vegansk soppsaus

Vegansk soppsaus servert med blomkålkaker og nøttestek.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Vegansk brun soppsaus

Dette er en fyldig soppsaus med masse smak, som passer ypperlig til et vegansk festmåltid. Men sausen er så god at den kan like godt brukes til enhver festmiddag.

Slik gjør du

Skjær sopp i mindre biter. Finhakk sjalottløk, hvitløk og salvie. Dra «piggene» av rosmarinstilkene og finhakk dem også.

Varm opp oljen til medium varme i en gryte. Ha først i sopp og la den steke til den begynner å gi fra seg væske. Ha deretter i sjalottløk, hvitløk og eventuelt litt ekstra olje, og stek videre i cirka 5 minutter.

Løken skal begynne å bli gyllen. Rør inn hvetemel, og eventuelt enda litt mer olje. Vend alt godt sammen. Hvetemelet kan godt få bli litt brunt før du går videre i prosessen. Ha deretter i salvie, rosmarin, soyasaus, sennep, løkpulver og hvitløkpulver. Hell på grønnsakkraft og la det hele koke opp. La det koke i minst 10 minutter, gjerne lenger.

Kjør suppen jevn med en stavmikser eller i en blender. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt mer soyasaus.

For en tykkere saus kan du vispe ut enda litt hvetemel i litt kaldt vann og helle i sausen. Er det skikkelig fin anledning så smaker sausen enda bedre med litt vegansk fløte i.

Tips

Kilde: Mari Hult/Vegetarbloggen