Hopp til innhold
French President Macron votes in the second round of French parliamentary elections
Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Frankrike

Oppsummert

Emmanuel Macron ble våren 2022 gjenvalgt som president i Frankrike for fem nye år. Han har utnevnt Elizabeth Borne som ny statsminister og gitt henne i oppdrag å danne regjering.

 • Fransk minister etterforskes for voldtekstsforsøk

  Solidaritetsminister Damien Abad i Frankrike er under etterforskning for voldtektsforsøk. Det melder den franske storavisen Le Parisien og VG.

 • Frankrike vil ha olje fra Iran og Venezuela

  USA diskuterte alt i mars muligheten for å lette på sanksjonene mot Venezuela og gjenoppta oljeimporten derfra, men dette har ennå ikke skjedd. Sanksjonene mot Iran og Venezuela må oppheves, og olje fra de to landene må tilbake på markedet, mener Frankrike, ifølge kontoret til Frankrikes president Emmanuel Macron.

 • Frankrike vil gjøre selvbestemt abort til grunnlovsrett

  Et flertall i den franske nasjonalforsamlingen ga lørdag sin støtte til et forslag om å gjøre selvbestemt abort til en grunnlovsrettighet.

  Dagen etter at USAs høyesterett opphevet retten kvinner har hatt i flere tiår til selvbestemt abort, la lederen for partiet til president Emmanuel Macron fram forslaget om å gjøre tilgang til abort til en grunnlovsfestet rettighet. (NTB)

 • Macron vil samarbeide tverrpolitisk

  Den franske presidenten Emmanuel Macron vil ha tverrpolitisk samarbeid, men ikke noen nasjonal samlingsregjering.

  – Jeg er overbevist om at vi er nødt til å gå på tvers av partilinjer, sa Macron i kveld. Han holdt sin første tale siden nederlaget i valget på ny nasjonalforsamling.

  Sentrum-høyre-alliansen til den franske presidenten mistet da flertall. Macron sa at opposisjonen har sagt seg villig til å samarbeide med ham om viktige saker innen alt fra levekostnader og jobber til energi, klima og helse.

 • Macron avviste statsministerens tilbud om å gå av

  Den franske statsministeren, Elisabeth Borne, tilbød seg å gå av etter det ble klart at partiet mistet flertallet i regjeringen. President Emmanuel Macron avviste tilbudet, skriver nyhetsbyrået AFP.

  Macron mener regjeringen må være tro til oppgavene sine og handle. Han vil nå se etter konstruktive løsninger i samtaler med opposisjonspartiene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no