Hopp til innhold

Dette vet vi om filminnspillingen av «Snømannen»

1700 statister, lån av oransje telt fra Sivilforsvaret og filminnspilling hos NRK. Det er noen av ingrediensene i filmatiseringen av Jo Nesbøs roman «Snømannen», som starter i Oslo i dag.

Rebecca Ferguson på den røde løperen

HOLES KOLLEGA: Stockholm fikk ikke innspillingen av «Snømannen», slik de hadde håpet på. Men med en svensk regissør og svenske Rebecca Ferguson (bildet) i rollen som Katrine Bratt blir filmen litt svensk likevel.

Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp

Hovedrolleinnehaver Michael Fassbender er allerede på plass i Oslo. Mandag har han sin aller første dag på jobb som «Harry Hole».

Det er ikke et særlig lystbetont univers Fassbender skal inn i: Harry Hole er kjent som en ensom ulv med et eget moralsk kompass. Han sliter med alkoholisme, kan være destruktiv og nådeløs, men er alltid en glitrende politietterforsker.

I den syvende boken om Harry Hole, «Snømannen», finner etterforskeren et alarmerende fellestrekk i gamle forsvinningssaker – gifte kvinner har forsvunnet samme dag som årets første snø har falt. Og Hole blir selv en del av saken når han mottar et anonymt brev underskrevet «Snømannen».

Et lite glimt før premieren i 2017

Snømannen

KRIM: Boken filmen baserer seg på, har solgt 550 000 i Norge. På verdensbasis har Nesbøs bøker solgt til sammen 28 millioner eksemplarer.

Nå som snøen og kulda har lagt seg som et lokk over hovedstaden, burde forholdene være til rette for å gjenskape den mørke krimverdenen fra Jo Nesbøs bok.

Med et filmcrew på rundt 150 stykker og 1700 statister, kommer innbyggerne i både Oslo, Bergen og på Rjukan til å merke at Snømannen blir til film. Kanskje får man et lite innblikk i kulissene før premieredatoen, som foreløpig er satt til fredag 13. oktober 2017.

Dette er noe av det vi vet om filminnspillingen, blant annet gjennom samtaler med personer involvert i filmen og søk i offisielle dokumenter fra Oslo kommune og Kulturdepartementet:

De store navnene

 • Michael Fassbender på den røde løperen under Golden Globes

  NOMINERT: Michael Fassbender under årets Golden Globe. Fem dager etter dette bildet var skuespilleren på plass i Oslo.

  Foto: MARIO ANZUONI / Reuters
  Michael Fassbender
  kom til Oslo fredag 15. januar. Dagen før han kom til hovedstaden fikk han vite at han er Oscar-nominert for beste mannlige hovedrolle for innsatsen han gjorde i rollen som Steve Jobs i filmen med samme navn. Det er hans andre Oscar-nominasjon, i 2013 var han nominert for beste mannlige birolle i «12 years a slave».
 • Den populære skuespilleren har en tett timeplan: Dagen før han kom til Oslo, avsluttet han innspillingen til den kommende filmen «Assassin’s Creed», basert på en kjent videospillserie.
 • På rollelisten står også den svenske skuespillerinnen Rebecca Ferguson. Hun skal spille Katrine Bratt, en ung politibetjent fra Bergen, som får en svært sentral rolle i filmen. Ferguson er kanskje mest kjent for å ha spilt Ilsa Faust i «Mission: Impossible – Rogue Nation».
 • Actress Charlotte Gainsbourg

  HOLES EKS?: Det er bekreftet at skuespiller Charlotte Gainsbourg får en rolle i Snømannen.

  Foto: MICHEL EULER / Ap
  Charlotte Gainsbourg
  , sist sett i Wim Wenders «Every Thing Will Be Fine», har også en stor rolle i filmen. Foreløpig er det ikke kjent hvem hun skal spille, men det er stor grunn til å tro at hun er tiltenkt rollen som Harry Holes ekskjæreste, Rakel.
 • Legenden bak «Taxi Driver», «Den rasende oksen», «Mafiabrødre», «The Departed» og The Wolf of Wall Street, Martin Scorsese, var aktuell som regissør på Snømannen. I 2013 ble det klart at han trakk seg fra regijobben, men siden da har vært involvert som produsent.
Tomas Alfredson

HAR SPEIDET: Regissør Tomas Alfredson har flere ganger vært i Oslo for å speide etter locations til filmen «Snømannen», som har innspillingsstart 18. januar.

Foto: Anette Torjusen / NRK
 • Regissøren er svenske Tomas Alfredson, kjent for «La den rette komme inn» og filmatiseringen John Le Carrés «Tinker Tailor Solider Spy».
 • Jo Nesbø er bortreist på ferie i begynnelsen av innspillingsperioden. Det er manusforfatteren Matthew Michael Carnahan som har skrevet filmmanuset til Snømannen.

Innspillingssteder

 • Innspillingen skal foregå i Oslo, Bergen og på Rjukan. I perioden 1–10. mars planlegger Universal Pictures å gjøre opptakene på Rjukan. Det skal også skytes scener på Notodden lufthavn, skriver Rjukan Arbeiderblad.
 • Etter Rjukan bærer det til Bergen, før innspillingen igjen fortsetter i Oslo, der den også skal avsluttes.
 • Dokumenter fra Oslo kommune avslører at det spilles inn en større scene i Oslo rådhus. Det er gitt tillatelse til å filme i rådhusets festlokaler, inkludert Rådhushallen.
 • Det skal også gjøres opptak til filmen i Holmenkollen, Ekebergåsen og på Harry Holes stamplass «Schrøder» på St. Hanshaugen i Oslo. NRK får også besøk av filmcrewet.
 • Rekvisitøren for filmen har bedt om å låne oransje telt av Sivilforsvaret. De skal brukes til innspillingen av politiets etterforskningsscener. «Det ønskes flere telt hvis mulig», ifølge et forespørsel sendt til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap.
Jo Nesbø og Restaurant Schrøder

SCHRØDER: Restauranten på St. Hanshaugen er en gjenganger i romanserien om Harry Hole. Og får selvfølgelig en rolle i filmen «Snømannen».

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Rolf Petter Olaisen / NTB Scanpix / NRK

Norges største produksjon

 • Det har versert ulike tall på hvor mange som er involvert i filminnspillingen. Ifølge produksjonen selv er det rundt 100 nordmenn, 40–50 britiske filmarbeidere og 10 svensker. Omtrent alle fagsjefene er utenlandske, mens alle i crewet rundt den enkelte fagsjefen er norske.
 • Et stort antall statister skal medvirke i filmen. I alt er det 1700 statister. På det meste skal 300 statister være med i én og samme scene.
 • – Dette er helt klart det største vi har hatt her i Norge noen gang, sier filmkommisjonær Truls Kontny til NRK.

Jeg hopper på et fly i morgen og reiser til Norge. Der starter vi med «Snømannen» neste uke. Det er virkelig fullstappet for tiden.

Michael Fassbender til Wall Street Journal torsdag 14. januar

Velvilje fra myndighetene

 • I flere år har norsk filmbransje siklet etter å få innspillingen av Jo Nesbøs roman «Snømannen» til Norge. Filmselskapet Universal er blitt møtt med både penger og velvilje fra offisielt hold her hjemme.
 • I mai fikk Norge en såkalt insentivordning for filmbransjen. Det innebærer at norske myndigheter tar en del av regninga og tilbakebetaler noe av produksjonskostnadene til en filmproduksjon. Ordningen gir produksjonsselskaper tilbake 25 prosent av innspillingskostnadene påløpt i Norge.
 • Myndighetene har satt av 45 millioner til ordningen, men det er fremdeles uklart om «Snømannen» får hele potten. Det er også ukjent hvor stort budsjettet til «Snømannen»-filmen er.
 • Utover de 1, 5 millionene som Oslo kommune har bidratt med, så ha Tinn næringsfond bevilget 200 000 kroner til innspillingen av «Snømannen», skriver Rjukan Arbeiderblad. Telemark fylkeskommune er inne med 200 000 kroner, mens Telemark utviklingsfond spytter inn 400 000 kroner, skriver avisen.
 • Oslo kommune har i flere henvendelser til produksjonsselskapet Working Title og filmselskapet Universal understreket hvordan de kan være til hjelp under innspillingen. Kommunen har tilbudt parkeringsplasser, oppbevaringsplass i varehus, hotellrom med prisavslag, transport og muligheten for å sperre av områder under produksjonen av «Snømannen».
 • Her sender kulturministeren sine lykkeønskninger:
  Laster Twitter-innhold

Les også:

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh