Hopp til innhold

Cappelen tegnet Jensens småbruk i avhør: – Han har elefanthukommelse

OSLO TINGRETT (NRK): Eirik Jensen sier han er usikker på om Gjermund Cappelen har vært på småbruket hans. Cappelen har i avhør med Spesialenheten tegnet flere tegninger av småbruket, der han skal ha betalt for oppussingen av badet.

Tegning av Jensens bolig

TEGNING: I et avhør med Spesialenheten tegnet Gjermund Cappelen flere tegninger av Jensens småbruk.

Foto: - / -

Den sjuende dagen av rettssaken mot den korrupsjonstiltalte politimannen Eirik Jensen og narkotikasmugleren Gjermund Cappelen har i hovedsak handlet om én ting:

Oppussingen av badet på Eirik Jensens småbruk på Romerike i 2005/2006.

Oppussingen for om lag 300.000 kroner er en del av korrupsjonstiltalen mot Jensen, fordi Spesialenheten for politisaker mener å kunne dokumentere at Cappelen betalte for det nye badet, med boblebad, dusjkabinett og to servanter.

Tegnet småbruket i avhør

Tegninger av Jensens hus

SIGNERT: Alle tegningene, som ble tegnet i et avhør i 2014, er signert av Gjermund Cappelen.

Foto: - / -
Eirik Jensens tidligere hus

Gjermund Cappelen hevder han hjalp til med oppussingen av Eirik Jensens hus i 2005 og 2006.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

I retten onsdag kom det blant annet frem at Cappelen skal ha undertegnet kvitteringene for jobber gjort av andre håndverkere med falskt navn, «Frank Olsen». Aktor Kristine Schilling mener også det er påfallende at Jensen endret forklaring om hvem han fikk kvitteringene av etter at han fikk vite at Cappelens fingeravtrykk ble funnet på dokumentene.

Aktor Kristine Schilling i Spesialenheten for politisaker brukte onsdag flere timer på å spørre Jensen om oppussingen av småbruket. På et tidspunkt la hun også frem tegninger Gjermund Cappelen har tegnet i avhør med Spesialenheten 14. november 2014.

Cappelen har i fortalt at han har vært på småbruket, til tross for at Jensen på dette tidspunktet bodde på skjult adresse. Jensen ønsker likevel ikke å komme med et klart svar på om Cappelen har vært på gården i forbindelse med oppussingen.

– Hvis jeg kommer med et kategorisk svar, blir jeg konfrontert med det senere. Så det er vanskelig å si om han har vært der, sier Jensen.

– Prøvde du å holde det skjult for ham hvor du bodde? spør aktor Schilling.

– Det mest naturlige er å holde adressen skjult, men jeg husker ikke om han har vært der.

Les alt som ble sagt i retten her:

– Er som en barnetegning

Jensen la i retten ikke skjul på at han ikke er overbevist av de relativt enkle tegningene, og mener de kan ha blitt tegnet på bakgrunn av informasjon Cappelen fikk av rørleggeren som utførte en del av arbeidene på småbruket, eller byggelederen.

Byggelederen engasjerte Jensen etter å ha fått tips av Cappelen om at han var «jævlig flink». Rørleggeren, kjent som «Legg», ble i 2015 dømt til 13 år i fengsel som en del av Cappelens narkotikanettverk. Ankesaken starter om kort tid i lagmannsretten.

– Dette er jo som en barnetegning av et hus. Jeg synes ikke dette ligner så veldig. Badet ligger ikke plassert der, sier Jensen om en av tegningene som blir presentert.

– Det er fullt mulig å tegne en slik tegning hvis du har en relasjon til byggeleder eller rørlegger, sier Jensen, som hevder han aldri møtte den aktuelle rørleggeren.

Forsvarer til Eirik Jensen, Arild Holden

FORBRUK: Eirik Jensens forsvarer Arild Holden forklarer Jensens høye kontantforbruk.

– Har elefanthukommelse

På dette tidspunktet i Cappelens forklaring himler med øynene, lener seg tilbake i stolen og ser opp i taket. Aktor Schilling påpeker at tegningene ble tegnet i 2014. Hun spør Jensen om det er mulig at Cappelen fikk dette forklart i 2005, da oppussingen skjedde, og husket det ni år etter.

– Det er fullt mulig. Med den elefanthjernen han har, er ikke det utenkelig. Det er jo det som gjør ham til en god informant, at han husker detaljer.

Aktor mener det er rart, siden Jensen har beskrevet at Cappelen var i dårlig forfatning i denne perioden. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier hans klient er helt tydelig på at han faktisk har vært på småbruket.

Hvor mange ganger, har ikke de Vibe oversikt over.

– Men han var åpenbart i stand til å tegne opp gården. Det ting som tydet på at Jensen delte oppfatningen når det gjelder deler av detaljrikdommen, i alle fall på den innvendige delen av huset, sier de Vibe, som ikke ønsker ikke å gå i detalj om hva Cappelen har forklart om oppussingsarbeidet.

– Cappelen har en helt annen forklaring på kontakten, arbeidet som ble utført, og hvem som betalte. Hans forklaring får vi høre senere, sier de Vibe, og legger til:

– Han ser ikke frem til å forklare seg, men er innstilt på å gjøre det.

Eirik Jensen, Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tingrett.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Holden: – Har forklart seg helt greit

Eirik Jensen avviser på det sterkeste at Gjermund Cappelen har betalt for oppussingen av badet på Romerike. Hans forsvarer Arild Holden påpeker at det er retten som skal ta stilling til hvorfor Cappelens fingeravtrykk finnes på kvitteringer fra oppussingen.

– Dette har en helt naturlig forklaring som Eirik Jensen har forklart seg om i dag, og som kan gjenskapes i dokumentasjonen, sier Holden.

Han er enig med Jensen i at tegningene Cappelen har tegnet ikke beviser at bærumsmannen faktisk har vært på småbruket.

– Jensen har sagt at han ikke husker om Cappelen har vært der eller ikke. Det ligger også beskrivelser og bilder av eiendommen i saken, sier Holden, som synes Jensen har forklart seg «helt greit» om badet og oppussingen i løpet av dagen.

– Han blir bombardert med detaljspørsmål om noe som ble bygget i 2005 i 2006. Det kan være vanskelig å svare på, det sier seg selv, sier Holden.

Han ønsker å gå inn på hvorfor Jensen endret sin forklaring etter å ha fått vite at Cappelens fingeravtrykk var på kvitteringene.

– Jeg kan ikke gå inn i hva som er endret og ikke, jeg forholder meg til hva han har sagt i retten i dag.

I løpet av to tiår gikk Eirik Jensen fra å forsøke å styrte Oslos underverden gjennom sin lederrolle i politiet til å selv bli mistenkt i det samme kriminelle nettverket.

PODKAST: Hør NRKs podkast om Jensen-saken.

AKTUELT NÅ