Laster innhold, vennligst vent..
Vitello tonnato

Kalvekjøtt i tynne skiver, tunfisksaus, rucolasalat, tomater, pinjekjerner og parmesan, det blir italiensk vitello tonnato.

Foto: Jan-Kristian Schriwer / NRK

Vitello tonnato

– Vitello tonnato er Italias mest kjente lunsjrett. Dette er retten jeg alltid har med til venner på 17. mai. Har jeg ikke med denne, kommer jeg ikke inn døra. Jeg har aldri møtt noen som ikke elsker denne retten, sier kokk Øyvind Hjelle.

Slik gjør du

Vitello

Del flatbiffen i to på langs. Bind opp kalveflatbiffen hvis du vil, men du må ikke.

Stek den av i stekepannen på medium varme til den blir gylden. Krydre med salt og pepper, og stek flatbiffen ferdig i ovnen på 120 grader i cirka 30 minutter, til flatbiffen når en kjerne temperatur på 55 grader. La den avkjøles og skjæres i tynne skiver. Legg skivene i taksteinsmønster på hele fatet.

Tonnato

Start med å helle av oljen fra tunfisken. Ha fisken, majonesen, rømme, urtene og kapersen i en bolle. Press over sitron og ha på salt og pepper. Rør dette godt sammen til en røre. Denne skal legges litt her og der oppå kjøttet på tallerken eller fatet.

Ha på grovt revet parmesan, ristede pinjekjerner, krutonger, rucolasalat og halve cherrytomater. Drypp over olivenolje.

Lynmajones

Ha alle ingrediensen i et høyt mikseglass. Eggene og væsken ligger i bunnen. Før stavmikseren helt ned til eggene i bunnen. start med å pulse/mikse støtvis slik at en tynn majones kommer til syne. Før stavmikseren oppover i glasset slik at enden følger majonesen som blir til etter hvert som man mikser. Ikke dytt mikseren opp og ned under denne prosessen. kun rolig fra bunnen og opp til all olje er blitt emulgert til majones.

Majonesen kan lagres i 2-3 uker i kjøleskap, så lenge kjølekjeden er uavbrutt.

Tips

Kilde: Øyvind Hjelle i TV-programmet «Gratulerer med dagen!»