Møbelsnekker på Ekornes i Sykkylven
Foto: Remi Sagen / NRK

Møbel i Møre og Romsdal

 • – Treng betre rammevilkår

  For at oppsvinget i møbelindustrien skal halde fram, må styresmaktene gi industrien betre rammevilkår, meiner møbel- og designbransjen. Noreg heng etter andre konkurreande land på fleire område, meiner bransjesjef Egil Sundet, og etterlyser betre tilskotsrodningar for både eksport og investeringar. – Dette er avgjerande for framtida til heilemøbelindustrien, meiner Sundet.

  Saumoperatør Hallgerd Aure ved Ekornes i Sykkylven
  Foto: Ivar Eidheim / NRK
 • Koronauvisse i møbelindustrien

  Dei omfattande nasjonale smitteverntiltaka skaper uvisse i møbelbransjen. Etter ei koronaår med sterk auke i salet av møblar, såg våren lovande ut for industrien, men no skaper nedstenging uro. – No er mange av møbelbutikkane på Austlandet stengde, det fører til stor uvisse, seier bransjesjef Egil Sundet i Designindustrien.

  Bransjesjef Egil Sundet holder en stol.
  Foto: Kristian Hansen / Norsk Industri
 • Nominert til prisar

  Møbelbedriftene Ekornes frå Sykkylven og Fora Form i Ørsta er nominert til prisane «Årets eksportbedrift» og «Klassikerprisen». Totalt har Designindustrien nominert 10 norske møbel- og designprodusentar til sine fire årlege bransjeprisar: Årets eksportbedrift, Årets merkevarebyggar, Årets produkt og Klassikerprisen. Kven som vinn dei fire prisane blir offentleggjort under Designindustriens digitale medlemsmøte 10. desember.

 • Oppgang for møbelindustrien

  Det går langt bedre for møbelindustrien nå enn i vår da koronapandemien slo til. Egil Sundet som er bransjesjef for møbel og interiør i Norsk Industri, sier ordretilgangen er god de første par månedene fremover. Den norske møbelindustrien som omsetter for i alt 10 milliarder kroner i året, ble hardt rammet da store deler av samfunnet ble stengt ned på grunn av koronaviruset.

  Møbelrobot Ekornes
  Foto: Frode Berg / NRK
 • Relling og Siesta-stolen

  I dag er det 100 år sidan pioneren og nestoren blant norske møbeldesignarar blei født; Ingmar Relling frå Sykkylven. Relling er mest kjent for Siesta-stolen som er produsert i meir enn 800.000 eksemplar over heile verda, først ved Vestlandske Møbelfabrikk i Sykkylven og siste åra ved LK Hjelle. Relling blei ein pioner for den norske møbeleksporten, seier møbelhistorikar Eldar Høidal.
  Sjå møbeldokumentar frå 1988 med Ingmar Relling her.

  Siestastolen og designer Ingmar Relling
Siestastolen og designer Ingmar Relling
For flyktningar kan det vere ei svært stor utfordring å kome seg inn i det norske arbeidslivet. I Sykkylven har dei klart å endre dette ved hjelp av møbelkonsernet Ekornes.
Sykkylven har de siste hundre årene vært Norges møbelhovedstad. Fremdeles sendes det møbler fra sunnmørsbygda til hele verden. Fra studio på fabrikken til Ekornes spør vi om dette kan fortsette? Eller er det bare begynnelsen? Noen tror varemerket "Made in Norway" er det neste store. Blant gjestene er møbelprodusentene Arve Ekornes, Kristine Landmark og Jan Christian Vestre.