Vafler

Norske vafler med kardemomme, brunost og melis til venstre. Svenske vafler med multekrem til høyre.

Foto: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia) / SBS

Vafler på norsk og svensk

Når en australier kommer til Skandinavia oppdager han at vafler er en spesialitet. Men vaflene er ikke like i Norge og Sverige. Her er Adam Liaws oppskrifter på norske og svenske vafler.

Slik gjør du

Norske vafler med kardemomme

Visp sammen romtemperert smør og sukker. Visp inn ett og ett egg. Sikt inn mel, bakepulver og kardemomme. Rør sammen. Tilsett melk og visp til du har en jevn røre. La røren hvile i ti minutter.

Stek vaflene i et smurt vaffeljern på middels varme i omtrent fire minutter. Vaflene skal være lysebrune og gjennomstekte.

Vaflene serveres med brunost, smør og et lite melisdryss.

Svenske sprø vafler

Ha melet i fryseren i minst to timer. Pisk kremen til den danner små, myke topper. Vend inn mel og bakepulver. Rør til det akkurat har blandet seg. Rør inn vann eller snø. Ha i smeltet smør rett før vaflene skal stekes. Smør begge sider av vaffeljernet med smeltet smør. Ha store skjeer med vaffelrøre i jernet og stek i fire minutter, eller til vaflene er gylne og sprø. Serveres med bærkrem.

Krem med friske bær

Ha bærene og vaniljesukker i en liten gryte på lav varme, sånn at sukkeret smelter og bærene slipper litt væske. Ha gryten av varmen og la bærene avkjøles. Pisk fløten med melis til du har en krem med myke topper. Vend forsiktig inn bærene. Bærkremen oppbevares i kjøleskap til den skal serveres.

Kilde: Adam Liaw i TV-serien Skandinavisk mat (Destination Flavour Scandinavia)/SBS