Laster innhold, vennligst vent..
Nøttestek
Foto: Hanne Høyland / NRK

Nøttestek – vegansk julestek

Nøttestek er et vegansk alternativ til de som foretrekker en kjøttfri julefeiring. Denne saftige steken inneholder en eksplosjon av smaker.

Slik gjør du

La nøttene ligge i bløt i minst to timer før tilbereding.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i gryten. La det småkoke til linsene er møre, rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.

Bløtlegg steinsoppen i 2–3 desiliter varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La stå i cirka 20 minutter. Spar bløtevannet til sausen.

Kutt aubergine og squash i terninger på cirka 1 centimeter. Spre dem utover et fat og salt dem lett. Dette trekker ut vannet. La ligge i cirka 20 minutter.

Kjør gulrot, sjalottløk, hvitløk og sopp til små biter i en foodprosessor, eller kutt for hånd.

Varm opp oljen i en panne og tilsett grønnsakbitene og curry paste. La det steke i cirka 10 minutter. Vend bitene underveis og tilsett eventuelt litt ekstra olje. Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.

Hell vannet av aubergine- og squashterningene. Børst av saltet så godt du greier og stek bitene i cirka 10 minutter.

Hell vannet av nøttene og kjør dem til små smuler i foodprosessoren. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha den i. Hell vannet av soppen (ta vare på bløtevannet til sausen), skjær den i mindre biter og ha den i linseblandingen.

Tilsett gulrotmiksen, auberginemiksen og barbecuesausen. Finhakk persille og bland den inn.

Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene. Den skal ikke være for våt, men heller ikke falle fra hverandre. Her har du to verktøy:

  • 1: Havregryn gjør den fastere og mindre bløt.
  • 2: Kikertmel holder massen bedre sammen

Sannsynligvis holder det med havregryn.

Sett deigen til side i 15 minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Kjevle ut halvparten av butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel. Pass på at kantene overlapper litt. Når ovnen er klar fordeler du halvparten av nøtteblandingen utover langs midten av det ene butterdeigsflaket. Press i noen rosenkål. Brett det hele sammen til en fin stek.

Gjenta med resten av butterdeigen og nøtteblandingen. Pensle med litt olje. Stek i 40–50 minutter. Nøttesteken skal bli sprø oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr. Skjær i skiver og server.

Kokebokforfatter Mari Hult har tatt utgangspunkt i en oppskrift fra Øystein Lunde Ohna, der hun har lagt til egne justeringer og tilpasninger.

Tips

Kilde: Mari Hult/Vegetarbloggen