Hopp til innhold

Striden rundt Vixen-kåringen: – Jeg ble oppringt av noen som gråt

Det er sterke følelser før Vixen Influencer Awards. Jørgine «Funkygine» Vasstrand håper hun ikke vinner, mens Lene Alexandra Øyen støtter kåringen.

Lene Alexandra Øyen

POLITISK KORREKT: Lene Alexandra Øyen synes det er dumt det er mye bråk rundt blogg-kåringen. – Jeg synes det er trist at man som offentlig person skal måtte gjøre alt så politisk korrekt, sier Øyen.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Jeg ble oppringt av noen som gråt på telefonen, så det er tydelig at det er mye oppstandelse og rør, sier Lene Alexandra Øyen om bråket rundt kåringen Vixen Influencer Awards.

Øyen er coach, personlig trener, blogger – og selv nominert i kåringen.

Vixen Awards går av stabelen til helgen, der forskjellige bloggere, såkalte influencere og podkastverter blir kjemper om å vinne priser i ulike kategorier.

Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra tv-serien «Skam», skrev tirsdag et innlegg i NRK Ytring der hun går hardt ut mot kåringen. Falch mener flere av finalistene i kåringen ikke er gode forbilder.

Blogger Sophie Elise Isachsen

KJENNER SEG IGJEN: Lene Alexandra Øyen sier at hun kjenner seg igjen i innlegget til Sophie Elise Isachsen (bildet).

Foto: NRK

– Trist

Blogger Sophie Elise Isachsen tok til motmæle, og skrev i sitt svar at hun føler seg angrepet og fratatt retten til å mene noe som blogger.

Øyen sier hun kjenner seg igjen i Isachsens innlegg. Selv er hun stolt av å være nominert i kåringen.

– Jeg synes det er trist at man som offentlig person skal måtte gjøre alt så politisk korrekt, sier Øyen.

«Ikke stem på meg»

Men Falch er ikke alene om å være skeptisk til kåringen. Treningsblogger Jørgine Massa Vasstrand skrev i desember et innlegg på sin egen blogg der hun oppfordret følgerne til å ikke stemme på henne. Hun sier hun ikke vil ha noen pris.

– Jeg mener konkurransen burde vært lagt opp annerledes for å kunne kåre de beste vinnerne innen sitt felt, sier hun nå til NRK.

Selv har hun over 350.000 følgere, og mener de med færre følgere burde få større mulighet til å vinne.

Jørgine Massa Vasstrand

IKKE STEM: Jørgine Massa Vasstrand er også kjent som treningsbloggeren «Funkygine». Hun har tidligere vunnet priser under Vixen Influencer Awards. I år har hun bedt følgerne sine om ikke å stemme på henne.

Foto: privat

I nominasjonsperioden kunne leserne stemme hver 12. time på den de mener burde nomineres. Vasstrand mener det da blir urettferdig for dem som ikke har store følgermasser.

– Det er ikke nødvendigvis de største som er de beste, eller har den mest positive innvirkningen på folk, sier hun.

Vil trekke frem de fremste

Vixen Awards sier på sin side at både publikum og juryen er involvert i kåringen nettopp for å gjøre den mest mulig rettferdig.

– Formålet vårt med prisen er å hylle og trekke fram de fremste bloggerne og influencerne i Norge, sier redaktør for Vixen og jurymedlem i Vixen Influencer Awards, Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Hun sier kåringen er slik at publikum nominerer, juryen velger semifinalister, publikum stemmer frem finalistene og juryen velger vinnere.

– Prisen har vokst seg større i omfang de siste årene og vi har oppdatert med nye kategorier og nye måter å stemme på. Vi har fått både ris og ros som vi forsøker å ta til oss, sier hun.

Hans-Petter Nygård-Hansen

SJIKANE: Hans-Petter Nygård-Hansen er juryformann i Vixen Influencer Awards. Han sier at han utsettes for sjikane og får telefonoppringninger om natta om prisutdelingen.

Foto: Privat

Storm rundt kåringen

Også i forrige uke fikk kåringen kritikk. Flere toppbloggere var diskvalifiser fra kåringen for brudd på annonsemerking, men fikk komme tilbake siden arrangørene mente det var gjort en feil.

Hans-Petter Nygård-Hansen er juryformann i Vixen Influencer Awards, og sier jobben har kostet mye.

Han forteller til NRK at han utsettes for sjikane, telefonoppringninger om natta og at Facebook-kontoen hans har blitt forsøkt hacket i tiden etter at de nominerte ble publisert.

Likevel ønsker han mest fokus på hvordan influencere og bloggere har det i hverdagen når de opplever hets og hatefulle kommentarer. Han synes det er synd at Ulrikke Falch har trukket seg fra kåringen.

– Jeg synes det er synd, for Ulrikke Falch gjør en så vanvittig god og viktig innsats for så mange unge mennesker, og jeg hadde elsket å takket henne for det, sier Nygård-Hansen.

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo