Hopp til innhold

Klinikk innfører 20-årsgrense på kosmetisk kirurgi: – Ikke høyt nok, sier blogger

– Vi ønsker å redusere økt kroppspress hos unge kvinner, sier plastisk kirurg Tomm Bjærke, og innfører 20-årsgrense på samtlige operasjoner. – Fint at noen går i tet, men hvorfor ikke 25? spør blogger Kristin Gjelsvik.

Kristin Gjelsvik

BRA INITIATIV: – Det er bra de øker aldersgrensen, men jeg vet ikke hvor mye det har å si. Får de nei der, går de jo bare videre til neste, eller bestiller på internett, sier blogger Kristin Gjelsvik.

Foto: Dennis Poppe Thorsen

– Vi ønsker å sende et signal om at kroppspresset i dag er veldig stort. Vi vil være en bidragsyter for å redusere dette presset, sier klinikksjef og spesialist i plastisk kirurgi, Tomm Bjærke.

1. juli innførte Oslo-klinikken Cosmo Clinic 20-årsgrense på alle kosmetiske behandlinger og inngrep.

Tomm Bjærke, plastisk kirurg

SÅRBAR GRUPPE: – Mange av pasientene har veldig dårlig selvbilde, sier klinikksjef Tomm Bjærke som nå har innført 20-årsgrense for inngrep.

Foto: Kari Samuelsen

– Vi syns at mange av pasientene, som er under 20 år, kan være ganske umodne. Det er en sårbar gruppe som kan ha problemer med å ta riktige valg når det gjelder behandling av kroppen, sier Bjærke.

I dag er aldersgrensen for kosmetisk kirurgi 18 år. Blogger Kristin Gjelsvik heier på initiativet, men syns de kunne lagt på fem år.

– Det skjer så mye fra man er 20 til man er 25. Selv fant jeg ikke meg selv før jeg hadde bikket 25, eller kanskje enda senere enn det, sier Gjelsvik.

– Unge jenter bestiller fillers på e-bay

Med 50.000 ukentlige blogglesere og 120.000 Instagram-følgere, får Kristin Gjelsvik daglig meldinger fra unge jenter.

Til tross for at Gjelsvik selv aldri har latt seg operere, brukt botox, restylane eller fillers (se faktaboks under).

– Det er jenter som setter av konfirmasjonspengene sine for å spare til operasjoner. Jeg har hørt om en jente på 13 år som fikk fillers på en klinikk i utlandet. Det er blitt like vanlige som å ta en tur til frisøren, sier Gjelsvik.

Hun forteller at unge jenter bestiller fillers på internett for så å sette det selv.

– Det er blitt hysjet ned, og glorifisert. Man tenker ikke på at det kan oppstå alvorlige komplikasjoner – selv når det utføres av profesjonelle.

Genitsaris injects Botox for a customer at the Aurum medical centre in Athens

BOTOX: Ifølge klinikksjef Tomm Bjærke får de ikke flere henvendelser fra yngre folk nå, men forteller til NRK at botox og restylane er inngangen til kosmetiske operasjoner generelt.

Foto: Costas Baltas / Reuters

Stor debatt om kroppspress og kosmetisk kirurgi

Kroppspress blant unge og kosmetisk kirurgi har preget store deler av 2018. Tidligere i år møttes flere norske bloggere i Debatten på NRK. Den nettbaserte NRK-serien Blank har også fått kommentarfeltene til å koke.

Plastisk kirurg Tomm Bjærke sier at de ønsker å gå foran som et godt eksempel ved å heve aldersgrensen.

– Vi oppfordrer andre aktørene til å gjøre det samme.

Kristin Gjelsvik

TILBUDT PENGER: Blogger Kristin Gjelsvik har aldri blitt fristet til å pynte på utseendet, men har blitt tilbudt penger for å gjøre det.

Foto: Dennis Poppe Thorsen

Blogger Kristin Gjelsvik håper på en lovendring.

Hun mener at barne – og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) har tatt grep, og sikter til kroppspressmøtet, som Helleland og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) arrangerte før sommeren.

– Men vi er nødt til å få på plass et regelverk, og forby reklame, selv om det «bare» gjelder fillers, botox eller restylane, sier Gjelsvik.

Hverken Helleland eller noen fra Helse- og omsorgsdepartementet var tilgjengelig for en kommentar fredag kveld.

Kulturstrøm

 • Bruker erfaringer fra egen rusproblematikk, kjærlighet og en ungdomstid i rampelyset

  – Musikken til Tyr har blitt mer emo, og minner flere ganger om emo-rap fra miljøer som amerikanske GothBoiClique. Låtene drives av lange, dype toner og plasserer seg i et melankolsk landskap. Det står i stor kontrast til andre store norske rappere sin dansbare, poppete musikk, skriver NRKs musikkanmelder Sofie Martesdatter Granberg om Tyrs nye album «Bedøvelse gjør mester».

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)