Møre Trafo i Sykkylven donerer transformatorar til Ukraina. Dette er materiell som er sårt tiltrengt i Ukraina etter øydeleggingane som følge av angrepa frå Russland, seier sals- og marknadssjef Ivar Lifjeld. Selskapet sender fire transformatorar, som kan gi straumdistribusjon til mange tusen i Ukraina.
Til helga reiser Ukrainahjelpen ned til det krigsherjede landet med masse utstyr. Molde kommune gir nå to av sine strømaggregater til Ukraina. Det ene har stått på Råkhaugen omsorgssenter, og det andre på Midsund sjukeheim. I tillegg til strømaggregat er det flere ting som skal fraktes, og flere kommuner og bedrifter er med å sponse, ifølge Jan Tore Tornes. – Det er sykehussenger fra Molde sykehus, rullestoler, klær og sko. Det er Nordmøre og Romsdal sammen om dette, og folk melder inn ting av ulike slag, sier han.
Sunndal kommune har fått en anmodning om å bosette ytterligere 180 ukrainiske flyktninger neste år. Også i 2022 sa kommunen ja til å bosette 180 ukrainere.
– Det blir utfordrende å bosette 360 flyktninger på to år for en kommune med 7000 innbyggere, sier ordfører Ståle Refstie (Ap).
Regjeringen ber norske kommuner om å bosette 35000 ukrainske flyktninger til i 2023. Rauma kommune har fått en anmodning om å ta i mot 60 flyktninger neste år. Kommunen har tatt i mot 44 hittil i år og to familier til er på vei.
– Boliger er utfordringen, men så langt har folk vært veldige villige til å stille opp. I tillegg er det nå mulig å bruke fritidsboliger, sier ordfører Yvonne Wold (SV) som er positiv til å ta i mot flere.
Også ordføreren Harry Valderhaug (KrF) i Giske er positiv til å ta i mot flere flyktninger, men kommunen har foreløpig ikke fått noen anmodning.
I år opprettar fylkeskommunen for første gong fire innføringsklassar. Dei er for flyktningar mellom 16 og 19 år, og er i hovudsak frå Ukraina. Det er rundt 50 elevar som får tilbodet ved Ørsta, Romsdal, Kristiansund og Borgund vidaregåande skular. Fylkeskommunen gjer dette for at ungdommane skal få vere i lag med jamaldrande og for at dei skal kunne førebu seg til ordinær vidaregåande skule.