Hopp til innhold
Markering for Ukraina ved rådhuset i Ålesund
Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Ukraina-krigen (Møre og Romsdal)

Oppsummert

Russland invaderte Ukraina på morgenen torsdag 24. februar.

 • Reiser til Ukraina med strømaggregater

  Til helga reiser Ukrainahjelpen ned til det krigsherjede landet med masse utstyr. Molde kommune gir nå to av sine strømaggregater til Ukraina. Det ene har stått på Råkhaugen omsorgssenter, og det andre på Midsund sjukeheim. I tillegg til strømaggregat er det flere ting som skal fraktes, og flere kommuner og bedrifter er med å sponse, ifølge Jan Tore Tornes. – Det er sykehussenger fra Molde sykehus, rullestoler, klær og sko. Det er Nordmøre og Romsdal sammen om dette, og folk melder inn ting av ulike slag, sier han.

 • 1006 asylsøkjarar frå Ukraina til fylket i år

  Frå 16. mars fekk politiet i Møre og Romsdal ansvar for å registrere asylsøkjarar frå Ukraina. Sidan då har det kome 1006 ukrainarar til fylket.

  I alt har norske kommunar busett kring 31.000 asylsøkjarar i år og vil truleg neste år busette 35.000 nye, dei fleste frå Ukraina. Ifølgje FN har over 5,2 millionar flykta frå landet sidan krigen tok til.

  Frå 1. januar må asylsøkjarar innom Nasjonalt framkomstsenter på Råde i Viken.

 • – Å finne boliger blir en utfordring

  Sunndal kommune har fått en anmodning om å bosette ytterligere 180 ukrainiske flyktninger neste år. Også i 2022 sa kommunen ja til å bosette 180 ukrainere.

  – Det blir utfordrende å bosette 360 flyktninger på to år for en kommune med 7000 innbyggere, sier ordfører Ståle Refstie (Ap).

  Regjeringen ber norske kommuner om å bosette 35000 ukrainske flyktninger til i 2023. Rauma kommune har fått en anmodning om å ta i mot 60 flyktninger neste år. Kommunen har tatt i mot 44 hittil i år og to familier til er på vei.

  – Boliger er utfordringen, men så langt har folk vært veldige villige til å stille opp. I tillegg er det nå mulig å bruke fritidsboliger, sier ordfører Yvonne Wold (SV) som er positiv til å ta i mot flere.

  Også ordføreren Harry Valderhaug (KrF) i Giske er positiv til å ta i mot flere flyktninger, men kommunen har foreløpig ikke fått noen anmodning.

 • Opprettar fire innføringsklasser

  I år opprettar fylkeskommunen for første gong fire innføringsklassar. Dei er for flyktningar mellom 16 og 19 år, og er i hovudsak frå Ukraina. Det er rundt 50 elevar som får tilbodet ved Ørsta, Romsdal, Kristiansund og Borgund vidaregåande skular. Fylkeskommunen gjer dette for at ungdommane skal få vere i lag med jamaldrande og for at dei skal kunne førebu seg til ordinær vidaregåande skule.