2010: Terroren kom nærmere oss

Terroren har i 2010 kommet nærmere Norge og Skandinavia, med terrorarrestasjoner i Oslo og selvmordsbombere i København og Stockholm.

Terrorister tar fortsatt liv og sprer frykt i 2010. Nå har vi også sett beviser for at vi i Norge, og Skandinavia, ikke er forskånet fra terroren.

Terrorekspert Brynjar Lia mener det har vært en nedgang i store terrorangrep i Vesten siden 2004 og 2005, men at vi i 2010 ser en utflating i denne utviklingen.

– Vi ser færre store terrorangrep nå, og flere små angrep og attentater, sier sier seniorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt.

2010 viser at Norden har blitt et viktigere terrormål. Dette skyldes blant annet Muhammedkarikaturene tegnet av Lars Vilks og Kurt Westergaard.

Terrorpågripelser

Juli ble måneden Norge for alvor fikk se at terroren også kunne ramme oss.

LES: – Al Qaida-sjef planla operasjonen

Mikael Davud og David Jakobsen ble pågrepet i Oslo, mens Shawan Sadek Saeed Bujak ble pågrepet i Tyskland.

PST mente de tre hadde planer om å slå til i Norge , og Mikael Davud har senere tilstått planer om å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo.

På lille julaften ble et tog evakuert på Gardermoen stasjon etter at en lapp med en bombetrussel ble funnet ombord.

Gardermoen rammet av bombetrussel

Reisende evakueres fra togstasjonen på Oslo lufthavn Gardermoen etter at det ble funnet en lapp med en bombetrussel påskrevet.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

Det ble ikke funnet noe sprengstoff, men flere tusen reisende ble rammet på den travle reisedagen 23. desember.

Tidligere samme dag ble Norges ambassade og alle de andre ambassadene i Italias hovedstad Roma satt i alarmberedskap. To brevbomber ved den sveitsiske og chilenske ambassaden eksploderte og skadet to personer.

LES: Pakkebombe eksploderte på sveitsisk ambassade

Terroralarm i Sverige og Danmark

I september gikk terroralarmen i København.

En mann forsøkte å sprenge seg selv på et hotell i den danske hovedstaden. Politiet mener mannen som detonerte en bombe på et toalett på hotellet mislyktes i sitt terrorforsøk.

I desember ble Sverige rystet av det som ble Skandinavias første selvmordsangrep.

Selvmordsaksjon i Stockholm

Svensk-irakeren Taimour Abdulwahab Al-Abdaly la igjen en lydmeldig der har forklarer årsaken til at han vil sprenge seg selv i lufta i Stockholm sentrum.

Foto: Neidemann, Magnus Hjalmarson / Scanpix

Svensk-irakeren Taimour Abdulwahab Al-Abdaly sprengte først sin egen bil, for så å sprenge seg selv på gata i Stockholm. Han klarte kun å drepe seg selv, mens to personer ble lettere skader i angrepet.

28-åringen varslet i forkant av hendelsen nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

I et lydklipp oppfordrer han hellige krigere i Europa om å følge hans eksempel, og begrunnet aksjonen med Sveriges tilstedeværelse i Afghanistan og tegneren Lars Vilks Muhammed-karikaturer.

Noen få dager senere gikk organisasjonen Shumukh al-Islam ut med en advarsel til NATO og Europa og sier angrepet i Stockholm var bare starten på en «ny æra av jihad - islams hellig krig».

LES: - Stockholm var berre starten

Iraks innenriksminister Jawad al-Bolani gikk også ut like før jul og sa at hans regjering hadde info­rmasjon om at Al Qaida planlegger flere selvmords­angrep i Europa og USA i julen .

Moskva og Uganda

29. mars gikk to selvmordsbombere til angrep på T-banen i Russlands hovedstad Moskva.

Selvmordsbomberne viste seg å være to kvinner, som trolig tilhørte en terroristgruppe som går under navnet «De svarte enkene».

Under fotball-VM i Sør Afrika i juli gikk selvmordsbombere til angrep mot to restauranter i Ugandas hovedstad, Kampala, som viste VM-finalen på tv.

74 mennesker ble drept i eksplosjonene, og angrepet var det dødeligste i Øst-Afrika siden bombingen av USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.

Den somaliske islamistgruppen Al-shabaab hevdet å stå bak. Det var første gang gruppen angrep mål utenfor Somalia.

USA-SECURITY/

En pakkebombe ble oppdaget om bord i et UPS-fly på East Midlands lufthavn i England. Pakken var sendt fra Jemen og var adressert til en synagoge i Chicago i USA. Pakken ble desarmert bare 17 minutter før den var programmert til å eksplodere, ifølge Frankrikes innenriksminister Brice Hortefeux.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

LES: Uganda: 74 drept i eksplosjoner

Al Qaida i Jemen

I oktober ble to pakker med bomber, kamuflert i blekkpatroner, oppdaget i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Dubai og på East-Midlands-flyplassen i England.

Terrornettverket Al Qaidas gren på den arabiske halvøy mistenkes for å stå bak terrorforsøkene.

– Vi ser i 2010 en utvkling med at tyngdepunktet for Al Qaida har flyttet seg fra Afghanistan til Jemen, sier Brynjar Lia fra Forsvarets forskningsinstitutt.

LES: USA legger Al Qaida-press på Jemen

Lia har forsket mye på internasjonal terrorisme, og spesielt på Al Qaida. Han forteller at Al Qaida er under større press enn tidligere, derfor har de gått over til mindre ambisiøse og mer desentraliserte aksjoner.

Brynjar Lia

Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitut.

Foto: NRK

– Man ser et større innslag av hjemmegrodde terrorceller. Gjerne utført av folk som har vokst opp i Vesten, og som har europeisk statsborgerskap. Flere terrornettverk er ikke engang en del av Al Qaida, men sterkt inspirert av dem. De kan kalles ideologiske partnere. Blant disse er Al-Shabaab-bevegelsen, den uzbekisk-tyrkiske Islamske Jihad Unionen og flere andre Al Qaida-inspirerte grupper, sier Lia.

I mars gikk PST ut og oppfordret norsk-somaliere til ikke å støtte Al-shabaab fordi organisasjonen driver med terror.

LES: – Al-Shabaab frir til norsk ungdom

LES: Al-Shabaab på USAs terrorliste

Terrorisme i Norge

– Kommer terroren nærmere Norge i 2011?

– Det er til en viss grad veldig personavhengig. Det har med hvilke miljøer og hvilke personer som får lov til å forkynne sine budskap, hvem som får rekruttere og være med å radikalisere ungdommer i Norge. I tillegg vil ekstremistmiljøene i andre europeiske land kunne spille en vesentlig rolle i å påvirke trusselbildet her hjemme. Slik vi så med selvmordsbombereren i Stockholm, som hadde bodd lenge i Luton, og blitt radikalisert der, og ikke i Sverige, sier Brynjar Lia.

Lia tror også enkelte radikale islamister flytter til land der det ikke er så streng lovgivning i forbindelse med terrorplanlegging for å lage planer for nye angrep der.

– Terrorisme er et håndverk

– Hvorfor er mange terrorforsøk blitt avslørt før de blir til katastrofer i 2010?

– Man er blitt relativt dyktige i å avverge angrep. Sikkerhetstjenestene har fått mye erfaring på dette området de siste årene. Det hadde de ikke tidlig på 2000-tallet. Bortfallet av at stort antall treningsleirer i Afghanistan, der profesjonelle terrorister ble utdannet, har gjort at mange av de som hadde bakgrunn derfra er borte, sier Lia.

– Dagens terrorister er dårligere opptrent. Noen er selvlærte via Internett og har ogaå hatt korte opphold i provisoriske mobile leirer. Det gjør at terroristene i dag trolig er mindre profesjonelle enn før, legger han til.

– Terrorisme handler om mer enn å lage en bombe. Det er et håndverk som må læres,

Internett er bliltt veldig viktig, både for terrorister og for sikkerhetstjenestene.

– Det finnes tilfeller av folk som er blitt ekstremister på egen hånd, men de sosialiserer seg nesten alltid med andre på Internett, og risikerer å bli avslørt der. Det har vært flere arrestasjoner på bakgrunn av Internettaktivitet, sier Lia.

Lia legger vekt på at man må ha en viss kontakt med samfunnet for å kunne rekruttere nye medlemmer, selv om dette innebærer en stor sikkerhetsrisiko for gruppen.

Det samme gjelder reisevirksomheten deres til konfliktområdet som Somalia, Pakistan, Jemen eller Irak, for å få trening og kontakter. På tross for at faren for å bli oppdaget øker betraktelig ved slike reiser, ser det ut som om terroristene likevel prooriterer dette fordi de trenger legetimering og et klapp på skuldra fra den internasjonale jihadistbevegelsen.

– Derfor avslører terroristene seg ofte på en eller annnen måte før aksjonene utføres. Dessuten ønsker de så mye mediaoppmerksomhet som mulig, og i mange tilfeller melder de gjerne fra på forskudd eller utsteder en kunngjøring i etterkant, i håp om at deres grunner for voldshandlinger skal bli behørig omtalt i media, sier Lia.

Han presiserer at mange fortsatt ønsker å utføre internasjonale terroraksjoner, fordi de får mye mer mediaoppmerksomhet i forhold til lokale aksjoner.

Størst terror-risiko i Somalia

De fleste terrorangrep finner sted utenfor Vest-Europa og USA.

Somalia er det landet i verden der det er størst risiko for å bli rammet av et terrorangrep, viser en ny undersøkelse. Landet har dermed gått forbi Irak, Afghanistan og Pakistan på indeksen «Terrorism Risk Index» (TRI), som er utarbeidet av analyseselskapet Maplecroft.

Verdens ti mest terrorutsatte land:

Terrorism Risk Index

Plass

Land

Risiko

1

Somalia

Ekstrem

2

Pakistan

Ekstrem

3

Irak

Ekstrem

4

Afghanistan

Ekstrem

5

De palestinske territoriene

Ekstrem

6

Colombia

Ekstrem

7

Thailand

Ekstrem

8

Filippinene

Ekstrem

9

Jemen

Ekstrem

10

Russland

Ekstrem

Somalia ble utsatt for hele 556 terrorangrep mellom juni 2009 og juni 2010, og 1437 mennesker omkom.

Landet har det høyeste antallet terrorrelaterte dødsfall per innbygger, og gikk også forbi Irak og Afghanistan i antall dødsfall per angrep.

Ifølge Maplecroft skyldes dette i hovedsak islamistgruppen Al Shabaab, som hevder å stå bak de fleste av terrorangrepene med dødelige utfall.

Gruppen, som har erklært full støtte til Al Qaida, har kjempet mot regjeringsstyrkene de siste tre årene, og kontrollerer nå store deler av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt