggerne i nærliggende landsbyer ble evakuert, og minst ni mennesker døde som følge av det 1,1 million kubikkmeter store giftutslippet.

Gelius provoserte med sex-bok

Einar Gelius

Einar Gelius ryster kristen-norge med sex-bok.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hele verden fulgte med i det chilenske redningsarbeidere startet operasjonen med å hente opp 33 gruvearbeidere som hadde sittet innesperret siden august.

Florencio Avalos var førstemann opp og ble ønsket velkommen ut i friluft av president Sebastian Piñera. Nesten 22 timer senere var sistemann heist opp fra fangenskapet 700 meter under bakken.

Her hjemme vekket sogneprest i Vålerenga kirke Einar Gelius reaksjoner med utgivelsen av boken «Sex i bibelen» .

Gelius selv sa at fokuset var å spre bibelkunnskap og bryte ned fordommer, men fikk kritikk fra sin sjef biskop Ole Christian Kvarme og andre storheter i kristen-norge.

Neste måned: November: Gelius går etter sex-refs

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no