Hopp til innhold
Kronikk

Bloggpris, nei takk!

Jeg trekker meg fra finale-nominasjonen til Vixen Influencer Awards. Jeg trenger ikke en pris for å vite at det jeg gjør er viktig.

Premierefest "Jævla homo".

Vi er også nødt til å kritisere sponsorer og annonsører som utnytter seg av unge jenter som plutselig havner i rampelyset, skriver kronikkforatter Ulrikke Falch.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

«Influencers har påvirkningskraft til å inspirere andre med nye ideer, endre atferd og motivere deres tilhengere til å utføre en handling.» I dag er influencerne de nye forbildene. Ungdom blir eksponert for dem overalt. Snap, insta, Youtube, blogg, aviser, tv og så videre.

Barbiedop

Da jeg var 13 år satte jeg min første sprøyte med melanotan, også kjent som barbiedopet, i håp om å gå ned i vekt og forhåpentligvis bli litt brunere. Jeg lagde proteinpannekaker og spiste pisket eggehvite med stevia, for det gjorde alle treningsbloggerne. Jeg startet på lavkarbodiett og løp tre runder rundt Sognsvann, for det funket så jævlig bra for Fotballfrue.

Da jeg var 15 år var første gangen jeg prøvde å ta livet mitt. Jeg hatet alt ved meg selv, alt jeg var og alt jeg ikke var.

Jeg var ikke bra nok, ikke tynn nok, ikke viktig nok. Jeg gjorde verden en tjeneste hvis jeg forsvant fra den. Jeg var verdiløs, og så ingen forbedringspotensial.

Sterke stemmer med viktige meninger og motivasjon til å forandre verden blir fullstendig oversett.

Ingen hudkrem, tørrsjampo eller sprøyte ville funket. Hodet mitt var besatt av ideen om å forbedre meg, kanskje Fotballfrue hadde svaret, kanskje en treningsblogger. Jeg søkte etter svar, og det virket som om alle bloggerne visste hva som kunne hjelpe meg. Betakaroten, en ny diett, en neseoperasjon, tarmskylling.

Bloggkjendiser kastet ut av Vixen Awards

Bloggere får delta likevel

Vær bevisst

Det er ikke opp til meg å definere rett og galt: det er bare det at du som internettaktør og offentlig person, må være utrolig bevisst ditt ansvar og din innflytelse. Det er lett å tråkke feil og fremme feil budskap. Du er nødt til å være varsom.

Media er en del av problemet. De bidrar til å løfte frem tomme stemmer i offentligheten. Skjønnhet- og moteindustrien vet også å utnytte seg godt av «Influencerne».

Gang på gang gir de spalteplass og oppmerksomhet til tomme meninger, rumpeløft, tannblekingsreklamer og årets nye paradise-deltakere. Sterke stemmer med viktige meninger og motivasjon til å forandre verden blir fullstendig oversett.

Hvis du ikke klarer å ta det ansvaret du er tildelt, fortjener du ikke plassen din.

Det gir jo ikke like mye klikk. SmileLab tannbleking tjener jo ikke penger på at forfatter Sofia Srour eller politisk stjerneskudd Hulda Holdvedt poserer med svaiet rygg og smiler overlykkelig over sine enda hvitere tenner.

Ulrikke Falch nominert i tre kategorier

Industrien tjener godt

Industrien tjener penger på ungdom sin overbevisning om at de kan forbedre seg. En fuktighetskrem mot rynker, strømpebukse som holder magen inne, leppestift som pumper opp leppene. Vårt dårlige selvbilde er en milliardindustri. Skjønnhetstyranni består av å redusere mennesker til objekt som skal forbedres.

Flere som er nominert i Vixen Influencer Awards fremmer et usunt utseendefokus, et ekstremt forbruk og halvt gjennomtenkte budskap om psykisk helse og plastisk kirurgi. Det er ikke beundringsverdig.

Jeg startet på lavkarbodiett og løp tre runder rundt Sognsvann, for det funket så jævlig bra for Fotballfrue.

Hvis du ikke klarer å ta det ansvaret du er tildelt, fortjener du ikke plassen din. Gi plass til noen som kan gjøre en positiv forskjell. Vi er også nødt til å kritisere sponsorer og annonsører som utnytter seg av unge jenter som plutselig havner i rampelyset. Influencerne tjener godt med penger på det, men sannheten er at de blir utnyttet.

Jeg skal fortsette å fremme mine meninger og budskap, jeg vil kommunisere noe som gjør en forskjell, og jeg tror jeg skal klare det uten tannbleking, haircarepills og sminkeprodukter. Jeg trekker meg fra finale-nominasjonen til Vixen Influencer Awards. Jeg trenger ikke en pris for å vite at det jeg gjør er viktig.

Følg debatten på Facebook og Twitter