Hopp til innhold
Møbelsnekker på Ekornes i Sykkylven
Foto: Remi Sagen / NRK

Møbel i Møre og Romsdal

 • Vann designprisar

  Både Fora Form i Ørsta og LK Hjelle i Sykkylven vann prisar under Designindustrikonferansen. Fora Form vann årets produkt for stolen Atrium (bildet). Juryen rosa Atrium for å vere ukomplisert og kompleks samtidig, og eit eksempel på skandinavisk stil på sitt beste. I løpet av fjoråret blei stolen også Fora Form sin nest mest selde stol.

  I tillegg vann LK Hjelle klassikarprisen for lenestolen Siesta.

  – Ved å løfte fram dette møbelet bidreg LK Hjelle til å feire norsk designarv. Samtidig gir selskapet marknaden ein komfortabel og elegant klassikar laga av haldbare, gode materiale med respekt for originaldesignet til Ingmar Relling frå 1965. Stolen har bana veg for norsk designeksport, står det i juryens vurdering.

  Fora Form mottok Årets produkt-pris for stolen Atrium.
  Foto: Fora Form
 • Salget av møbler går ned

  Salget av møbler fra norske fabrikker har gått ned med mellom 10 og 15 prosent hittil i år. Det bekrefter Egil Sundet, sjef i møbel- og designbransjen.

  Under koronpandemien kjøpte folk møbler som aldri før, men nå er en omlag på same nivå som før pandemien, sier Sundet.

  Han slår fast at bransjen er bekymret for de mange renteøkningene som har kommet, og en ny er varslet i desember.

  – De som merker nedgangen mest nå er de som selger møbler til vanlige forbrukere. De som selger til det offentlige og hoteller har fortsatt bra etterspørsel, sier Sundet.

  Og det går langt bedre med eksporten av norsk møbel som har økt med 12-13 prosent så langt i år. USA er nå blitt det største markedet for eksport av norske møbler.

 • Ekornes leverer sitt sterkeste kvartal

  Ekornes har hatt sitt sterkeste kvartal noensinne, skriver møbelselskapet i Sykkylven i en pressemelding. Omsetningen for kvartalet havnet på over 1,4 milliarder kroner.

  Konsernsjef Roger Lunde sier de er veldig fornøyde.
  – Dette skyldes i stor grad høy ordreinngang i 2021, og et rekordhøyt salg i Nord Amerika, sier han. Det er likevel usikkerhet fremover – krigen i Ukraina, lock-down i Kina og økende råvarepriser forventes å legge et sterkt press på lønnsomheten, skriver Ekornes.

  Stresslessen på Ekornes.
  Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
 • Ekornes stoppar distribusjon

  Møbelkonsernet Ekornes vel å stoppe all distribusjonen av møblar til Russland og Kviterussland. Det skriv selskapet i eit innlegg på Facebook. – Vi er djupt triste over situasjonen i Ukraina og korleis det påverkar folk sine liv, sikkerheit og fridom, skriv dei. Møbelprodusenten i Sykkylven er Nord-Europas største.

  Ekornes stoppar distribusjonen av møblar til Russland og Kviterussland på grunn av krigen i Ukraina.
  Foto: Skjermdump Facebook
Siestastolen og designer Ingmar Relling
For flyktningar kan det vere ei svært stor utfordring å kome seg inn i det norske arbeidslivet. I Sykkylven har dei klart å endre dette ved hjelp av møbelkonsernet Ekornes.
Sykkylven har de siste hundre årene vært Norges møbelhovedstad. Fremdeles sendes det møbler fra sunnmørsbygda til hele verden. Fra studio på fabrikken til Ekornes spør vi om dette kan fortsette? Eller er det bare begynnelsen? Noen tror varemerket "Made in Norway" er det neste store. Blant gjestene er møbelprodusentene Arve Ekornes, Kristine Landmark og Jan Christian Vestre.