Mørebenken på Stortinget
Foto: Tore Ellingseter / NRK

Politikk i Møre og Romsdal

 • Tilbake som fylkespolitikar

  Per Ivar Lied frå Senterpartiet gjer comeback i fylkestinget, 22 år etter at han slutta som fylkespolitikar. Han blei første gong valt inn i fylkestinget i 1991. Lied jobba i utanrikstenesta, mellom anna som diplomat i mange år, men er no påtenkt som leiar i utdanningsutvalet. Lied seier det blir krevande på grunn av den økonomiske situasjonen i fylkeskommunen.

  Per Ivar Lied
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • – Lite hensyn til befolkningen

  Ordfører i Volda, Jørgen Amdam, er ikke overrasket, men svært skuffet over forslaget fra Domstolskommisjonen om kutt i antall tingretter i Norge. – Jeg er skuffet fordi det betyr at de tar svært lite hensyn til behovet i befolkningen, sier Amdam.
  Nordmøre, Romsdal, Sunnmøre og Søre Sunnmøre kan bli slått sammen til en tingrett, skriver Adresseavisen. Forslaget innebærer at Volda og Molde blir lagt ned som rettssteder, mens Kristiansund og Ålesund opprettholdes.

  – I stor grad må de fra vårt område da reise til Ålesund. Det medfører blant annet at mange advokater får mye lengre reisevei.

  Ordfører i Volda Jørgen Amdam
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • – Dette er et bestillingsverk

  Forslaget fra Domstolkommisjonen om å kutte antall tingretter i landet er et bestillingsverk fra regjeringa, mener stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp). Volda og Molde kan bli lagt ned som rettssteder og Klinge advarer mot interne kamper innad i fylket. – I stedet for å kjempe bare for sin egen domstol, så kjemp for å beholde domstolsstrukturen slik den er i fylket, sier Klinge. Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) mener forslaget fra Domstolkommisjonen er svært dramatisk og maner lokalpolitikerne til kamp mot forslaget.

  Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).
  Foto: Ragne B. Lysaker / Senterpartiet
 • Vil legge ned i Volda og Molde

  Domstolkommisjonen vil slå sammen Nordmøre, Romsdal, Sunnmøre og Søre Sunnmøre til Møre og Romsdal tingrett. Forslaget innebærer at Volda (bildet) og Molde blir lagt ned som rettssteder mens Kristiansund og Ålesund blir opprettholdt, skriver Adresseavisen (krever abonnement). Totalt foreslår domstolkommisjonen å kutte fra 60 til 22 tingretter med 30 rettsteder. Forslaget blir presentert for justisministeren i morgen. Dagens 34 jordskifteretter blir foreslått redusert til 13 jordskifterettskretser med til sammen 20 bemannede rettssteder.

  Tingrettsbygningen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK