Mennesker med ansiktsmaske foran et folketomt Eiffeltårn i Paris
Foto: THOMAS COEX / AFP/NTB Scanpix

Frankrike

Oppsummert

Republikken Frankrike er Europas tredje største stat i utstrekning. Frankrike er viktig for Europas kulturhistorie, industri og økonomi, og er et av EUs viktigste medlemsland. Siden 2017 er Emmanuel Macron president og Édouard Philippe statsminister.

 • Åpner butikk til 7,7 milliarder

  Luksusbedriften LVMH, som står bak merkevarer som Louis Vuitton, Christian Dior, og Bulgari, gjenåpner butikken La Samaritaine i Paris, etter 16 år med renoveringer. Det skriver Le Monde. Prislappen? 684 millioner dollar, eller 7,7 milliarder kroner. Butikken ligger i nærheten av Louvre-museet og Notre-Dame-katedralen.

  La Samaritaine i Paris
  Foto: Martin Bureau / AFP
 • Sak om partnervold starter

  Rettssaken mot en fransk kvinne som drepte sin tidligere ektemann som voldtok henne i flere år, startet denne uken.

  Gjennom flere år skal 40 år gamle Valerie Bacot ha blitt voldtatt og mishandlet av stefaren sin, som senere ble hennes ektemann.

  Hun har innrømmet at hun skjøt og drepte mannen i 2016, men hevder selv hun drepte mannen fordi han hadde mishandlet henne i en årrekke. Hun hadde fire barn med overgriperen.

 • Tusenvis deltar på musikkfest

  Den 40. utgaven av «La fête de la musique» er i gang i Frankrike. Blant annet vil flere store konserter med tusenvis av tilskuere finne sted rundt om i landet, gitt at disse tilskuerne har gyldig koronapass. Mindre konserter finner sted i barer og restauranter. 2300 politibetjenter er på vakt i Paris for å håndheve de gjeldende smitteverntiltakene.

  "La Fete de la Musique" in Paris
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
 • Franske nattklubber åpner i juli

  Nattklubbene i Frankrike har vært stengt i mer enn 15 måneder, men vil åpne igjen fra 9. juli, kunngjør den franske regjeringen i dag. Det skriver Le Nouvel Observateur.

  Diskogjengere vil kunne svinge seg uten påbudt munnbind, men må fremvise gyldig koronapass. Det vil også være en begrensning på 75 prosent på antall besøkende.

  Også i deler av Spania, deriblant Madrid og Barcelona vil nattklubbene nå åpnes igjen, melder NTB.

  Nattklubb Paris
  Foto: Miguel Medina / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no