Sent tirsdag kveld ble det klart at Pensjonistpartiet, som støttet Arbeiderpartiets Tove-Lise Torve, har mistet sitt mandat. Dette skjer etter fintelling av stemmer. Mandatet har i stedet gått til SV, som ikke er blant partiene som samarbeider med Torve.
Yvonne Wold (SV) sier til Sunnmørsposten at de ikke vil bidra til at Fremskrittspartiet, som er med i det valgtekniske samarbeidet, skal få posisjoner i fylkestinget.
– Vi håper at vi kan lokke både Arbeiderpartiet og Senterpartiet tilbake til forhandlingsbordet, sier Wold.
Foto: Øyvind Sandnes / NRK– Det handler om at det er ganske store ideologiske forskjeller på hva Frp og vi vil. Vi har ulike mål for politikken vår, sier hun til NRK.
– Vi står bak avtalen
Hun ber Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å komme tilbake til forhandlingsbordet. Tove-Lise Torve sier onsdag morgen at de fortsatt står bak avtalen.
– I praksis har dette ingen betydning. Det er grunn til å tro at SV og Rødt ikke vil støtte noen av alternativene fordi de har signalisert at de verken kan støtte et alternativ med Høyre eller med Frp. Da stemmer de blankt og vårt forslag vil få flest stemmer i fylkestinget.
– Så det er uaktuelt å sette i gang nye forhandlinger?
– Vi går ikke inn i nye forhandlinger. Vi har skrevet en avtale og står bak den, sier Torve.
– Kan dette skape problemer i fylkestinget?
– Man vet aldri før fylkestinget er endelig konstituert, men slik det ligger an nå så er det dette som blir resultatet.
Yvonne Wold sier onsdag formiddag at hun ikke har diskutert situasjonen i den nye fylkestingsgruppa til SV. Silje Alise Ness i Rødt vil ikke kommentere saka.
Frem og tilbake
Det ble mye frem og tilbake rundt fylkestinget tirsdag. Først gikk Høyre ut og nærmest erklærte at Senterpartiet ville få det øverste ledervervet i Møre og Romsdal med støtte fra KrF og Venstre. Det likte Ap og Frp dårlig og fikk med seg fem andre lister til å kuppe makta.
Tirsdag ettermiddag kom nyheten om at Tove-Lise Torve fra Arbeiderpartiet ville bli fylkesordfører med støtte fra Fremskrittspartiet, Miljøpartiet de Grønne, Nordmørslista, Sunnmørslista, Uavhengig valgliste for Sunnmøre og Pensjonistpartiet.
Det lå også an til at Per Vidar Kjølmoen fra Arbeiderpartiet ville bli ny fylkesvaraordfører, mens Frps Frank Sve skulle bli leder i samferdselsutvalget. Nå er det derimot usikkert hva som blir utfallet av forhandlingene.
Torve har på dette tidspunktet 23 mandat og må ha 24 for å ha flertall i fylkestinget.
Anders Riise (i midten), fylkesordførerkandidat for Høyre, sjekker iherdig resultater under valgnatta.
Foto: Øyvind Sandnes / NRKDuket for knallharde forhandlinger
Da valgresultatene var klare hadde Senterpartiet i Møre og Romsdal all grunn til å juble. Etter et brakvalg gikk de frem 7,5 prosentpoeng og ble de den store vinneren.
– Her skjedde ting fort, og folk følte seg fornærma og forbigått. Det er slik mennesker reagerer, sier Kristin Sørheim (Sp).
Foto: Øyvind Sandnes / NRK– Jeg har ikke vært med på en slik opptur siden EU-kampen i 1994. Så det er fantastisk å få slik lønn for strevet, sa fylkesordførerkandidaten til Senterpartiet, Kristin Sørheim like før alle stemmene var talt opp.
Fremskrittspartiet gjorde det også bra, og gikk frem 4 prosentpoeng. De lå lenge an til å få størst oppslutning, men endte på 17,2 prosent og ett mandat mindre enn Ap og Sp.
Den suverene framgangen gleder fylkesleder Frank Sve.
– Folk har vært veldig tydelige på at de ønsker våre løsninger, vår politikk, i Møre og Romsdal, sier Sve.
Fylkesordførerkandidat for Frp, Frank Sve, er veldig godt fornøyd med utfallet.
Foto: Øyvind Sandnes / NRKMens Arbeiderpartiet gikk tilbake hele 6,1 prosentpoeng.
Det resulterte i at fire partier, Arbeiderpartiet (18,1 prosent), Senterpartiet (18 prosent), Fremskrittspartiet (17,2 prosent) og Høyre (15 prosent), var nesten like store og at hvem som ville danne flertall først ville bli klart etter knallharde forhandlinger og hestehandler på bakrommet.
Når i tillegg det i alt var 13 forskjellige partier som hadde fått inn sine representanter var det mange som kunne bli viktige brikker i forhandlingene.
– Uredelig avtale
Senterpartiet, Høyre, KrF og Venstre inngikk først en avtale om at Kristin Sørheim skulle bli ny fylkesordfører og Anders Riise fra Høyre fylkesvaraordfører. Dette gikk Høyre ut med, noe skapte sterke reaksjoner fra dem som var utelatt fra avtalen.
Frank Sve, Tove-Lise Torve og Hans Kjetil Knutsen.
Foto: Trond Vestre / NRK– Vi kan ikke støtte en avtale som er basert på noe så uredelig som det Senterpartiet har stått bak, og kan ikke under noen omstendighet være med på en politisk plattform vi ikke selv har fått være med på å utforme, sa Fremskrittspartiets Frank Sve til Rbnett.
Også Arbeiderpartiet reagerte.
– Arbeiderpartiet så seg nødt til å se etter andre alternativ når Senterpartiet valgte å ekskludere Arbeiderpartiet fra forhandlingene, står det i pressemeldinga fra Ap.
Tove-Lise Torve (Ap) ble provosert over måten Sp, KrF og Høyre har opptrådt under forhandlingene, ved at de tidlig skal ha danna en egen blokk.
– Når avtalen deres ble sendt ut fikk vi mange friere på døra, som var interessert i et valgteknisk samarbeid. Det var nemlig flere som følte seg svikta, sier Torve.
Arbeiderpartiet ble størst i Møre og Romsdal med knapp margin, men får like mange mandater som Sp.
Foto: Øyvind Sandnes / NRKDe små partiene i Møre og Romsdal har de siste valgene vært viktige brikker for å danne flertall. Det ble de også nå da de valgte å støtte Ap og Frp. For fylkesleder i Frp, Frank Sve, var det viktig å sikre seg at partiet får lederen for samferdselsutvalget.
– Hvis noen forsøker å være rimelig håpløse med oss, pleier vi å være tydelige på at det er politikken som er viktigst. Vi ønsker å være i posisjon, sa Sve.
– Det skal bli vanskelig for dem
– Det kjennes forferdelig godt å ha vunnet valget, sier Kristin Sørheim. Hun får mer tid til å ta vare på sauene nå som hun ikke ble fylkesordfører.
Foto: Gunnar Sandvik / NRKKristin Sørheim (Sp) hadde håpt på at det kunne være flere partier som slutta seg til avtalen de forhandlet frem, men angrer ikke på strategien.
– Vi ville forhandle for å få med KrF og Venstre. Når det ikke gikk, og vi fikk klart nei til fylkesordførervervet, så hadde vi ikke annet valg enn å gå til høyre, sa Sørheim til NRK tirsdag.
Senterpartiet ville ikke samarbeide med Frp, og Sørheim er overraska over at Ap valgte å gjøre det.
Sørheim sier at det er helt greit for dem i ettertida at de ender i opposisjon, og ønsker Ap lykke til med å få samarbeidet til å fungere.
Høyres Anders Riise er overrasket over at avtalen deres ikke fikk støtte.
Foto: Øyvind Sandnes / NRK– Med den koalisjonen fra ytterste venstre til høyre og fogderilistene, så ønsker jeg Tove-Lise lykke til med å samle troppene. Det skal bli vanskelig for dem, sier Sørheim.
Overraska over utfallet
Anders Riise (H) er overrasket over at avtalen deres ikke fikk støtte. Han tror de neste fire åra blir krevende.
– Vi var klare over at vi måtte ha støtte fra fire andre partiet. Det trodde vi at vi skulle få til, men så fikk vi en motreaksjon fra dem som ikke var med, sa Anders Riise tirsdag ettermiddag.
Disse ble enige om et valgteknisk samarbeid tirsdag ettermiddag. Uavhengig valgliste for Sunnmøre, Nordmørslista, MDG, Frp, Ap, Sunnmørslista og Pensjonistpartiet.
Foto: Trond Vestre / NRK