Hopp til innhold

Dag Frøland er død

Revyartist, forfatter og tidligere teatersjef Dag Frøland er død, 64 år gammel.

Dag Frøland fra revy på Chat Noir
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dag Frøland var revykongen av Chat Noir. Se klippene her!

Frøland døde hjemme hos seg selv, opplyser hans bror, Stig Frøland, til Dagbladet.no.

Han var en av de sentrale revyskaperne i Norge i årene 1976-89. Revyene hans var preget av glamour, kjendisparodier, maskeringskunst og til tider svært litterære tekster.

Frøland debuterte i radio i 1952, på plate i 1956 og på scenen i 1962. Sistnevnte var også det året da hans første revytekster ble oppført på revyteateret Edderkoppen.

Frøland parodi
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Frøland var kjent for mange gode parodier.

Sa nei til gullmedalje

Frøland sa i 2005 nei til Kongens fortjenestemedalje i gull. Begrunnelsen var at han mente det var galt å rangere mennesker.

– Jeg vil ikke slå meg for mitt bryst, smykket med en gullmedalje, i et rikt land hvor vi har flere hundre tusen fattige. Jeg er imot å rangere mennesker, min trossetning har alltid vært og vil alltid være at det ikke er forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker, skrev Frøland i sitt brev til kong Harald.

Dag Frøland i 2004

Dag Frøland fotografert i 2004.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Chat Noir

I 1970-årene laget han et stort antall radioprogrammer og ble landskjent med serien Har du lyst, har du lov. I 1971 debuterte han som iscenesetter på teateret Chat Noir i Oslo, hvor han slo igjennom med Brød og sirkus for Leif Juster i revyen sånn er det blitt.

Da han i 1976 presenterte han sin første egne revy Kjære Landsmenn på teateret, var han både revysjef, iscenesetter og hovedforfatter. Med i denne oppsetningen var blant annet Elisabeth Granneman, som sammen med Arve Opsahl, medvirket fast i Frølands oppsetninger til og med 1989.

1984: Dag Frøland i revyen «Slottstappet» på Chat Noir.

1984: Dag Frøland i revyen «Slottstappet» på Chat Noir.

Foto: Gjellesvik, Inge / Scanpix

På Facebook

De siste årene skal han ha han å ha skydd offentlighetens lys, selv om han en tid ble observert i Oslos gater med blått helskjegg.

Likevel var Dag Frøland aktiv til det siste, og lørdag kveld svarte han på en Facebook-hilsen han hadde fått fra Telemark. Der avslørte han at hans favorittlyriker kommer fra samme fylket.

– Jeg vet ikke maken til poet - og nå tar jeg med Heine, Goethe og Rilke - Åsmund Olavson Vinje, skriver Frøland på sin Facebook-side.

Frøland facebook

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters