Hopp til innhold
TOPSHOT - The facade of France's National Assembly is illuminated in French national colours, in Paris, on October 13, 2023, to pay tribute to the teacher killed and two other people severely wounded in a knife attack at a school in the town of Arras in northeastern France. A man of Chechen origin stabbed to death a teacher and severely wounded two other adults on October 13 at a school in northeastern France, with prosectors opening a probe into a suspected act of terror. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Frankrike

 • Ankesaken etter Nice-terroren begynner i dag

  Nesten åtte år etter terrorangrepet som drepte 86 personer og hvor ytterligere 450 ble skadd, starter ankesaken i en domstol Paris.

  Mohamed Lahouaiej-Bouhlel fra Tunisia kjørte over flere mennesker med en lastebil samtidig som han skjøt med våpen. Det skjedde på Frankrikes nasjonaldag, 14. juli, i 2016. Han ble skutt og drept av politiet på stedet.

  Åtte personer ble senere dømt i saken. To av dem ble dømt til 18 års fengsel, og det er disse som får anken sin behandlet.

  Ingen av de dømte i den første rettssaken ble dømt for selve terroren, men for medvirkning for å ha forsynt terroristen med våpen, eller for tilhørighet til en terrororganisasjon. Ankesaken skal pågå til 14. juni.

  (NTB)

 • Mann som truet med å sprenge seg selv i Paris er arrestert

  Mannen som truet med å sprenge seg selv utenfor Irans konsulat i Paris er nå arrestert, melder Reuters.

  Det viste seg at mannen ikke hadde eksplosiver på seg.

 • To skolejenter knivstukket i Frankrike

  En 30-årig mann er pågrepet etter at to jenter på 6 og 11 år ble knivstukket like ved skolen deres i Bas-Rhin torsdag, melder Le Figaro.

  Jentene ble lettere skadet og ført til sykehus. Mannen tas hånd om av psykisk helsevesen.

  De øvrige skoleelevene ble holdt innendørs på skolen etter angrepet.

 • Frankrike inviterer Russland til jubileum – men ikke Putin

  6. juni er det 80 år siden invasjonen av Normadie, kjent som D-dagen. Det var starten på frigjøringen av Frankrike under andre verdenskrig.

  Tirsdag sier arrangørene at de vil invitere Russland til markeringen for å hedre Sovjetunionens bidrag i krigen – men president Vladimir Putin står ikke på listen, skriver AFP.

  Årsaken er ifølge arrangørene krigen i Ukraina.

  – Med tanke på omstendighetene vil ikke president Putin bli invitert.

  Det fremkommer ikke hvem som vil bli invitert i stedet.

 • Macron: Åpningsseremonien i OL kan bli flyttet

  Frankrikes president Emmanuel Macron er sikker på at de skal få til en storstilt åpningsseremoni i OL tross utfordringer med sikkerheten og risiko for terror.

  – Vi kan gjøre det, og vi vil klare det, sier Macron om den planlagte åpningsseremonien 26. juli.

  Macron påpeker i intervju med RMC Radio og BFM TV at de ikke tar lett på oppgaven, og at myndighetene ikke går inn i dette med et naivt synspunkt.

  Macron sier at de har en Plan B om det viser seg senere at det vil bli for risikabelt å arrangere åpningsseremonien vel elven Seinens bredder.

  – Hvis sikkerheten er truet, kan det bli aktuelt å flytte seremonien til Stade de France.

  For første gang er det planlagt å ha en åpningsseremoni i OL utenfor et stadion. Omkring 160 båter vil ta utøverne på en seks kilometer lang rute langs Seinen. Over 300.000 tilskuere er ventet.

  Nylig tvang potensielle terrortrusler myndighetene til å øke sikkerheten rundt Champions League-kampen mellom Paris Saint-Germain og Barcelona. (NTB)

  Macron
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no