Hopp til innhold

– «Snømannen»-produsent til NRK: Gleder oss til å filme i Oslo

Produsent Piodor Gustafsson sier at større deler av «Snømannen»-filmatiseringen enn tidligere varslet vil bli spilt inn i Oslo. Norges filmkommisjonær Truls Kontny stråler over at insentivordning og ekstratilskudd fra Oslo kommune nå kan få Harry Hole hjem.

Restaurant Schrøder / Truls Kontny

VIL HA HOLE HJEM: Filmkommisjonær Truls Kontny vil gjerne at filmens Harry Hole skal frekventere Restaurant Schrøder, slik bokens versjon gjør. Med insentivordning og ekstra midler fra Oslo kommune kan han få drømmen oppfylt.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK / NFI

– Dette er en god dag! sier filmkommisjonær Truls Kontny, som jobber med å legge til rette for filmproduksjoner i Norge.

Tidligere i dag kunne NRK melde at Regjeringen vil gå inn for en insentivordning for film, der produsenter kan få refundert deler av kostnadene sine ved å legge innspillingen til Norge.

I går bestemte Oslo kommune seg for å spytte inn halvannen million for å få den internasjonale filmatiseringen av Jo Nesbøs Snømannen til Oslo.

Kan holde Hole i Oslo

Dermed kan to av de største hindrene for at filmens Harry Hole skal kunne tråkke gatelangs i virkeligetens Oslo, være ryddet av veien på én og samme dag.

– Dette har jeg jobbet for i ti år. Det er helt utrolig at vi nå kommer til å få det til, sier Norges filmkommisjonær Truls Kontny.

Det har tidligere fryktet i at Stockholm skulle gestalte rollen som Oslo i utendørsscenene i filmen, som skal regisseres av svenske Tomas Alfredsson.

Sverige har heller ingen insentivordning, men nyter godt av lavere kostnader på varer og tjenester.

– Norge ligger 20 prosent over kostnadsnivået i Stockholm, forteller Kontny, som mener at alt nå ligger til rette for at i hvert fall deler av filmen kan bli spilt inn i Oslo.

– Sjansene våre er betydelig større nå som regjeringen varsler insentivordning og Oslo kommune legger penger på bordet.

– Ambisjonen har alltid vært Oslo

«Snømannens» svenske produsent Piodor Gustafsson bekrefter at det siste døgnet har styrket Oslos kandidatur som innspillingssted.

– Ambisjonen har hele tiden vært å la filmen utspille seg der den er skrevet. Spørsmålet har vært hvor mange filmdager produksjonen har råd å legge til Norge, skriver Gustafsson i en e-post til NRK.

Nå takker han Oslo kommunes engasjement og regjeringens varslede insentivordning for at en betydelig større del av produksjonen kan legges til Norge.

– Jeg vil imidlertid påpeke at det ennå ikke er tatt en endelig avgjørelse om å sette i gang produksjon, og at beslutningen om hvor innspillingen finner sted, vil bli tatt når det skjer. Vi er likevel veldig glade over beslutningen, og ser frem til å filme i Norge når det er dags, sier Gustafsson.

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.