Hopp til innhold

Voilà! Det komplette veganske julemåltidet

For veganeren består gjerne julemåltidet av en saftig og smaksrik nøttestek, med masse godt tilbehør til. Dette vil glede smaksløkene til enhver som måtte våge å prøve.

Linsestek

Mari Hults linsestek er en variant. Nøttesteken en annen. Her er det bare å velge og vrake.

Foto: Hanne Høyland / NRK

På kurs med vegankokk og kokebokforfatter Mari Hult har vi fått en kyndig innføring i hvordan et herskapelig vegansk julemåltid skal lages.

Mari Hult

Mari Hult er vegankokk og kokebokforfatter.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Julestek

Hult anbefaler nøttesteken som måltidets midtpunkt. Denne saftige steken inneholder en eksplosjon av smaker, bakt inn i butterdeig, som blir knasende sprø på utsiden.

Er du allergisk mot nøtter er linsesteken et godt alternativ til nøttesteken. Bare hopp over pinjekjernene.

Som tilbehør har vegankokken en rekke forslag.

Potetgrateng

Denne veganske potetgratengen passer ypperlig som tilbehør til enhver festmiddag. Potetene blir gratinert i en nøtteblanding bestående av cashewnøtter, vann og gode krydder.

Ovnsbakte grønnsaker

Ovnsbakt rosenkål med flaskegresskar, pecannøtter og tranebær er en siderett som passer veldig godt som tilbehør til et hvilket som helst festmåltid.

Blomkålkaker

Bytt kjøttkakene ut med vegadeller, som er gylne blomkålkaker med ingefær og muskat.

Saus

Dette er en fyldig soppsaus med masse smak, som passer ypperlig til et vegansk festmåltid. Men sausen er så god at den kan like godt brukes til enhver festmiddag.

Grønnkålsalat

Ved å frese grønnkål i stekepannen med løk og krydder får du et spennende tilbehør til julemiddagen.

Til slutt dessert!

Dette ser ut som den klassiske riskremen, men ikke la deg lure. Denne veganske varianten er helt fri for meieriprodukter.