Møbelsnekker på Ekornes i Sykkylven
Foto: Remi Sagen / NRK

Møbel i Møre og Romsdal

 • Nedgang i møbelindustrien

  Fleire av møbelprodusentane i fylket merkar nedgang i marknaden. Formfin Møbler har tredagars arbeidsveke fram til påske på grunn av lite bestillingar, seier produksjonssjef Oddbjørn Stave. Hos Brunstad møbler har dei permittert åtte tilsette fram til sommaren og resten av dei tilsette jobbar firedagarsveke fram til påske. Dagleg leiar Ronny Bjøringsøy seier det liknar vårsvingingar slik dei har sett kvar vår, men seier også at det er nokre større utfordringar.

 • Satsar på integrering

  I Sykkylven har mange flyktningar kome i arbeid, takka vere samarbeid med møbelkonsernet Ekornes. Ein spesialavtale mellom Nav, flyktningtenesta og bedrifta, gir flyktningar ein sjanse til å prøve seg som industriarbeidarar. Og om det går bra, så kan dei få fast jobb. – Vi treng fleire medarbeidarar. Samtidig så synest vi det er viktig å bidra til god integrering i lokalsamfunnet, seier fabrikksjef Ola Arne Ramstad. Tom Audun Rossland Knutsen, rådgjevar i Nav Sykkylven, seier det er avgjerande for dei å få bedrifter som Ekornes med på laget. – Vi er avhengig av å ha motiverte folk som vil kome ut i jobb og at vi har arbeidsgivarar som er villige til å tilby jobbar, seier han. Sjå meir i videoen:

  For flyktningar kan det vere ei svært stor utfordring å kome seg inn i det norske arbeidslivet. I Sykkylven har dei klart å endre dette ved hjelp av møbelkonsernet Ekornes.
 • Optimisme på Åndalsnes

  Mens mange i møbelindustrien sliter, er sengeprodusenten Wonderland på Åndalsnes optimistiske. Wonderland investerer nå 24,5 millioner kroner i nye maskiner og i selve fabrikken på Åndalsnes. – Mange i møbelbransjen har slitt litt i 2018, men vi har klart å få en liten omsetningsvekst. Vi er veldig stolte av å være en av de norske aktørene som satser i Norge. Mange selskap har flagget ut, men vi har troa på fremtiden i Norge, sier Sverre Bersås som er ansvarlig leder i fabrikk, logistikk og innkjøp på Wonderland.

  Wonderland på Åndalsnes
  Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
 • Suksess med omstilling

  Sykkylven Stål har blitt vand til å finne nye bein å stå på. Utfordringar i møbelindustrien og seinare i den maritime næringa har gjort at bedrifta måtte finne nye marknader å selje produkta sine til. Dei siste åra har dei investert mellom 20 og 30 millionar kroner i ny teknologi. Dei har også utvikla ein ny stolkonstruksjon som skal gi betre komfort. Investeringane, saman med nytenking, gjer at dei no opplever stor interesse frå møbelprodusentar i inn- og utland.

For flyktningar kan det vere ei svært stor utfordring å kome seg inn i det norske arbeidslivet. I Sykkylven har dei klart å endre dette ved hjelp av møbelkonsernet Ekornes.
Sykkylven har de siste hundre årene vært Norges møbelhovedstad. Fremdeles sendes det møbler fra sunnmørsbygda til hele verden. Fra studio på fabrikken til Ekornes spør vi om dette kan fortsette? Eller er det bare begynnelsen? Noen tror varemerket "Made in Norway" er det neste store. Blant gjestene er møbelprodusentene Arve Ekornes, Kristine Landmark og Jan Christian Vestre.