Hopp til innhold

Samaranch er død

Tidligere IOK-president Juan Antonio Samaranch er død.

Juan Antonio Samaranch

Juan Antonio Samaranch

Foto: Jim Young / AP

Samaranch ble 89 år og døde av hjertestans på sykehus i Barcelona onsdag ettermiddag. Han ble tirsdag kveld ble innlagt for hjerteproblemer.

-Jeg er personlig svært preget av dødsfallet til mannen som bygde opp den moderne utgaven av de olympiske leker. Han var visjonær og hadde ekstreme kunnskaper om sport. Han var også en stor inspirasjonskilde for meg , sier nåværende IOK-president Jacques Rogge.

- Vi har mistet en stor mann, mentor og venn som viet sitt lange liv til den olympiske bevegelsen, sier Rogge videre.

(saken fortsetter under)

Nett-TV: Se høydepunkter fra Samaranchs liv

Video Samaranch

Les: Frykter for livet til Samaranch

Mektig og omstridt

Samaranch var en av forrige århundres mektigste og mest omstridte idrettsledere. I nesten 21 år var han president i Den internasjonale olympiske komite (IOK). Under hans ledelse ristet OL-bevegelsen av seg det gamle amatørbegrepet en gang for alle, og gjennom en voldsom kommersialisering skaffet IOK seg store økonomiske muskler.

Boikott

OL var i krise da Samaranch ble valgt på kongressen i Moskva i 1980. Sommerlekene det året ble boikottet av mange vestlige land, deriblant Norge, og kostnadene forbundet med olympiske leker ruvet så høyt over inntektspotensialet at det var vanskelig å finne byer som var villige til å ta på seg framtidige leker.

Attraktivt med OL

Juan Antonio Samaranch

Juan Antonio Samaranch offentliggjør at Lillehammer skal ha OL i 1994

Foto: Heine Pedersen / SCANPIX

Under Samaranch gjorde IOK smarte strategivalg og oppnådde markeds- og TV-avtaler som gjorde det attraktivt å søke OL igjen. Selv om også de to første sommerleker på hans vakt var rammet av boikott, fikk verden se en rekke flotte idrettsfester som Samaranch med ett unntak (Atlanta i 1996) avsluttet med frasen de beste leker noensinne.

I 1992 fikk han uttale de ordene i hjembyen Barcelona, to år senere gjorde han det i Lillehammer.

Fikk med stjernene

Etter at forgjengerne ville stenge OL for alle utøvere som hadde tjent penger på idretten sin, åpnet Samaranch dørene på vidt gap for de best betalte idrettsstjernene. Superstjerner i idretter som tennis, basketball, sykling, fotball og ishockey er nå del av OL.

Under Samaranch skjedde det også andre ting med den olympiske bevegelse. Viden kjent var hans hang til luksus og krav om nærmest kongelig behandling, og hele IOK-medlemsmassen fikk et pampestempel.

Korrupsjon

Verre var de mange beskyldningene om korrupsjon. I forbindelse med tildelingen av OL til Salt Lake City ble det avdekket en kultur der smøring av IOK-medlemmer var et vanlig virkemiddel i kampen for lekene.

Skandalen rystet organisasjonen. Nye etiske regler ble innført, og en kommisjon gikk gjennom tidligere overtramp. En rekke IOK-medlemmer ble ekskludert, andre fikk irettesettelse. Samaranch gikk imidlertid fri.

Gjennom denne oppryddingen var spanjolens tid på mange måter forbi, og han stilte ikke til gjenvalg da perioden løp ut i 2001.

Tvilsom fortid

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang avla den olympiske eden på Lillehammer

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

En lite demokratisk måte å lede IOK, samt hans tvilsomme fortid som minister i diktatoren Francisco Francos regjering i Spania, førte til at Vegard Ulvang skapte bølger ved å uttale seg negativt om Samaranch rett før Lillehammer-OL i 1994.

Ulvang var utpekt til å avlegge den olympiske ed på vegne av utøverne, og uttalelsene fikk stor oppmerksomhet.

Samaranch fikk også kritikk for en uvilje mot å bruke hard lut i kampen mot doping. Han skal ha vært mer opptatt av å unngå et dårlig lys på OL-bevegelsen enn av å avsløre juksemakerne. Etter at Samaranch nesten 81 år gammel sluttet som
IOK-president, ble han utnevnt til ærespresident på livstid.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal