Hopp til innhold
Protester i Frankrike
Foto: Christophe Ena / AP

Frankrike

Oppsummert

Frankrike er Europas tredje største stat i utstrekning og et sentralt medlem i EU. Frankrike har betydd mye i kulturhistorien, blant annet innen kunst og litteratur. Landet har 67 millioner innbyggere, og ledes av president Emmanuel Macron.

  • Høyreekstreme siktet for angrepsplaner i Frankrike

    16 medlemmer av en høyreekstrem gruppe i Frankrike er siktet for å ha planlagt angrep på muslimer.

    Ekstremistene la angivelig planer om å angripe moskeer og forgifte halal-mat i butikker. 13 menn og tre kvinner er siktet, opplyste påtalemyndigheten i Paris fredag.

    Våpen og ammunisjon er blitt funnet i forbindelse med etterforskningen. En agent som gikk «undercover», deltok på flere av gruppens møter og skal ha avslørt angrepsplanene i 2017 og 2018.

    (NTB)

  • Frankrike: bøter og fengsel for skjult reklame hos influensere

    Frankrike har vedtatt en ny lov som innebærer at influensere risikerer både kraftige bøter og fengselsstraff hvis de driver med skjult reklame og svindel.

    Loven innebærer at det blir forbudt å promotere blant annet kosmetisk kirurgi, tobakk og enkelte finansprodukter.

    Influensere risikerer opptil to års fengsel og bøter på over 3 millioner kroner hvis de driver med slik ulovlig markedsføring.

    – Festen er over for dem som tror de kan drive med svindel på internett, sa økonomiminister Bruno Le Maire nylig.

  • Macron: Vesten burde lyttet til østeuropeiske Russland-advarsler

    Frankrike burde ha lyttet mer til advarsler fra østeuropeiske land om et krigshissig Russland før invasjonen av Ukraina, sier landets president Emmanuel Macron.

    I en tale i Slovakias hovedstad Bratislava onsdag sa Macon at det ikke må være splittelse mellom «gamle Europa» og «nye Europa», med henvisning til langvarige meningsforskjeller blant østlige og vestlige EU-medlemmer om flere saker, blant dem Russland.

    – Noen sa at dere hadde gått glipp av en mulighet til å ti stille. Jeg tror vi også gikk glipp av en mulighet til å høre på dere. Denne tiden er over, sa Macron til applaus fra publikum.

    Macron viste til en kommentar i 2003 fra Frankrikes daværende president Jacques Chirac, om at østeuropeiske land som tok parti med USA og Storbritannia i spørsmålet om invasjonen av Irak, hadde gått glipp av en «god mulighet til å ti stille». Enkelte store vestlige land, blant dem Frankrike og Tyskland, var motstandere av invasjonen.

    Utspillet ble møtt med skarpe reaksjoner i Øst-Europa og har bidratt til vedvarende mistillit blant noen av EUs ferskeste medlemsland.

    Etter invasjonen kritiserte blant andre Polen Macron for å ha fortsatt kommunikasjonen med Russlands president Vladimir Putin. Han ble også kritisert for å ha sagt at Russland ikke bør bli «ydmyket» i forbindelse med forsøkene på å få slutt på krigen.

    (NTB)

    Den franske presidenten Emmanuel Macron på Globsec regional security forum i Bratislava, Slovakia.
    Foto: MICHAL CIZEK / AFP
  • Fransk jente funnet i Danmark etter bortføring

    En 10 år gammel fransk jente er funnet i Danmark sammen med sin far og en annen mann etter at hun ble meldt savnet i regionen Isère i Øst-Frankrike i går. Det skriver nettstedet France Info.

    Den 10 år gamle jenta ble bortført torsdag kl. 08.15 idet hun gikk til skolen med moren sin i byen Fontaine utenfor Grenoble.

    Faren og en annen mann iført en balaklava skal ha brukt tåregass mot moren før de tok med seg datteren.

    Det ble utstedt en europeisk arrestordre mot de to mennene i dag tidlig.

    De ble begge arrestert ved Rødbyhavn på Lolland kl. 14.30 i dag ifølge dansk politi.

    – Jenta er i god behold, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Twitter.

    Jentas far er nå siktet for voldsutøvelse og bortføring.

  • Frankrike: Flere pågrepet etter båtulykke i 2021

    Fransk politi har pågrepet rundt 12 personer knyttet til kystvakten, etter båtulykken i Den engelske kanal i november 2021. 27 migranter omkom i ulykken. Flere av de arresterte er ansatt i militæret. I juridiske dokumenter som nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i, kommer det fram at franske myndigheter er anklaget for å ha ignorert 15 nødanrop fra migrantene før de sendte redningsmannskaper ut til den synkende båten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no