Linsestek

Linsestek fylt med mange gode grønnsaker.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Vegansk linsestek

Sunn, god og fri for kjøtt. Den veganske linsesteken egner seg til et ordentlig grønt festmåltid i jula.

Slik gjør du

Skrell og grovhakk pastinakk og sellerirot. Finhakk salvie. Skyll linsene i kaldt vann.

Varm opp olje til medium/høy varme i en gryte. Ha først i pastinakk og selleri, surr det i noen minutter. Ha i linser, løkpulver, hvitløkpulver, paprikapulver og oregano, rør alt godt sammen. Tilsett deretter soyasaus og vann med buljongpulver. La det hele koke opp, deretter småkoke.

Grovhakk grønnkål og ha i når linsene har kokt i 15 minutter. Rør alt godt sammen og la det koke til all væsken er absorbert. Ha platen av varmen og smak til med salt og pepper. Rør inn pinjekjerner, ha deretter i en og en spiseskje havregryn, og jobb det hele sammen til du har en relativt fast deig som henger sammen. Ta gjerne et par runder med stavmikseren om det blir for løst.

Forvarm stekeovnen til 200 grader, kle et stekebrett med bakepapir.

Kjevle ut butterdeigen til et stort rektangel. Fordel linsemassen på midten, og rull sammen til en fast og tett stek. Overfør til stekebrettet med brettekanten ned. Skjær forsiktig et rutemønster i toppen, og pensle med litt olje.

Stek i cirka 30 minutter. Skjær i skiver og server steken rykende varm.

Tips

  • Server gjerne med ovnsbakt rosenkål, potetgrateng, vegadeller, brun soppsaus, sautert grønnkål og riskrem til dessert!
  • Alle oppskriftene finner du her: Voilà! Det komplette veganske julemåltidet
  • Hopp over pinjekjernene hvis du server linsesteken til nøtteallergikere

Kilde: Mari Hult/Vegetarbloggen