Hopp til innhold
Vi følgjer valet i Møre og Romsdal med resultat, reaksjonar og kommentarar frå rundt om i fylket.

Valg 2019 Møre og Romsdal

Oppsummert

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 holdes 9. september 2019. Ved valget skal det velges representanter til alle fylkesting og kommunestyrer i Norge.

Søk i valgresultatene

 • Mange fra Ålesund i fylkestinget

  11 av de 47 politikerne som har kommet inn i fylkestinget i Møre og Romsdal etter valget, er bosatt i den nye storkommunen Ålesund. De to andre byene Molde og Kristiansund har fire representanter hver i det nye fylkestinget. Også Vestnes har fire representanter. Ni av 26 kommuner i fylket er ikke representert i fylkestinget. Gjemnes har ikke hatt politikere i fylkestinget siden 2003.

  Fylkestinget i Møre og Romsdal
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • – Dette rørte meg veldig sterkt

  – Det er et privilegium å bli valgt til den første ordføreren i den nye kommunen, sier Eva Vinje Aurdal (Ap) etter å ha blitt valgt torsdag ettermiddag. Aurdal ble valgt enstemmig etter oppfordring fra Høyres Dag Olav Tennfjord. Aurdal sier det rørte henne veldig sterkt å bli valgt enstemmig til applaus fra de 77 representantene, og at dette motiverer henne i det videre arbeidet. Den politisk plattformen som flertallspartiene er blitt enige om, har flertall med knappest mulig margin. Både Thorbjørn Fylling (Frp) og Dag Olav Tennfjord (H) mener det er gode muligheter for å få gjennomslag for sine saker.

  Eva Vinje Aurdal (Ap), ordfører i Ålesund kommune.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Torve valgt til ny fylkesordfører

  Tove Lise Torve (Ap) ble i ettermiddag valgt til ny fylkesordfører i Møre og Romsdal. Hun tar over etter Jon Aasen (Ap) som har vært fylkesordfører i til sammen 12 år. Torve fikk 28 stemmer. Frp stilte med Frank Sve som motkandidat. han fikk 12 stemmer. Sju politikere stemte blankt. Per Vidar Kjølmoen (Ap) ble valgt til fylkesvaraordfører. Han fikk 28 stemmer. Motkandidaten Elisabeth Jørgenvåg (Nordmørslista) fikk 12 stemmer. Sju politikere stemte blankt.

  Jon Aasen Tove Lise Torve
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Valgte nytt fylkesutvalg

  Det nye fylkesutvalget i Møre og Romsdal ble valgt under fylkestinget i ettermiddag. Det er i alt 13 politikere i fylkesutvalget. Frp får tre representanter, Ap og Sp får to hver mens KrF, SV, Miljøpartiet De Grønne og Venstre får en representant. På bildet er tellekorpset i full sving.

  Tellekorpset under fylkestinget i Møre og Romsdal
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • – Vi var ikke klar over endringen

  – Det er ikke noe problem å gjennomføre ordførervalget på nytt, sier ordføreren i Vanylven, Lena Landsverk Sande (V). Valget av ordfører skjedde etter skriftlig avstemning i kommunestyret, men det er ikke lov i følge den nye kommuneloven. Landsverk Sande ble gjenvalgt som ordfører i Vanylven med 18 mot tre stemmer. Hun sier de ikke hadde fått med seg endringen i kommuneloven. Landsverk Sande vil ta opp saken i formannskapet kommende uke, og sier det er fullt mulig å gjennomføre valget på nytt i kommunestyret 21.oktober. I følge protokollene har også Rauma, Sykkylven, Stranda, Tingvoll og Hustadvika gjennomført valg til politiske verv med skriftlig avstemning. 14 av kommunene i Møre og Romsdal har ennå ikke hatt konstituerende kommunestyremøte.

  Lena Landsverk Sande, ordførar i Vanylven
  Foto: Arne Flatin / NRK
l