Mona Hofland er død

Skuespillerinnen døde i dag etter lang tids sykeleie, melder Nationaltheatret i en pressemelding. Hun ble 80 år gammel.

Mona Hofland

Mona Hofland var gift med Espen Skjønberg.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Mona Hofland

Hofland ble utropt til ridder av St. Olavs Orden i 2001.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Mona Hofland debuterte i 1949 på Studioteatret. Siden var hun ansatt ved blant annet Det Nye Teater (1950-62), Fjernsynsteatret (1962-63) og tilknyttet Rogaland Teater, Den Nationale Scene og Trøndelag Teater. Hofland var den første norske Eliza i My Fair Lady.

Fra 1967 fram til 1999 var hun ansatt ved Nationaltheatret, hvor hun medvirket i hele 50 produksjoner.

Hun spilte også i en rekke filmer og TV-serier. I 1957 debuterte hun på filmlerretet med Stevnemøte med glemte år. Hun medvirket også i kjente TV-serier som Vestavind (NRK) og Familiesagaen De syv søstre (TV 2) hvor hun blant annet spilte mot sin ektemann, skuespilleren Espen Skjønberg.

Hofland ble flere ganger æret for sitt arbeid, og mottok Radioteatrets Blå fugl i 1990 og Per Aabels ærespris i 1994. I 2001 ble hun utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

Mona Hofland

Mona Hofland og ektemannen Espen Skjønberg spilte blant annet sammen i en av Norges første såpeserier «Familiesagaen De syv søstre». Her sammen med Erik Ferguson, Tina Hartvig og Rikke Arnesen.

Foto: Scanpix

Kulturstrøm

  • Ukens beste låter

    Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

    Arctic Monkeys
    Foto: Presse