Hopp til innhold
Kulturminister Trine Skei Grande med ny kulturmelding
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kulturpolitikk

 • Oslo Nye Teaters krisesvar: To av tre teaterscener må legges ned

  Oslo kommune har bedt det konkurstruede teateret om å legge frem kriseplaner.

  Teaterets pengetrøbbel har oppstått på grunn av ettervirkninger etter pandemien, og byrådet har bedt dem finne en løsning som reduserer kostnadene dramatisk.

  Nå har Oslo Nye Teater levert svaret, der de konkluderer med at to av tre teaterscener må legges ned, melder Aftenposten.

  I planen som er levert byråden, er det to alternativer. Enten beholder man kun Trikkestallen på Torshov, eller kun scenen i Rosenkrantz’ gate.

  Om planen er tilfredsstillende, vil byrådet gi teateret 30 millioner før sommeren og med det unngås konkurs. Teateret skriver samtidig at begge planene vil medføre at Oslo Nye Teater vil «opphøre å eksistere som bærende institusjonsteater».

  BARNETEATER: Dukketeatret på Trikkestallen i Oslo er en av de viktigste scenene for Oslo Nye Teater, og de har blitt bedt om å utrede et alternativ med dette som eneste arena. Her fra "Mio, min Mio".

  Krisen ved Oslo Nye: Alt unntatt Trikkestallen kan bli lagt ned

  Pengekrisen ved Oslo Nye teater kan ende med at alt unntatt barnescenen på Torshov blir lagt ned.

 • Nationaltheatret må nedbemanne

  Nationaltheatret står overfor store økonomiske utfordringer og må redusere sine årlige utgifter med 20 millioner.

  Som ett av flere tiltak for å bedre teatrets økonomi og løse fremtidens bemanningsbehov har teatret i tett dialog med fagforeningene på teatret satt i gang en prosess for nedbemanning.

  – Situasjonen er sammensatt. Nationaltheatret mottar årlig et betydelig statstilskudd. Likevel er de økonomiske rammene til selve teaterdriften over tid blitt strammere. Det er derfor nå nødvendig å sikre at vi for årene som kommer, har en bærekraftig økonomi, sier direktør Marta Færevaag Hjelle.

  I første omgang vil teatrets ledelse gå i dialog med ansatte om frivillige sluttpakker, men fører ikke dette frem kan oppsigelser bli nødvendig, skriver de i en pressemelding.

  De neste ukene skal teatret arbeide med å identifisere tiltak som øker inntekter og reduserer kostnader som ikke berører bemanningen direkte. Parallelt skal det åpnes for at ansatte kan søke sluttpakker.

  – Vi er en tett sammenvevd familie på Nationaltheatret, så dette er en trist dag for oss alle, men ved å revurdere alle nyansettelser og gå i dialog med de ansatte om sluttpakker, håper vi i det lengste å unngå oppsigelser, sier Færevaag Hjelle.

 • Millioner til kultur i Oslo

  Oslo får 5,6 millioner kroner, av de totalt 50 millionene, som er satt av til lokale kulturtiltak og prosjekter.

  4 millioner skal gå til vedlikehold av skoleskipet Christian Radich.

  1,4 millioner er satt av til Det Norske Teatret, til økt aktivitet i Groruddalssatsingen/Rommen scene.

  250.000 kroner til Teater Manu, til prosjektet «Det Multinorske 2»

 • Fornøyd med penger til Kunstsiloen

  Regjeringen har i forslaget til statsbudsjettet for 2024 øremerket 11 millioner kroner til Kunstsiloen i Kristiansand.

  – Det er det vi har søkt om og håpet på. Vi er veldig fornøyd og glad for at staten er med på laget og følger opp, sier administrerende direktør i Kunstsiloen, Reidar Fuglestad til Fædrelandsvennen.

  Kunstsiloen i Kristiansand
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

Kulturstrøm

 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.