Hopp til innhold

Anette Trettebergstuen går av som kulturminister

– Riktig beslutning, sier statsminister Jonas Gahr Støre om Anette Trettebergstuen sin beslutning om å gå av som statsråd.

Trettebergstuen var tydelig preget i et intervju med NRK.

– Anette Trettebergstuen har i dag valgt å trekke seg som kultur- og likestillingsminister fordi hun har flere svært alvorlig feil knyttet til habilitet, innleder statsminister Jonas Gahr Støre pressekonferansen i formiddag.

– Det mener jeg er riktig beslutning, følger han opp.

Videre sier Støre at Trettebergstuen har brutt habilitetsreglene og vist manglende kunnskap om hva det betyr å være inhabil.

Alvorlige feil

Støre påpeker at Trettebergstuen har utnevnt og foreslått personer hun er inhabil overfor, også etter en advarsel fra departementet.

– Det dreier seg om viktige verv med honorarer opp mot 90. 000. Det er summen av dette som gjør at Anette og jeg karakteriserer dette som svært alvorlige feil.

Det ble også tidligere denne uka kjent at kunnskapsminister Tonje Brenna har gjort habilitetsfeil.

Om forskjellene mellom Trettebergstuens og Tonje Brennas sak, sier han følgende:

– Det er vesentlige forskjeller mellom Trettebergstuens sak og Brennas sak. Brennas sak er alvorlig, men er av en annen karakter enn det vi har sett i Trettebergstuens sak.

– Jeg tar konsekvensene av mine feil og går av, sa Trettebergstuen på en pressekonferanse fredag.

Anette Trettebergstuen på pressekonferansen der hun kunngjorde avgangen.

Anette Trettebergstuen har i dag valgt å trekke seg som kultur- og likestillingsminister

Den tidligere kultur- og likestillingsministeren hasteinnkalte til pressekonferanse fredag, kort tid etter at det ble kjent at venner og tidligere partikolleger fikk styreutnevnelser under Kulturdepartementet.

I juni ble hennes venninne Renate Larsen utnevnt til styret i Operaen, meldte Aftenposten. Den Norske Opera & Ballett er heleid av staten.

De to andre sakene dreiser seg om utnevnelser av Bård Nylund og Tina Stigler.

I saken knyttet til Bård Nylund, kommer det frem at Trettebergstuen ser på ham som en nær venn, og at hun hele tiden har visst at hun er inhabil overfor ham. I mars i år ble Nylund foreslått av Trettebergstuen i en diskusjon i politisk ledelse. Trettebergstuen svarte at hun ville melde seg inhabil, men sa likevel at statssekretæren kunne foreslå navnet. Ifølge statsminister Jonas Gahr Støre er dette en av de alvorlige sakene.

– Når hun er inhabil, så er statsråden inhabil, politisk rådgiver inhabil. Og da må det eventuelt en settestatsråd gjøre den vurderingen, sier Støre.

Mener hun ikke har forstått reglene

Til NRK sier Trettebergstuen at hun har gjort alvorlige feil i sin håndtering av habilitet.

Jeg har hele veien siden jeg tiltrådte vært klar over at jeg er inhabil knyttet til Bård Nylund og det har vært kjent for alle. Det jeg ikke har visst er at når man er inhabil overfor en person så kan man heller ikke nevne det navnet eller foreslå det i en prosess. Vi har ikke skjønt at når jeg er inhabil knyttet til Bård Nylund, så betyr det at også resten av politisk ledelse er det. Men vi har trodd at selv om man er inhabil så kan man løfte og drøfte navn og også foreslå det helt inn til en prosess der det skal foretas en beslutning.

Er det departementsledelsen som har sagt det eller er det bare noe du har trodd?

Vi har jo trodd det for vi har jo gjort det flere ganger og jeg har skjønt at det også har vært praksis tidligere.

Så departementet her har hatt en praksis som sannsynligvis er feil da?

Det vet ikke jeg noen ting om.

Men du sier det har skjedd tidligere?

Ja det har vi fått forståelse av, men det er uansett mitt ansvar å sette meg så godt inn i habilitetsreglene at jeg skal vite at det er feil. Så det er bare mitt ansvar at vi har gjort det. Det beklager jeg veldig sterkt.

Departementet avviser

Ifølge departementsråd Kristin Berge i kultur- og likestillingsdepartementet har det ikke vært vanlig praksis å vurdere navn til styreoppnevninger der embetsverket kjenner til at statsråden er inhabil.

Dersom det skulle komme opp navn der statsråden uttrykker tvil om habilitet, blir dette vurdert av embetsverket i samråd med politisk ledelse. En avgjørelse om å oppnevne en person til et styre der statsråden er inhabil vil ikke være et gyldig vedtak etter forvaltningsloven.

Hvis vi uformelt drodler mulige navn muntlig med politisk ledelse som et ledd i saksforberedelsen når styrer skal oppnevnes, har vi tillit til at det i slike situasjoner er åpenhet rundt alle mulige bindinger, før fagavdelingen går videre med formelt forslag til styreoppnevninger, skriver Berge til NRK.

Overfor VG bekrefter departementsrådene at de personene det gjelder kommer til å bli fratatt vervene sine.

– Svært lei meg

Det er en svært preget statsråd som møter NRK rett etter at det ble kjent at hun går av.

– Jeg er svært lei meg. Jeg erkjenner at feilen jeg har gjort er alvorlig brudd på habilitetsverket, sier en gråtkvalt statsråd.

Som statsråd er du avhengig av å ha full tillit, og jeg forstår at det jeg har fortalt dere nå ikke er svært tillitvekkende.

– Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg tar konsekvensene av mine feil, og går av, sier Trettebergstuen.

Trettebergstuen i badekar

I juni ble Anette Trettebergstuens venninne Renate Larsen utnevnt til styret i Operaen.

Trettebergstuen sier at hun har hatt fine samtaler med statsministeren og at hun torsdag kveld selv tok beslutningen om å gå av.

Trettebergstuen har vært kultur- og likestillingsminister i Jonas Gahr Støres regjering fra 2021 til i dag.

– Jeg har hatt verdens beste jobb i to år som kultur- og likestillingsminister. Jeg er flau, jeg er lei meg, jeg skammer meg over å ha satt meg selv i denne situasjonen her. Men mener det er riktig å ta konsekvensen av mine brudd, sier hun til pressen.

Hun har tidligere vært rådgiver i Aps stortingsgruppe og fylkessekretær i Hedmark AUF.

Trettebergstuen

Anette Trettebergstuen og Bård Nylund. Han ble oppnevnt til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget november 2021, og spilt inn til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022.

Foto: Pitch Forlag/Facebook

Gitt styreverv til flere

Årsaken til at Trettebergstuen har tatt valget om å gå av som statsråd er inhabilitetsspørsmål til de tre personene nevnt over. Men også tidligere har det vært spørsmål om habilitet til personer Trettebergstuen har tildelt styreverv, uten at det har blitt konkludert med inhabilitet.

For to dager siden meldte Nettavisen at Trettebergstuen ha gitt styreverv til to gamle Ap-kolleger.

Thomas Breen ble oppnevnt til styremedlem i Norsk Tipping i april i fjor, og Sylvia Brustad ble oppnevnt til styreleder i Norsk Tipping i april 2023, ifølge avisen.

– I det konkrete tilfellet du spør om her, ble det foretatt en habilitetsvurdering av Thomas Breen, en vurdering som konkluderte med at det ikke foreligger inhabilitet. For Sylvia Brustads del ble det ikke foretatt en slik vurdering, da jeg ikke vurderte forholdet til å være så tett at en egen habilitetsvurdering var nødvendig og jeg anser forholdet som å være likt som med Breen, sa Trettebergstuen til Nettavisen tidligere denne uken.

Tidligere denne uken ble det kjent at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ga et styreverv til en god venn Frode Elgesem. Senere erklærte hun seg inhabil overfor Elgesem og beklaget saken.

Listhaug: – Har ikke Støres statsråder fått opplæring?

Sylvi Listhaug

Frp-leder Sylvi Listhaug.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Sylvi Listhaug (Frp) sier at det er ryddig at Trettebergstuen tar ansvar for sine feil og går av.

Hun vil ta initiativ til at kontrollkomiteen på Stortinget gransker hele regjeringens praksis når det gjelder habilitetsspørsmål.

– Det er stor grunn til å stille spørsmål ved statsminister Jonas Gahrs Støres ledelse av regjeringen, når to av hans egne statsråder har en så lemfeldig omgang med regelverket. Har de ikke hatt noen opplæring om habilitetsregelverket da de tiltrådte?, sier Listhaug.

– Dette er nok en sak som er svært alvorlig, hvor nok en arbeiderpartistatsråd viser at man ikke har forstått regelverket rundt habilitet. Å utnevne venner og nære bekjente ser ut til å være en ukultur i denne regjeringen, sier hun.

Kulturminister Anette Trettebergstuen trekker seg fredag etter at det ble kjent at hun har gitt viktige styreverv til flere nære venner.

Kulturminister Anette Trettebergstuen trekker seg fredag etter at det ble kjent at hun har gitt viktige styreverv til flere nære venner.

NRK presiserer: I en oppdatert utgave av denne saken er det presisert at det ikke er gjort en habilitetsvurdering av Trettebergstuens forhold til Brustad, da det ikke er en nær personlig relasjon mellom de to. Det er foretatt en habilitetsvurdering av forholdet mellom Trettebergstuen og Breen, som konkluderte med at det ikke foreligger inhabilitet.

AKTUELT NÅ