NRK Meny
Normal

Mona Hofland er død

Skuespillerinnen døde i dag etter lang tids sykeleie, melder Nationaltheatret i en pressemelding. Hun ble 80 år gammel.

Mona Hofland

Mona Hofland var gift med Espen Skjønberg.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Mona Hofland

Hofland ble utropt til ridder av St. Olavs Orden i 2001.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Mona Hofland debuterte i 1949 på Studioteatret. Siden var hun ansatt ved blant annet Det Nye Teater (1950-62), Fjernsynsteatret (1962-63) og tilknyttet Rogaland Teater, Den Nationale Scene og Trøndelag Teater. Hofland var den første norske Eliza i My Fair Lady.

Fra 1967 fram til 1999 var hun ansatt ved Nationaltheatret, hvor hun medvirket i hele 50 produksjoner.

Hun spilte også i en rekke filmer og TV-serier. I 1957 debuterte hun på filmlerretet med Stevnemøte med glemte år. Hun medvirket også i kjente TV-serier som Vestavind (NRK) og Familiesagaen De syv søstre (TV 2) hvor hun blant annet spilte mot sin ektemann, skuespilleren Espen Skjønberg.

Hofland ble flere ganger æret for sitt arbeid, og mottok Radioteatrets Blå fugl i 1990 og Per Aabels ærespris i 1994. I 2001 ble hun utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

Mona Hofland

Mona Hofland og ektemannen Espen Skjønberg spilte blant annet sammen i en av Norges første såpeserier «Familiesagaen De syv søstre». Her sammen med Erik Ferguson, Tina Hartvig og Rikke Arnesen.

Foto: Scanpix

Kulturstrøm

 • Mer bråk om Nobelprisen

  Nobelstiftelsen i Sverige vil frata Svenska Akademien oppdraget med å dele ut Nobels litteraturpris. Intriger og sexanklager i Svenska Akademien har ført til krise for litteraturprisen, og Nobelstiftelsen frykter for prisens omdømme. Stiftelsen foreslår i stedet å opprette en ny Nobelkomite for litteratur, uavhengig av Svenska Akademien, noe Akademien motsetter seg, melder Dagens Nyheter.

  Alfred Nobel
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
 • Clapton hyller Avicii

  Eric Clapton annonserer en hyllest til den avdøde svenske DJ Avicii på sitt kommende album. Albumet kommer i oktober, og inneholder bluesversjoner av kjente og ukjente julesanger. Claptons versjon av «Jingle Bells» er dedikert til minnet om Avicii, ifølge NME

  Eric Clapton
  Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix
 • Fikk gjev jazzpris

  Trommeslager Jon Christensen er vinner av årets Ella-pris. Prisen er Oslo Jazzfestivals hederspris, og tildeles en person som gjennom mange år har gjort en innsats for jazzmiljøet i Oslo, eller en norsk jazzmusiker av høy internasjonal klasse.

  Jon Christensen
  Foto: Egil Austrheim