Meieriet i Ålesund
Foto: Pressebilde

Meieri i Møre og Romsdal

 • Stor interesse for alpeosten

  Osten som skal erstatte Jarlsberg frå Tine i Elnesvågen, alpeosten, gjer det mykje betre enn venta og er på veg inn på den amerikanske marknaden utan eksportstøtte. Produksjonen av alpeosten er dobla sidan starten og kan nå 300 tonn på årsbasis etter at osten no er ute i dei fleste norske daglegvarekjedene. Meierisjef Svein Arne Bjørgum seier han er overraska over den store interessa frå USA for alpeosten.

  Alpeost fra Tine i Hustadvika
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 •  – Det er for seint å snu

  Omkamp er ikkje aktuelt for å berge produksjon av Jarlsberg for eksport på Tine sitt anlegg i Elnesvågen i Fræna. Det meiner bondelagsleiar i Møre og Romsdal, Konrad Kongshaug. Fleire bønder har tatt til orde for å halde fram med Jarlsbergostproduksjon i Noreg, sjølv om eksportstøtta forsvinn neste år og Tine flyttar produksjonen til det nye anlegget som er under oppstart i Irland. – Det er for seint å snu og kostnaden har vore for høg, seier Kongshaug, som meiner at ein må sjå framover.

  Konrad Kongshaug, fylkesleder i Møre og Romsdal bondelag
  Foto: Gunnar Sandvik
 • – Må regne med nedbemanning

  Tine Elnesvågen nedbemanner med 8–10 personer fra de 57 de har i dag når produksjonen av Jarlsberg til eksport forsvinner om knapt et år. Tine skal bruke 120 millioner på oppgradering av meieriet i Fræna, men må likevel gjennom ei nedbemanning, sier meierisjef Svein Arne Bjørgum. – Vi må regne med at det blir nedbemanning. Det henger sammen med at skorpefri ost er mindre arbeidskrevende enn den runde osten vi i dag produserer til Jarlsberg, sier Bjørgum.

  Svein Arne Bjørgum
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • – Ingen er freda

  Ansatte ved Tine Elnesvågen kjenner seg ikke freda fra ytterligere nedbemanning, selv om Tine skal bruke 120 millioner på oppgradering av meieriet. Tine varsla før helga kutt på en milliard kroner og en nedbemanning på 400 ansatte. Hovedgrunnen er at det blir slutt på Jarlsberg til eksport om et års tid og da må Tine Elnesvågen ned med rundt 10 ansatte fra de 57 de har i dag. – Vi skal inn i en periode nå med nedbemanning og først og fremst ser vi på den. Vi har et håp om at det skal gå bra videre fordi det er behov for oss og vi har god melketilgang. Men ingen er freda og vi skal ikke være naive og tro det, sier hovedtillitsvalgt Håvard Holten.

  Jarlsbergost lages i Elnesvågen
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • – Det blir tøft for oss

  Tine skal nedbemanne og ledelsen gir ingen garanti for at meieri ikke blir lagt ned. Selskapet kutte 400 årsverk. – Meldinga kommer ikke overraskende, sier Vegard Smenes som representerer melkebøndene i eierutvalget i Tine Midt-Norge. – Det som nå skjer er det vi har visst lenge, men det blir tøft for oss. Vi må ned i produksjon. Enkeltbønder må ned 8–10 % i produksjon og Tine får et mindre volum å håndtere, sier han. I Møre og Romsdal er det Tine-meieri i Ålesund, Ørsta, Tresfjord og Elnesvågen. – Det vil ramme arbeidsplassene i Elnesvågen. Vi er et skikkelig melkefylke og det rammer enkeltbrukerne hardt, sier Smenes.

  Vegard Smenes representerer mjølkebøndene i eigarutvalet i Tine Midt-Norge
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK