På kurs med vegankokk og kokebokforfatter Mari Hult har vi fått en kyndig innføring i hvordan et herskapelig vegansk julemåltid skal lages.
Mari Hult er vegankokk og kokebokforfatter.
Foto: Hanne Høyland / NRKJulestek
Hult anbefaler nøttesteken som måltidets midtpunkt. Denne saftige steken inneholder en eksplosjon av smaker, bakt inn i butterdeig, som blir knasende sprø på utsiden.
Er du allergisk mot nøtter er linsesteken et godt alternativ til nøttesteken. Bare hopp over pinjekjernene.
Som tilbehør har vegankokken en rekke forslag.
Potetgrateng
Denne veganske potetgratengen passer ypperlig som tilbehør til enhver festmiddag. Potetene blir gratinert i en nøtteblanding bestående av cashewnøtter, vann og gode krydder.
Ovnsbakte grønnsaker
Ovnsbakt rosenkål med flaskegresskar, pecannøtter og tranebær er en siderett som passer veldig godt som tilbehør til et hvilket som helst festmåltid.
Blomkålkaker
Bytt kjøttkakene ut med vegadeller, som er gylne blomkålkaker med ingefær og muskat.
Saus
Dette er en fyldig soppsaus med masse smak, som passer ypperlig til et vegansk festmåltid. Men sausen er så god at den kan like godt brukes til enhver festmiddag.
Grønnkålsalat
Ved å frese grønnkål i stekepannen med løk og krydder får du et spennende tilbehør til julemiddagen.
Til slutt dessert!
Dette ser ut som den klassiske riskremen, men ikke la deg lure. Denne veganske varianten er helt fri for meieriprodukter.