Møbelsnekker på Ekornes i Sykkylven
Foto: Remi Sagen / NRK

Møbel i Møre og Romsdal

 • Stor interesse for møbelpatent

  Sykkylven Stål opplever stor interesse for eit nytt fuksjonssystem som skal gi bedre sittekomfort. På ei stor møbelmesse i Stockholm lanserte de sin egen merkevare ut av sitt patenterte system. Både Brunstad, Stordal Møbler og Formfin har tatt i bruk den nye patenten. I løpet av uka skal de sende fra seg beslag til noen av de største møbelprodusentene i Europa, som skal designe rundt patenten deres. – Det er veldig spennende. Det er mye å ta tak i, men det er det vi lever for, sier eksportsjef Ranveig-Mari Fagerli.

 • Nepalesere lærer av sunnmøringer

  To nepalske møbelsnekkere har de siste dagene vært på Sunnmøre for å lære møbelproduksjon av sunnmørske møbelbedrifter. Målet er at de skal masseprodusere bord og vinduer, sier Bjørn Ødegaard i Himalayan Wood Systems DA. Planen er å bygge en møbelfabrikk.

  Ghan Bahadur er i Norge for å lære om serieproduksjon av bord og vindu
  Foto: Privat
 • – Bransjen havner i skyggen

  Konsernsjefen i Ekornes Olav Holst Dyrnes etterlyser mer oppmerksomhet fra politikerne. Mandag har det blitt arrangert industrikonferanse i Ålesund. Dyrnes mener ferdigvarebransjen kommer for mye i skyggen av oljebransjen og fiskeriindustrien. – Ferdigvarebransjen er nok større enn veldig mange tenker seg. Det er rundt 60.000 ansatte som er knyttet til dette. Vi ser at olje og gass og sjømat får mye oppmerksomhet. Det er veldig bra, men vi kan ikke bare leve av det, sier Dyrnes. Han tror ferdigvareindustrien har en stor fremtid i Norge. – Vi ønsker at både vi og andre i bransjen vokser, slik at vi får større fagmiljø

  Konsernsjef Olav Holst-Dyrnes
  Foto: Haavard Jangaard Strand / NRK
 • Nedgang i møbelindustrien

  Fleire av møbelprodusentane i fylket merkar nedgang i marknaden. Formfin Møbler har tredagars arbeidsveke fram til påske på grunn av lite bestillingar, seier produksjonssjef Oddbjørn Stave. Hos Brunstad møbler har dei permittert åtte tilsette fram til sommaren og resten av dei tilsette jobbar firedagarsveke fram til påske. Dagleg leiar Ronny Bjøringsøy seier det liknar vårsvingingar slik dei har sett kvar vår, men seier også at det er nokre større utfordringar.

For flyktningar kan det vere ei svært stor utfordring å kome seg inn i det norske arbeidslivet. I Sykkylven har dei klart å endre dette ved hjelp av møbelkonsernet Ekornes.
Sykkylven har de siste hundre årene vært Norges møbelhovedstad. Fremdeles sendes det møbler fra sunnmørsbygda til hele verden. Fra studio på fabrikken til Ekornes spør vi om dette kan fortsette? Eller er det bare begynnelsen? Noen tror varemerket "Made in Norway" er det neste store. Blant gjestene er møbelprodusentene Arve Ekornes, Kristine Landmark og Jan Christian Vestre.