Hopp til innhold

«Snømannen» får blandet mottagelse i Sverige

Mens Svenska Dagbladet slakter filmen og kaller den elendig, mener Göteborgs-Posten at Michael Fassbender overbeviser som Harry Hole.

Michael Fassbender

HARD MEDFART: Michael Fassbender har hovedrollen som Harry Hole i filmen «Snømannen» – en film som har fått hard medfart av norske anmeldere.

Foto: Jack English / United International Pictures

Norske og amerikanske anmeldere har ikke vært videre begeistret for tidenes største filminnspilling i Norge – «Snømannen».

Filmen har jevnt over fått terningkast under middels, selv om noen også har ment at filmen er bedre enn som så.

– Jeg synes det er noe skikkelig tøv å gi denne filmen terningkast to, som noen altfor ivrige kolleger har prestert å gjøre. Dette er en film som har sin helt egne rytme, hvor det handler om å ta den tiden som trengs for å fortelle denne historien, sa kritikerveteran Per Haddal til NRK for noen dager siden.

Blandet svensk mottagelse

Nå har svenske anmeldere sett den stjernespekkede filmen regissert av deres landsmann Tomas Alfredson. Våre naboer i øst gir filmen en blandet mottagelse.

Avisen Sydsvenskan gir Snømannen 2 av 5, og anmelder Malin Krutmeijer kaller filmen: «Klisjeer i for store sko».

Snømannen

STOR PRODUKSJON: Michael Fassbender, et filmcrew på rundt 150 stykker og 1700 statister gjorde innspillingen av «Snømannen» til den største filmproduksjonen som har blitt gjort i Norge.

Foto: Jack English / United International Pictures

– Nå trenger ikke klisjeer i seg selv å være et problem, men omgivelsene nærmest skriker om at det er noe mer og større på gang. Det er det ikke, Alfredson drar virkelig på, skriver Krutmeijer.

Svenska Dagbladet stempler Alfredsons film som «elendig». Anmelder Sebastian Lindvall skriver at: «Filmen har så mange røde tråder at det ikke blir snakk om spenning».

Sveriges Radio gir «Snømannen» terningkast fire. Anmelder Björn Jansson skriver at det ikke er handlingen som fanger han mest, men landskapet, kameraenes posisjoner, husene og skuespillerne. Jansson mener også filmen har «årets kuleste skuespillervalg».

– Det er en bra thriller, men en enda bedre film, skriver han.

– Brukbar, severdig thriller

Anmelder i avisen Dagens Nyheter, Helena Lindblad, kaller «Snømannen» iskald tristesse.

Göteborgs-Posten mener at Michael Fassbender overbeviser som sliten politimann, og gir thrilleren 4 av 5.

Michael Fassbender på trikken

HARRY HOLE: Skuespiller Michael Fassbender som spiller Harry Hole under innspillingen av filmen Snømannen på en trikk i Oslo.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det jeg likte best i filmen er små detaljer, som at det første vi får se i filmen i Holes shabby leilighet er en Sex Pistols-platen «Never mind the bollocks». På to sekunder forstår vi at Hole er en politimann med «punkfortid», skriver anmelder Mats Johnson.

Britiske The Guardian har også anmeldt «Snømannen», og har gitt filmen 3 av 5 stjerner. Anmelder Peter Bradshaw kaller filmen: «En brukbar, severdig thriller med svært grusomme bilder», og skriver at Oslo og Bergen fremstår som store byer, som samtidig er nifse og øde.

«Snømannen» har premiere i dag fredag 13. oktober i 17 land, ifølge IMBD.

Traileren til filmen «Snømannen» basert på Jo Nesbøs syvende roman om Harry Hole, har kommet.

NORSK VINTER: Innspillingen til «Snømannen» ble gjort både i Oslo, Bergen og på Rjukan.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters