Hopp til innhold
Kulturminister Trine Skei Grande med ny kulturmelding
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kulturpolitikk

 • USA leverer tilbake plyndret kulturarv til Jemen

  USA har sendt tilbake 77 antikviteter som var stjålet fra Jemen, opplyser amerikanske myndigheter. Inntil videre skal de likevel oppbevares på et museum i Washington.

  Den midlertidige plasseringen i den amerikanske hovedstaden er en del av avtalen som er inngått med regjeringen i krigsherjede Jemen.

  Blant kulturskattene som nå leveres tilbake, er en bronseskål med inskripsjoner, elleve sider med koranmanuskripter, 64 utskårne steinhoder og en gravstein, opplyser statsadvokat Breon Peace i New York. Gravsteinen og utskjæringene er fra det første århundret før vår tidsregning og kommer fra den mineiske kulturen som holdt til i høylandet i dagens Jemen.

  Justisdepartementet i New York har i flere år gjort en stor innsats for tilbakeføring av antikviteter som er stjålet ulike steder i verden og har havnet i den amerikanske storbyens museer. I 2020 og 2021 ble minst 700 gjenstander levert tilbake til 14 land, inkludert Egypt, Hellas, India, Irak, Italia, Kambodsja og Pakistan.

  (NTB)

 • Skal sende forslag til styrket kulturlov på høring

  Regjeringen mener en styrket kulturlov vil bidra til blant annet ytringsfrihet. Et nytt forslag til styrking av kulturloven sendes på høring om kort tid.

  – Vårt mål er at alle – uansett hvor du bor og bakgrunnen du har – skal kunne ta del i kulturlivet. Det gir rike og levende lokalsamfunn hvor det er godt å bo, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i en pressemelding til NTB.

  Kulturministeren vil styrke kulturloven og skal sende forslaget ut på høring om kort tid.

  De ønsker å få kommuner og fylkeskommuner til å ta aktivt og bevisst stilling til behovene i kultursektoren, slik at de kan vurderes opp mot andre områder og behov. (NTB)

 • Kulturrådet har endret navn

  Fagetaten Norsk kulturråd har endret navn til Kulturdirektoratet. Rådskollegiet Norsk kulturråd beholder derimot sitt gamle navn, melder NTB.

  Kulturrådet har vært navnet på både fagetaten Norsk kulturråd, som ligger under Kultur- og likestillingsdepartementet, og rådskollegiet Norsk kulturråd, som består av ti personer oppnevnt av Kongen i statsråd.

  Navnebyttet trådte i kraft 1. januar.

 • – Viktig at Skeivt Kulturår ikke stopper her

  Skeivt Kulturår er straks over.

  I 2022 har norske kulturaktører hatt som mål å løfte det skeive. Arrangør mener folk flest dessverre har hatt markeringen på avstand.

  – Skeiv kultur har alltid eksistert. Det dette året har gjort, er å få det løftet frem til et publikum som kanskje ikke visste om det fra før, sier Tine Semb.

  Hun driver det skeive kultur, kunst – og klubbkonseptet Karmaklubb*, som har stått bak over 40 arrangementer og prosjekter som har blitt realisert i løpet av Skeivt kulturår.

  – Vi har fått gjort masse som vi ellers ikke ville hatt midler til. Det har vært utrettet noen helt fantastiske prosjekter i år, både store og små, og det skal man være stolt av, sier hun.

 • Regjeringa gir ekstra pengar til kulturlokale

  Regjeringa gir eit tilskot på 4 millionar kroner til Kulturrom i 2022 for å sikre tilgang til gode øvingslokale og utstyr til norsk kulturliv.

  Det skjer i forbindelse med fordelinga av restmiddel frå Norsk Tippings overskot til kulturformål, skriv regjeringa i ei pressemelding.

  Kulturrom fekk litt over 46 millionar kroner frå spelemidla til kulturformål i 2022, og dei ekstra pengane skal sørge for at det blir gjort naudsynte investeringar for framtida.

Kulturstrøm

 • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

  Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

  16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

  – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

  Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

  Hermine Svortevik Oen
  Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.