Meieriet i Ålesund
Foto: Pressebilde

Meieri i Møre og Romsdal

 • – Må regne med nedbemanning

  Tine Elnesvågen nedbemanner med 8–10 personer fra de 57 de har i dag når produksjonen av Jarlsberg til eksport forsvinner om knapt et år. Tine skal bruke 120 millioner på oppgradering av meieriet i Fræna, men må likevel gjennom ei nedbemanning, sier meierisjef Svein Arne Bjørgum. – Vi må regne med at det blir nedbemanning. Det henger sammen med at skorpefri ost er mindre arbeidskrevende enn den runde osten vi i dag produserer til Jarlsberg, sier Bjørgum.

  Svein Arne Bjørgum
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • – Ingen er freda

  Ansatte ved Tine Elnesvågen kjenner seg ikke freda fra ytterligere nedbemanning, selv om Tine skal bruke 120 millioner på oppgradering av meieriet. Tine varsla før helga kutt på en milliard kroner og en nedbemanning på 400 ansatte. Hovedgrunnen er at det blir slutt på Jarlsberg til eksport om et års tid og da må Tine Elnesvågen ned med rundt 10 ansatte fra de 57 de har i dag. – Vi skal inn i en periode nå med nedbemanning og først og fremst ser vi på den. Vi har et håp om at det skal gå bra videre fordi det er behov for oss og vi har god melketilgang. Men ingen er freda og vi skal ikke være naive og tro det, sier hovedtillitsvalgt Håvard Holten.

  Jarlsbergost lages i Elnesvågen
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • – Det blir tøft for oss

  Tine skal nedbemanne og ledelsen gir ingen garanti for at meieri ikke blir lagt ned. Selskapet kutte 400 årsverk. – Meldinga kommer ikke overraskende, sier Vegard Smenes som representerer melkebøndene i eierutvalget i Tine Midt-Norge. – Det som nå skjer er det vi har visst lenge, men det blir tøft for oss. Vi må ned i produksjon. Enkeltbønder må ned 8–10 % i produksjon og Tine får et mindre volum å håndtere, sier han. I Møre og Romsdal er det Tine-meieri i Ålesund, Ørsta, Tresfjord og Elnesvågen. – Det vil ramme arbeidsplassene i Elnesvågen. Vi er et skikkelig melkefylke og det rammer enkeltbrukerne hardt, sier Smenes.

  Vegard Smenes representerer mjølkebøndene i eigarutvalet i Tine Midt-Norge
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • Tine kutter 400 årsverk

  Tine nedbemanner og ingen deler av Tines virksomheter blir skjermet. Ledelsen gir heller ingen garanti for at meierier ikke kan bli nedlagt. Det betyr at alle støttefunksjoner, transport, hovedkontoret og alle de 34 meieriene er på bordet når detaljene skal legges for hvilke av selskapets 4.300 årsverk som kuttes innen utgangen av 2021. – Det er ikke klart hvor årsverkene kuttes, men vi har laget en plan med flere prosjekter som vi skal drøfte med de tillitsvalgte, sier konsernsjef Gunnar Hovland i Tine. I Møre og Romsdal er det fire Tine-meieri. De er i Ålesund, Ørsta, Tresfjord og Elnesvågen. Drøftingsmøtene starter 19. september.

  Jarlsbergostproduksjon i Elnesvågen
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • Meieriet i Elnesvågen bygges om

  Styret i TINE har i dag vedtatt at TINE Meieriet Elnesvågen bygges om. Det opplyser selskapet i en pressemelding. Med denne ombyggingen vil meieriet kunne produsere både 10 kilo blokkost og 10 kilo rund ost i minst fem år. Produksjonsmengde blir omtrent som i dag, ca. 6.000 tonn. Etter planen vil anlegget være ferdig ombygd høsten 2020, opplyser TINE. Investeringen vil være på rundt 120 millioner kroner. Vedtaket betyr videre at Edamer og Kvitlin fortsatt skal produseres ved TINE Meieriet Ørsta

  Jarlsbergostproduksjon i Elnesvågen
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK