Hopp til innhold

«Bare rør» – våre ti beste oppskrifter på røre

Vaffelrøre, pannekakerøre eller lapperøre. Det finnes utallige oppskrifter på både sunne og syndige retter med røre. NRK Mat har plukka ti favoritter.

Vafler

Skal vaflene være myke eller sprø? Hvor lenge skal røra hvile? Skal man ha ingenting, smør og sukker, syltetøy, rømme eller brunost på – eller alt?

Foto: Huber & Starke / Colourbox

10. Vafler – helt enkelt

Oppskriften som like godt kunne vært på første- som på tiendeplass. Ikke noe fiksfaks; bare sprø, gylne vafler.

9. Lapper fra Jæren

Slik sveler hører Vestlandet til, hører lappene sørvestlandet til. Og hvem er da bedre til å lære det bort, enn en helt ekte kokkelærer fra Jæren?

8. Fjord1-svelene

Det er mange ferjer i Norge, og spesielt mange på Vestlandet. Trolig er det også på disse ferjene det spises flest sveler i løpet av et år. Dette er oppskriften til sjølveste ferjeselskapet, og de skal selvfølgelig toppes med smørkrem eller brunost.

7. Crêpes med bær og crème fraîche

Dette ser bare så utrolig godt ut. Men den som kan forklare forskjellen på pannekaker og crêpes, får en pakke egg i premie.

6. Vafler stekt på bål

Heter det vafler når de ikke er stekt i vaffeljern? Vi er litt usikre. Men det er vaffelrøre, den er litt sunnere enn vanlig og all mat smaker fantastisk utendørs.

5. «Fri for alt»-vaflene

Heldige er alle de som ikke er allergisk mot noe. Men noen er allergiske mot alt. Denne oppskriften kan sannsynligvis alle bruke!

4. Lapper med revet brunost

Kanskje er lappeoppskriften til Lise Finckenhagen ganske ordinær, men som alltid gjør hun noe ekstra ut av det. Å rive brunost hadde vi ikke kommet på sjøl. Og det ser så stilig ut!

3. Sunne pannekaker (ja, det går an)

Når pannekakene er sukkerfrie, med havregryn og banan, og har masse protein og fiber, da kan vi kalle dem sunne, kan vi ikke? Anne Kjerstine Sandstad har lagd dem med pepperkakekesam og bær, men å bruke annen topping, er fritt fram.

2. Svenske vs. norske vafler

I TV-serien Skandinavisk mat, hvor australske Adam Liaw tar for seg matretter som er godt kjent for oss her nord, sammenligner han våre vafler med naboens. Hvem vinner? Vi tar ikke stilling, men konstaterer at vafler uansett er skikkelig godt.

1. Pannekaker med bacon, smør og lønnesirup

I USA spises sannsynligvis milliarder av kalorier i form av slik frokost hver eneste dag. En oppvisning i fett, salt og sukker, men som mye annet av det som er syndig: Det er himmelsk!