Desember: Sverige rammes av terror

I desember tok A-ha farvel, Nobels fredspris ble delt ut og Sverige ble rystet av Skandinavias første selvmordsangrep.

Wikileaks-leder Julian Assange ble pågrepet i London, etter å ha vært etterlyst for angivelige sex-overgrep mot to kvinner i Sverige i august i år.

Assange ble sittende i varetekt, og motsatte seg utlevering til Sverige, i frykt for at han skulle bli utlevert til USA.

Terror i Stockholm

Den svenske hovedstaden ble rystet da en selvmordsbomber slo til midt i julehandelen.

Svensk-irakeren Taimour Abdulwahab Al-Abdaly sprengte først sin egen bil , for så å sprenge seg selv på gata i Stockholm. Han klarte kun å drepe seg selv, mens to personer fikk lettere skader av angrepet.

28-åringen varslet i forkant av hendelsen nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

I et lydklipp oppfordret han hellige krigere i Europa om å følge hans eksempel, og begrunnet aksjonen med Sveriges tilstedeværelse i Afghanistan og tegneren Lars Vilks Muhammed-karikaturer.

Video Amatørvideoer fra Stockholm-eksplosjonen

Se: Amatørvideoer fra eksplosjonen i Stockholm.

Tom stol for Liu

I Oslo ble årets fredsprisseremoni en amputert affære, siden fredsprisvinner Liu Xiaobo ikke fikk være til stede.

Liu, som sitter fengslet i hjemlandet Kina, ble hedret med en tom stol. Senere på kvelden hedret 1200 personer fredsprisvinneren med fakler utenfor Grand Hotell. Balkongen på Nobelsuiten var mørklagt, men Lius portrett lyste opp på veggen.

Video Utdeling av Nobels fredspris 2010

VIDEO: Utdelingen av Nobels fredspris.

Samme dag gikk regjeringen inn for å si ja til det omstridte Datalagringsdirektivet . EU-direktivet pålegger teleselskapene å lagre trafikkdata fra pc og telefon-bruk i 12 måneder, og skal ifølge regjeringen gjøre arbeidet lettere for politiet.

Kritikerne mener på sin side at direktivet åpner for overvåking av uskyldige borgere .

Klima-optimisme

Nær 200 land samlet seg i den mexicanske byen Cancun for å delta på FNs klimatoppmøte.

Forventningene var heller lunkne etter fiaskoen i København for ett år siden, men på toppmøtets siste dag klarte delegatene å enes om et dokument som skal virke som et forhandlingsgrunnlag fram mot konferansen i Durban i Sør-Afrika neste år.

Spania innførte unntakstilstand for første gang siden Francos diktatur. Årsaken var en ulovlig streik blant landets flyveledere, som førte til at luftrommet var stengt i et døgn. Etter trussel om arrestasjon kom flyvelederne tilbake.

Hjem til jul?

I ukene før jul førte kulde og store snømengder til kaos i flytrafikken i Europa. Titusener av passasjerer satt værfast på flyplassene i dagesvis, og hundrevis av flyavganger ble innstilt.

EUs transportkommisær refset senere ledelsen ved flyplassene for at de ikke var i stand til å takle vintervær.

Italias statsminister Silvio Berlusconi klarte igjen å redde regjeringen sin, etter at opposisjonen kom med et mistillitsforslag mot ham.

Berlusconi vant tillitsvolumet i både senatet og underhuset, men ble beskyldt for å ha kjøpt flere stemmer for å sikre makten.

I Oslo tok popgruppen A-ha et endelig farvel med sine fans etter en 25-årig karriere.

Video A-ha setter karrierepunktum denne uka

VIDEO: A-ha setter karrierepunktum.

Tilbake til forsiden av NRK.no

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no