Vi følgjer valet i Møre og Romsdal med resultat, reaksjonar og kommentarar frå rundt om i fylket.

Valg 2019 Møre og Romsdal

Oppsummert

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 holdes 9. september 2019. Ved valget skal det velges representanter til alle fylkesting og kommunestyrer i Norge.

Søk i valgresultatene

 • Torve valgt til ny fylkesordfører

  Tove Lise Torve (Ap) ble i ettermiddag valgt til ny fylkesordfører i Møre og Romsdal. Hun tar over etter Jon Aasen (Ap) som har vært fylkesordfører i til sammen 12 år. Torve fikk 28 stemmer. Frp stilte med Frank Sve som motkandidat. han fikk 12 stemmer. Sju politikere stemte blankt. Per Vidar Kjølmoen (Ap) ble valgt til fylkesvaraordfører. Han fikk 28 stemmer. Motkandidaten Elisabeth Jørgenvåg (Nordmørslista) fikk 12 stemmer. Sju politikere stemte blankt.

  Jon Aasen Tove Lise Torve
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Valgte nytt fylkesutvalg

  Det nye fylkesutvalget i Møre og Romsdal ble valgt under fylkestinget i ettermiddag. Det er i alt 13 politikere i fylkesutvalget. Frp får tre representanter, Ap og Sp får to hver mens KrF, SV, Miljøpartiet De Grønne og Venstre får en representant. På bildet er tellekorpset i full sving.

  Tellekorpset under fylkestinget i Møre og Romsdal
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • – Vi var ikke klar over endringen

  – Det er ikke noe problem å gjennomføre ordførervalget på nytt, sier ordføreren i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V). Valget av ordfører skjedde etter skriftlig avstemning i kommunestyret, men det er ikke lov i følge den nye kommuneloven. Landsverk Sande ble gjenvalgt som ordfører i Vanylven med 18 mot tre stemmer. Hun sier de ikke hadde fått med seg endringen i kommuneloven. Landsverk Sande vil ta opp saken i formannskapet kommende uke, og sier det er fullt mulig å gjennomføre valget på nytt i kommunestyret 21.oktober. I følge protokollene har også Rauma, Sykkylven, Stranda, Tingvoll og Hustadvika gjennomført valg til politiske verv med skriftlig avstemning. 14 av kommunene i Møre og Romsdal har ennå ikke hatt konstituerende kommunestyremøte.

  Lena Landsverk Sande, ordførar i Vanylven
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Tror det blir krevende

  De neste fire årene blir krevende både for meg og for fylkestinget, sier påtroppende fylkesordfører Tove Lise Torve (Ap). Etter flere forhandlingsrunder ble det klart at Torve blir den nye fylkesordføreren i Møre og Romsdal etter Jon Aasen. Mandag blir hun valgt under fylkestinget i Geiranger. Torve sier fylkeskommunens økonomiske situasjon gjør at det er lite rom for påplusninger, og hun mener at det er behov for en kraftig omstilling. Møre og Romsdal fylkeskommune skal spare 110 millioner kroner i 2020. Utdannings- og samferdselssektoren skal ta 50 millioner kroner hver.

  Tove-Lise Torve
  Foto: Øyvind Sandnes / NRK
 • Valgene trenger ikke være ugyldige

  Ordførervalget er ikke nødvendigvis ugyldig selv om det har vært skriftlig avstemning, opplyser Kommunaldepartementet. Valg og ansettelser kan ikke lenger skje gjennom skriftlig avstemning i følge den nye kommuneloven. Det betyr blant annet at ordfører og varaordfører må velges ved åpen avstemning. Flere kommuner har brutt loven etter å ha gjennomført skriftlige valg, og departementet får kritikk for ikke å ha informert godt nok.

Partioppslutning i Møre og Romsdal

18,1 %
21278 stemmer
17,9 %
20993 stemmer
17,1 %
20075 stemmer
15,0 %
17623 stemmer
5,6 %
6546 stemmer
5,1 %
6049 stemmer
4,7 %
5503 stemmer
3,7 %
4378 stemmer
3,1 %
3599 stemmer
3,0 %
3501 stemmer
1,8 %
2058 stemmer
1,6 %
1927 stemmer
1,4 %
1682 stemmer
1,2 %
1356 stemmer
0,5 %
537 stemmer
0,2 %
220 stemmer
0,2 %
181 stemmer

Fylkestinget i Møre og Romsdal

Slik fordeles de 47 plassene i fylkes­tinget mellom partiene:

Grafikk som illustrerer kommunestyrets sammensetning med prikker. Hver prikk representerer en mandat.

Plassen det var tøffest kamp om i Møre og Romsdal

Pensjonistpartiet var veldig nær å vinne et mandat fra Sosialistisk Venstreparti.

l