Kulturminister Trine Skei Grande med ny kulturmelding
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kulturpolitikk

 • EU trapper opp mot falske nyheter

  I forslaget til EU-budsjettet mer enn dobles pengestøtten fra dagens nivå på 1,9 millioner euro til 5 millioner euro, opplyser EU-kommisjonen. Det tilsvarer drøyt 48 millioner kroner med dagens valutakurs. Pengene skal gå til en egen arbeidsgruppe for strategisk kommunikasjon innenfor EUs utenrikstjeneste EEAS. (NTB)

 • Mer til kunst- og kultugaver

  Den offentlige ordningen som forsterker private pengegaver til kunst- og kulturinstitusjoner får 50 millioner kroner ekstra i salderingen av 2018-budsjettet. – Det er gledelig å se at ordningen fungerer og at det kommer mer penger til kulturlivet, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding. (NTB)

  Kulturminister Trine Skei Grande
  Foto: Pressebilde Venstre
 • – Legg vekk førebygginga

  – Det er ikkje slik at vi bygde operaen for at vaksne ikkje skulle sloss og drikke den kvelden. Vi bygde operaen for å gi det ypperste til det norske folket. Sånn må det også vere med barne- og ungdomskulturen. Vi må leggje vekk den hersens førebygginga, sa kulturminister Trine Skei Grande då ho la fram den nye kulturmeldinga. Grande seier ho ønskjer å styrke satsinga på barne- og ungdomskultur over heile landet.

  Kulturminister Trine Skei Grande med ny kulturmelding
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Vil utfordre gamle strukturar

  Kulturminister Trine Skei Grande seier det vil kome ei ny museumsmelding for å sjå på moglegheita til meir digital formidling. – Digitaliseringa gir ein tilgang på kunst og kultur som ein aldri kunne få elles, seier Grande.

  Erna Solberg spiller Pokémon
  Foto: Tom Henning Bratlie / Klassekampen

Kulturstrøm

 • Simon Stranger ville forstå ondskap

  Da forfatteren Simon Stranger fikk vite at hans svigerfamilie bodde i huset der Gestapo-agenten Henry Rinnan hadde sitt hovedkvarter under krigen, tenkte han at han hadde nok materiale til å skrive romanen «Leksikon om lys og mørke». – Jeg tenker på hvordan vi omtaler minoriteter. Fascismen lever fortsatt, og ser ut til å vokse. Alt dette handler om muligheten til å være den du er. Uavhengig av rase, legning og tro, sier Stranger til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live.

  Simon Stranger i Brenner live
 • Neil Young presset bort sponsor

  Den klima-engasjerte veteranrockeren protesterte først mot å dele headliner-plassen med Bob Dylan på festivalen British Summer Time i juli 2019. Men han gjorde det også klart overfor festivalledelsen hvor ukomfortabel han er med at et selskap som finansierer fossilt drivstoff er hovedsponsor. Dermed trakk Barclaycard seg, som har sponset festivalen i London siden 2013. Den gangen spilte for øvrig Young også på festivalen uten innvendinger. Barclaycard sier til BBC at de ikke vil kommentere situasjonen.

  Neil Young
  Foto: Darryl Dyck / NTB Tema / AP
 • – En ny "romkom"-klassiker

  «Crazy Rich Asians», den første Hollywood-filmen i historien med bare asiatiske skuespillere på hele 25 år, har mye glitter og glam, mener NRKs filmanmelder Marte Hedenstad. Forrige uke ble filmen nominert til Golden Globe for beste komedie, og hovedrolleinnehaver Constance Wu (til høyre) ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle i en komedie. Les hele anmeldelsen hos Filmpolitiet

  Kinofilmen Crazy Rich Asians
  Foto: SF Norge