Hopp til innhold
Enighete i budsjettforhandlinger
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Statsbudsjettet 2024

Oppsummert

Statsbudsjettet inneheld den norske staten sine utgiftsrammer og anslåtte inntekter i eit kalendarår. Statsbudsjettet for 2024 blir lagt fram 6. oktober klokka 09.

 • Vanskelig å beregne klimaeffekt av statsbudsjett

  Det virker ikke praktisk mulig å få et enhetlig, fullstendig og detaljert anslag på klimaeffekten av hele det norske statsbudsjettet. Det mener Teknisk beregningsutvalg for klima, som overleverte sine vurderinger og anbefalinger til klima- og miljøministeren i dag.

  Utvalget ble opprettet i 2018, og har blant annet hatt i oppdrag å foreslå metoder for å beregne klimaeffekt av statsbudsjettet.

  For å kunne gjøre en slik beregning, mener utvalget at det er spesielt viktig å utvikle gode metoder for å kunne vurdere budsjettets bidrag til å nå de norske klimamålene. En del av utfordringen med å beregne klimaeffekten av statsbudsjettet er det store omfanget og mangfoldet av typer bevilgninger og vedtak, ifølge rapporten.

  Utvalget anbefaler derfor følgende:

  • Første steg er å sortere og kategorisere postene etter klimaeffekt.
  • Neste steg er å forsøke å anslå utslippseffekten av viktige enkeltposter eller grupper av poster.
  • Til slutt anbefaler utvalget at disse anslagene brukes som en del av grunnlaget for å vurdere budsjettets bidrag til måloppnåelse, der det også tas hensyn til at statsbudsjettet bare er en del av den samlede klimapolitikken.

  For å vurdere budsjettets bidrag til måloppnåelse mener utvalget at det er mest hensiktsmessig å videreutvikle metodene som allerede brukes i regjeringens klimastatus og -plan som publiseres i forbindelse med statsbudsjettet.

 • Mindre formuesskatt i 2024

  Søndag vart Ap, Sp og SV samde om neste års statsbudsjett. I budsjettet kjem det fram at formuesskatten blir redusert med 0,4 milliardar kroner.

  – Likevel er formuesskatten framleis for høg. Det hindrar utviklinga av bedrifter med norske eigarar, seier administrerande direktør Ole Erik Almlid i NHO i ei pressemelding frå arbeidsgivarorganisasjonen.

  Totalt blir skatte- og avgiftsnivået redusert med 4,5 milliardar kroner i 2024 etter semja. Før forhandlingane starta, ville SV auka formuesskatten med 13 milliardar kroner.

 • Bru om pengebruk: – Uansvarlig budsjettriks

  Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru reagerer på at regjeringspartiene og SV bruker 9 milliarder kroner fra et fond for tapsavsetninger til å betale for satsinger i neste års statsbudsjett.

  – I en tid hvor regjeringen er særlig opptatt av å fremheve at det aller viktigste vi kan gjøre nå er å bidra til å dempe prisveksten og presset på renten ved å holde igjen på pengebruken, er det et særlig uansvarlig budsjettriks å gjøre nettopp det motsatte, men bare kalle det noe annet enn det egentlig er, sa Bru i finansdebatten i Stortinget i dag.

  Hun frykter pengebruken nå kan bli for høy og få negative følger for økonomien.

  – Disse 9 milliarder kronene har aldri blitt brukt før, de har aldri blitt brukt inn i norsk økonomi, sa Bru.

  – Det er det samme som om man skulle brukt 9 milliarder fra oljefondet. Hvilken effekt vil disse pengene ha? spurte hun finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap).

  Han viste i sitt svar til at statsbudsjettene gjøres opp år for år, med «penger som eksisterer».

  – Det er ikke oljepengebruk, det er penger Stortinget har bevilget tidligere, som ikke har blitt brukt til dette formålet, sa Knutsen.

  – Pengene er bevilget til en tapsavsetning og blir nå bevilget til et annet formål, forklarte han.

  Knutsen til at også Høyre i sitt alternative budsjett bruker engangsinntekter til å finansiere varige satsinger. Han avviser også at pengebruken nå øker.

  – Med eller uten disse pengene hadde oljepengebruken vært 2,7 prosent, sa Ap-toppen.

  Ap, Sp og SV la fram sin budsjettavtale i går.

 • Vedum svarar Høgre og Venstre: – Rar kritikk

  Søndag blei SV og regjeringspartia Sp og Ap einige om neste års statsbudsjett. Venstre og Høgre har kritisert pengebruken i budsjettet.

  Opposisjonen peikar på at regjeringa og SV legg opp til å ta i bruk ei eingongsinntekt til varige utgifter.

  – Det er ein rar kritikk, svarar finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Politisk kvarter måndag morgon der han møtte Tina Bru (H), Sveinung Rotevatn og Kari Elisabeth Kaski (SV).

  I dag og i kveld skal Stortinget debattera budsjettet.

 • Egenandelstaket øker neste år

  Regjeringen og SV vil øke egenandelstaket til 3165 kroner neste år.

  – Det er trist at SV og regjeringen gjør det enda dyrere å være syk, sier Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud.

  Regjeringspartiene Ap og Sp la sammen med SV i formiddag fram sin budsjettavtale for 2024.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no