Hopp til innhold
TOPSHOT - The facade of France's National Assembly is illuminated in French national colours, in Paris, on October 13, 2023, to pay tribute to the teacher killed and two other people severely wounded in a knife attack at a school in the town of Arras in northeastern France. A man of Chechen origin stabbed to death a teacher and severely wounded two other adults on October 13 at a school in northeastern France, with prosectors opening a probe into a suspected act of terror. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Frankrike

  • Fransk politi: Bombetrussel ved fransk-sveitsisk flyplass

    Flyplassen Basel-Mulhouse i den franske kommunen Saiunt Louis ble fredag evakuert av sikkerhetsmessige årsaker. Fransk politi bekrefter at det har vært en bombetrussel, skriver Reuters.

    Klokken 12:40 melder nyhetsbyrået at flyplassen åpner igjen for normal drift.

    En planlagt flyvning med selskapet Air France ble holdt igjen på flyplassen som følge av bombetrusselen.

    Basel-Mulhouse er en fransk-sveitsisk internasjonal flyplass som ligger mellom byene Basel, Mulhouse og Freiburg, rett ved de sveitsiske og tyske grensene.

    A general view shows the control tower of the Franco-Swiss Basel-Mulhouse airport
    Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
  • Frankrike: «Ondsinnede angrep» på hurtigtogslinjer – venter store forsinkelser første OL-helg

    Tre linjer på det franske hurtigtogsnettverket TGV ble natt til fredag utsatt for alvorlig hærverk.

    – Dette er et massivt angrep i stor skala ment for å paralysere TGV-nettverket, sier operatøren SCNF til nyhetsbyrået AFP.

    Det skal blant annet være snakk om brannangrep, som SNCF kaller «ondsinnede».

    – Det ble påsatt branner for å skade våre installasjoner, sier operatøren til Reuters.

    Operatøren sier mange avganger vil bli kansellert og at situasjonen vil vare gjennom helgen inntil skadene blir utbedret. Det er linjene Atlantic, Northern og Eastern som er rammet. Linjene er noen av de travleste inn til Paris, skriver Reuters.

    Den franske idrettsministeren Amélie Oudéa-Castéra fordømmer hærverket.

    – Det er fullstendig forferdelig. Å angripe lekene er å angripe Frankrike, sier ministeren til franske BFMTV, med henvisning til De olympiske lekene.

    Fredag går startskuddet for OL i Paris. Åpningsseremonien skal holdes på elva Seinen som går gjennom byen. Det ventes store folkemengder i den franske hovedstaden.

    Bildet som viser et fransk TGV-tog er tatt ved en tidligere anledning i en annen sammenheng.

    Sabotasje på jernbanen i Frankrike. Dobbelt bilde. Til venstre menn i oransj arbeidstøy som jobber langs en jernbanelinje. Til høyre en stapp full togstasjon. I taket er det mange tavler med togavganger.

    Frankrike: Hærverk på hurtigtogslinjer – ventar store forseinkingar første OL-helg

    Berre timar før opningsseremonien var i gang stod togtrafikken i Paris. No etterforskar franske styresmakter «koordinerte aksjonar» på toglinjene.

  • Frankrike og USA tildelt vinter-OL

    Frankrike og USA er tildelt vinter-OL i henholdsvis 2030 og 2034.

    Det ble klart under IOC-kongressen i OL-byen Paris onsdag.

    Lekene i Frankrike blir lagt til Provence-Alpes-Côte d'Azur og Auvergne-Rhône-Alpes. Lekene i USA er lagt til Salt Lake City, som også var vertskap i 2002.

    – Vi vil levere nøyaktig det dere ber oss om å gjøre, sa Frankrikes president Emmanuel Macron i sin tale.

    I talen påpekte han at landet har en lang tradisjon med å være vertskap for De olympiske leker, og garanterte for at landet vil levere blant annet på tid og budsjett.

    Utah-guvernør Spencer Cox viste i sin tale direktebilder fra delstaten, hvor innbyggerne ventet på kunngjøringen.

    – Jeg bringer hilsener og ambisjonene til 3,5 millioner innbyggere i Utah som elsker de olympiske lekene, og som gleder seg til å være vertskap, sa han.

    Offentliggjøringen var som ventet, etter at IOC i juni foreslo byene som arrangører. De andre søkerne, inkludert Sverige, ble med det i praksis vraket.

    Frankrike arrangerte vinter-OL i 1924, 1968 og 1992. USA arrangerte vinter-OL i 1932, 1960, 1980 og i 2002.

    Milano og Cortina d'Ampezzo i Italia er vertskap for vinter-OL i 2026.

    OoFHckg80_I
    Foto: REUTERS/Benoit Tessier / Reuters
  • Voldsomme sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Frankrike

    Fem demonstranter og en politimann ble lørdag skadet under en demonstrasjon mot vanningsreservoarer som bygges på Frankrikes Atlanterhavskyst, skriver France 24.

    To marsjer ble gjennomført i havnebyen La Rochelle, hvor spesielt den første, med over 2000 oppmøtte, førte til sammenstøt med politiet. Kamper brøt ut rundt barrikader etter at noen demonstranter kastet prosjektiler – politiet svarte med tåregassgranater.

    En politikilde fortalte AFP at rundt 400 deltakere i marsjen var såkalte «svart blokk» ytterliggående venstreradikale.

    Ifølge påtalemyndigheten i La Rochelle fikk en politikvinne brannskader og fem demonstranter ble lettere skadd og fikk medisinsk behandling. Flere butikker ble også skadet eller plyndret, sammen med bussholdeplasser og reklameskilt.

    Den andre mer fredelige marsjen bestod av rundt 3000 mennesker. Bilder viser demonstranter som hadde møtt opp med rekvisitter og kostymer.

    Aktivistene sier at vannreservoarene, som skal fylles fra grunnvannskilder om vinteren, bare gagner store bondegårder på bekostning av mindre gårder.

    – Reservoarene blir ikke bygget for å dyrke lokal mat, men for å mate internasjonale markeder, sa Julien Le Guet, en talsmann for bevegelsen «Reservoarer, Nei Takk».

    Flere dusin slik reservater er under konstruksjon i Vest-Frankrike, med støttespillere som sier at uten dem risikerer gårder å forsvinne ettersom de lider av gjentatt tørke.

    I fjor oppstod det harde konfrontasjoner mellom tusenvis av demonstranter og politi i Sainte-Soline, hvor demonstrantene prøvde å stoppe byggingen av et enormt basseng. To demonstranter havnet i koma og 24 politifolk ble skadet under sammenstøtet.

    Demonstrators stand in a street during a rally against the construction of giant water reservoir (mega-bassine) in La Rochelle western France, on July 20, 2024.
    Foto: ROMAIN PERROCHEAU / AFP
  • Mannen som ble skutt av politiet i Paris døde

    Mannen som torsdag kveld ble skutt av politiet, etter å ha angrepet en politimann med kniv, døde av skadene, melder AFP.

    Mannen ble nektet adgang i en Louis Vuitton-butikk før politiet kom til stedet. Det var butikken som kontaktet politiet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no