Hopp til innhold

Markerte managerlegenden med ett minutts BRÅK

Sex Pistols-manageren Malcolm McLaren ble bisatt i dag, til øredøvende kaos verden over. I Norge satte Trygve Mathiesen på «Double Dutch» og danset hemningsløst til ære for ham.

Malcolm McLaren

Malcolm McLaren ble i dag begravet i London.

Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

Trygve Mathiesen

Trygve Mathiesen markerer McLarens bortgang med «Double Dutch».

Foto: K&U / K&U
Ánde Somby

Joikeren Ánde Somby var invitert i Malcolm McLarens begravelse.

Foto: Eirik Førde, Tromsø 2018 / SCANPIX
Adam Ant

Adam Ant vil hedre McLaren med en egen låt.

Foto: Camerapress/SCANPIX / SCANPIX
David Johansen of The New York Dolls performs

David Johansen og New York Dolls vil også hedre minnet om McLaren.

Foto: ROBERT KENNEY / AP

Til minne om den famøse Sex Pistols-manageren Malcolm McLaren, spilte Trygve Mathiesen låta «Double Dutch» klokka 12 i dag.

- Det er farvorittlåta mi av alle McLaren-låtene. Det groovet som er på den låta vil jeg oppfordre alle til å skru på full guffe på stua og danse hemingsløst etter for McLaren, sier Trygve Mathiesen, tidligere artist blant annet i Ym:Stammen og forfatter av boka «Tre grep og sannheten».

Ett minuts bråk

For da McLaren ble bisatt i London i dag, var all verdens fans oppfordret til et minutts BRÅK. En oppfordring som står helt i stil med Malcolm McLarens ånd, mener Mathiesen:

- Absolutt. Og det er jo veldig typisk at han oppfordret til å gjøre det motsatte av det forventede. Vanligvis vil man gjerne ha ett minutts stillhet for de døde. Men sønnen ønsket altså ett minutt med bråk. Det er nesten for forutsigbart, mener Mathisen.

Mathiesen skriver for tida bok om Sex Pistols famøse skandinaviaturné i 1977, da bandet spilte i Trondheim, og på Pingvinklubb i Oslo.

Det er McLarens sønn Joe Corre som stod bak oppfodringen om «One minute mayhem».

«You Need Hands»?

Ben Westwood, som ble oppdratt av McLaren under hans forhold til Vivienne Westwood, fortalte musikkmagasinet NME hvilken musikk han trodde ville bli brukt under selve begravelsesseremonien.

De som kom til den private seremonien ved Highgate Cemetery sang trolig «You Need Hands», en låt av Max Bygraves som var med i Sex Pistols-filmen «The Great Rock 'n' Roll Swindle».

Men det vi vet helt sikkert er at det var et norsk musikalsk innslag, rettere sagt et samisk innslag, under begravelsen. Joikeren Ánde Somby fra Tana i Finnmark var invitert for å joike.

– Så vidt jeg vet er jeg den eneste som skal opptre under begravelsen. Det er en stor ære å få lov til å hedre minnet til Malcolm McLaren på denne måten. Han var en stor kreativ kraft, og alle som er interesserte i musikk har jo et forhold til ham, sier Ánde Somby til Dagbladet.

Flere hyllester

Forøvrig er det flere artister som ønsker å hedre McLarens minne på forskjellige måter.

Den gamle new wave-stjerna Adam Ant dediserer en av melodiene på sitt nye album til McLaren. Ant legger i disse dager siste hånd på sitt første album på 15 år, melder The Guardian.

Låta «Who's A Goofy Bunny Then?» er en låt Ant laget men forkastet på 80-tallet, men som nå er blitt aktuell.

The New York Dolls vil dedikere kveldens konsert på London-klubben KoKo og låta «Jet Boy» til McLaren, melder Gigwise.

- Jeg ble sjokkert da jeg hørte han var død. Jeg har kjent Malcolm siden tidlig på 70-tallet og var gode venner også etter at originalbesetningen i bandet gikk hvert til sitt, sier Dolls-vokalist David Johansen.

Kulturstrøm

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • Kulturlivet sliter fortsatt

  Det vil fortsatt ta tid før kulturlivet er tilbake til normalen etter pandemien. Det sier leder for Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal. Festspillene i Nord-Norge har så langt solgt rundt 60 prosent av billettene, noe som er lavere enn forventet. Mange festivaler landet over sliter med billettsalget, sier Østerdal.

 • VG: Paradise Hotel-vinnar dømt til fengsel

  Paradise Hotel-vinnaren Markus Grønberg er dømt til fire år og fem månader fengsel i lagmannsretten. Det melder VG.

  Både i tingretten og i lagmannsretten blei 23-åringen dømt for valdtekt av ei mindreårig jente. Han blei også dømt til eit høgare erstatningskrav.

  Forsvararen hans seier Grønberg er djupt skuffa og ueinig i resultatet.

Flere kulturnyheter