Mona Hofland er død

Skuespillerinnen døde i dag etter lang tids sykeleie, melder Nationaltheatret i en pressemelding. Hun ble 80 år gammel.

Mona Hofland

Mona Hofland var gift med Espen Skjønberg.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Mona Hofland

Hofland ble utropt til ridder av St. Olavs Orden i 2001.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Mona Hofland debuterte i 1949 på Studioteatret. Siden var hun ansatt ved blant annet Det Nye Teater (1950-62), Fjernsynsteatret (1962-63) og tilknyttet Rogaland Teater, Den Nationale Scene og Trøndelag Teater. Hofland var den første norske Eliza i My Fair Lady.

Fra 1967 fram til 1999 var hun ansatt ved Nationaltheatret, hvor hun medvirket i hele 50 produksjoner.

Hun spilte også i en rekke filmer og TV-serier. I 1957 debuterte hun på filmlerretet med Stevnemøte med glemte år. Hun medvirket også i kjente TV-serier som Vestavind (NRK) og Familiesagaen De syv søstre (TV 2) hvor hun blant annet spilte mot sin ektemann, skuespilleren Espen Skjønberg.

Hofland ble flere ganger æret for sitt arbeid, og mottok Radioteatrets Blå fugl i 1990 og Per Aabels ærespris i 1994. I 2001 ble hun utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

Mona Hofland

Mona Hofland og ektemannen Espen Skjønberg spilte blant annet sammen i en av Norges første såpeserier «Familiesagaen De syv søstre». Her sammen med Erik Ferguson, Tina Hartvig og Rikke Arnesen.

Foto: Scanpix

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK