Klinikk innfører 20-årsgrense på kosmetisk kirurgi: – Ikke høyt nok, sier blogger

– Vi ønsker å redusere økt kroppspress hos unge kvinner, sier plastisk kirurg Tomm Bjærke, og innfører 20-årsgrense på samtlige operasjoner. – Fint at noen går i tet, men hvorfor ikke 25? spør blogger Kristin Gjelsvik.

Kristin Gjelsvik

BRA INITIATIV: – Det er bra de øker aldersgrensen, men jeg vet ikke hvor mye det har å si. Får de nei der, går de jo bare videre til neste, eller bestiller på internett, sier blogger Kristin Gjelsvik.

Foto: Dennis Poppe Thorsen

– Vi ønsker å sende et signal om at kroppspresset i dag er veldig stort. Vi vil være en bidragsyter for å redusere dette presset, sier klinikksjef og spesialist i plastisk kirurgi, Tomm Bjærke.

1. juli innførte Oslo-klinikken Cosmo Clinic 20-årsgrense på alle kosmetiske behandlinger og inngrep.

Tomm Bjærke, plastisk kirurg

SÅRBAR GRUPPE: – Mange av pasientene har veldig dårlig selvbilde, sier klinikksjef Tomm Bjærke som nå har innført 20-årsgrense for inngrep.

Foto: Kari Samuelsen

– Vi syns at mange av pasientene, som er under 20 år, kan være ganske umodne. Det er en sårbar gruppe som kan ha problemer med å ta riktige valg når det gjelder behandling av kroppen, sier Bjærke.

I dag er aldersgrensen for kosmetisk kirurgi 18 år. Blogger Kristin Gjelsvik heier på initiativet, men syns de kunne lagt på fem år.

– Det skjer så mye fra man er 20 til man er 25. Selv fant jeg ikke meg selv før jeg hadde bikket 25, eller kanskje enda senere enn det, sier Gjelsvik.

– Unge jenter bestiller fillers på e-bay

Med 50.000 ukentlige blogglesere og 120.000 Instagram-følgere, får Kristin Gjelsvik daglig meldinger fra unge jenter.

Til tross for at Gjelsvik selv aldri har latt seg operere, brukt botox, restylane eller fillers (se faktaboks under).

– Det er jenter som setter av konfirmasjonspengene sine for å spare til operasjoner. Jeg har hørt om en jente på 13 år som fikk fillers på en klinikk i utlandet. Det er blitt like vanlige som å ta en tur til frisøren, sier Gjelsvik.

Hun forteller at unge jenter bestiller fillers på internett for så å sette det selv.

– Det er blitt hysjet ned, og glorifisert. Man tenker ikke på at det kan oppstå alvorlige komplikasjoner – selv når det utføres av profesjonelle.

Genitsaris injects Botox for a customer at the Aurum medical centre in Athens

BOTOX: Ifølge klinikksjef Tomm Bjærke får de ikke flere henvendelser fra yngre folk nå, men forteller til NRK at botox og restylane er inngangen til kosmetiske operasjoner generelt.

Foto: Costas Baltas / Reuters

Stor debatt om kroppspress og kosmetisk kirurgi

Kroppspress blant unge og kosmetisk kirurgi har preget store deler av 2018. Tidligere i år møttes flere norske bloggere i Debatten på NRK. Den nettbaserte NRK-serien Blank har også fått kommentarfeltene til å koke.

Plastisk kirurg Tomm Bjærke sier at de ønsker å gå foran som et godt eksempel ved å heve aldersgrensen.

– Vi oppfordrer andre aktørene til å gjøre det samme.

Kristin Gjelsvik

TILBUDT PENGER: Blogger Kristin Gjelsvik har aldri blitt fristet til å pynte på utseendet, men har blitt tilbudt penger for å gjøre det.

Foto: Dennis Poppe Thorsen

Blogger Kristin Gjelsvik håper på en lovendring.

Hun mener at barne – og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) har tatt grep, og sikter til kroppspressmøtet, som Helleland og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) arrangerte før sommeren.

– Men vi er nødt til å få på plass et regelverk, og forby reklame, selv om det «bare» gjelder fillers, botox eller restylane, sier Gjelsvik.

Hverken Helleland eller noen fra Helse- og omsorgsdepartementet var tilgjengelig for en kommentar fredag kveld.

Kulturstrøm

 • Nye talenter i støpeskjeen

  Gunnvald Ottesen (26) er valgt ut til eliteprogrammet Dirigentforum, som er en langsiktig talentutviklingssatsning, initiert av Talent Norge og Sparebankstiftelsen DNB. Daniel Reith (27) fra Tyskland og Hannah H. Andresen (22) fra Danmark er også håndplukket til satsingen, forteller Musikkfrokost på NRK Klassisk.

  Gunnvald Ottesen
  Foto: Opera til folket
 • Skal samarbeide med Nasjonalmuseet

  Kathrine og Cecilie Fredriksen, døtrene til skipsreder John Fredriksen, har inngått et samarbeid med Nasjonalmuseet verdt flere hundre millioner kroner. De skal blant annet etablere en stor samling moderne kunst, skriver Aftenposten.

 • – Ungt teater uten skjermdistanse

  – Det står bra til med teater for ungdom i Norge, mener NRKs teaterkritiker. Hun har tatt for seg to forestillinger om tabu, selvbilde og kvinnelig seksualitet som tar ungt publikum på alvor. Den ene i et nøkternt scenebilde med kun en avkledd skuespiller på scenen, «Dritt/La Merda» (bildet). Den andre i en overdådig scenografi der det ikke blir spart på noe som kunne ha referanser til romantikk, intimitet og sex, «Bare en våt munn». – Det er eksplisitt og avkledd, forestillinger som går rett inn i tematikk mange unge har en skjermdistanse til, sier Karen Frøsland Nystøyl. Hør anmeldelsene fra Heddadagene i Studio 2.

  Helga Guren i Dritt / La Merda
  Foto: Heddadagene/Rogaland Teater