Hopp til innhold
NRK Brennpunkt
Foto: Grafikk: Susanne Flender

Brennpunkt

Oppsummert

Brennpunkt avslører, avdekker og forklarer i undersøkende dokumentarer som angår oss alle.

Tips Brennpunkt!

Ta gjerne kontakt med oss på brennpunkt@nrk.no, om du har tips du ønsker at vi skal se på.

Brennpunkt i NRK TV

Kari (90), Sverre (96) og Lilly (90) får ikke plass på sykehjem og må bo hjemme. Får de en verdig behandling?
Hva skjer bak tildekkede vinduer? I to år har Brennpunkt kartlagt en bransje der kundene forventer sex.
På jobb i Statens vegvesen oppdager Helge Andersen feil med bremsekontroller på vogntog. Han frykter at godkjente vogntog blir dødsmaskiner på veien.
De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten. Men nå er hovedmannen borte vekk.
Norge skader amerikaneres helse og miljø, sier naboene til Equinors anlegg på landsbygda i USA. Hemmelige kjemikalier skaper ekstra engstelse.
Anne lå død i tre uker i den kommunale leiligheten sin før hun ble funnet. Hun hadde verken seng eller mat, og veide bare 44 kg. Broren leter etter svar; hva skjedde med søsteren min?
12. mars 2020 ble Norge stengt for å stoppe spredningen av koronaviruset. Vi møter noen av dem som over natta fikk helsa, levebrødet og karrieren satt på spill.
Den filippinske mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet overgrep mot barn hadde mange norske venner. Hva skjedde med dem?
Parkerte biler fylles med elektronikk. Så forsvinner de. Brennpunkt avdekker en skjult millionindustri med store miljøkonsekvenser.
Bergljot (43) falt i trappa på jobben og ble lam. Hva skjer egentlig når du blir skadet og havner i rullestol? Er velferdsstaten der for å ta deg imot etter fallet?
Hva slags liv har grisen hatt før den havner på middagsbordet ditt? I fem år har Norun undersøkt norsk svineproduksjon med skjult kamera. Nå viser vi hva hun fant. Norsk dokumentar.
Kjønnskampen hardner til. Kjente kvinner kaller menn sutrete og usexy, og får applaus når de sier de hater menn. Maskuliniteten er under angrep, sier den verdenskjente psykologen Jordan B. Peterson, og gutta flokker seg rundt ham. Hva skjer i likestillingslandet Norge?
  • Russland reagerer på NRKs Brennpunkt dokumentar «Skyggekrigen»

    Utenriksdepartementet i Russland reagerer på NRKs Brennpunkt-dokumentar «Skyggekrigen» og kaller det en «provokasjon», skriver Dagbladet.

    – Det er åpenbart at myndighetene står bak denne «provokasjonen». Disse TV-kanalene er tett knyttet til myndighetene, og finansieres av dem, sa talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova under en pressekonferanse fredag.

    «Skyggekrigen» handler om russisk etterretning og deres virksomhet i de nordiske landene. Dokumentaren er et samarbeid mellom NRK, svenske SVT, finske YLE og danske DR.

    Maria Zacharova kaller det hele for et «pseudoprosjekt».

    – Dette er en koordinert falsk historie om Russlands påståtte antistatlige aktiviteter i de nordiske landene over år, sier Zacharova.

    Som legger til at personopplysningene om nåværende og tidligere ansatte ved russiske oppdrag i utlandet, er publisert i strid med folkeretten, og hevder det ikke fremlegges bevis for at russiske diplomater har drevet med ulovligheter.

    Også Russlands ambassade i Norge reagerer, og sier informasjonen som har kommet frem er usann.

    – Uttalelser som NRK viser til i sin artikkel er rykter og fakes, noe som ambassaden ikke kommenterer, skriver Russlands ambassade i en e-post til NRK.

    NRK Brennpunkt er ikke overrasket over reaksjonen.

    – Vi står fullt og helt inne for vår journalistikk, og lar heller den tale for seg selv. De har fått rikelig anledning til å uttale seg i forkant, og vi er ikke overrasket over responsen, sier redaktør for Dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK, Egil Sundvor.

    Maria Zakharova talsperson for utenriksdepartementet i Russland 4. april 2023.
    Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP
  • Larvik kommune melder NRK inn til Datatilsynet

    NRKs bruk av skjult kamera i dokumentaren om sykehjemsansatte blir meldt inn til både Arbeidstilsynet og Datatilsynet av Larvik kommune.

    – Det er viktig at vi får klarlagt rammebetingelsene for framtidas arbeidsmiljø, og om overvåking er noe vi må forberede oss på og akseptere i arbeidslivet, sier kommunedirektør Gro Herheim til Kommunal Rapport.

    Opptakene ved Furuheim sykehjem pågikk døgnet rundt i tre uker på et pasientrom, og avdekket kritikkverdig pleie.

    Saken har ført til at kommunen selv har bedt Statsforvalteren om å gjennomføre tilsyn ved sykehjemmet. Kommunen vil også gjennomgå sine rutiner.

    – Vi står fast på at vår bruk av skjult kamera var nødvendig og riktig i dette tilfellet. Skjulte opptak er en unntaksmetode når det ikke er andre måter å dokumentere kritikkverdige forhold av vesentlig samfunnsmessig art. Den begrunnelsen står seg fortsatt, både etisk og juridisk, etter vår mening, skriver redaktør for dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK, Egil Sundvor i en e-post til Kommunal Rapport. (NTB)

  • Pasientombud: Politikere må være ærlige i eldreomsorgen

    Pasientombudet i Oslo etterlyser edruelige og ærlige politikere om hva brukere og pårørende kan forvente i eldreomsorgen.

    – Jeg vil ikke si at folk har for høye forventninger, men det er et gap nå mellom hva befolkningen forventer og hva eldreomsorgen klarer å levere, sier Anne Ryymin, som er pasientombud i Oslo til NRK.

    - Mange opplever at de nærmest må gjennom en kamp for å fremme nære og kjæres rettigheter, sier Ryymin.

    NRK Brennpunkt avslørte denne uken at hjemmetjenesten i Oslo ikke klarte å følge opp tilstrekkelig, verken med mat eller medisiner til 90 år gamle Lilly Andreassen på Furuset. Datteren hennes mente hun for lengst burde hatt sykehjemsplass. Ifølge Pasientombudet går tematikken igjen i klagene hun har mottatt:

    - Flere opplever at terskelen for å få sykehjemsplass er blitt for høy, og de reagerer på at de må forholde seg til mange ulike assistenter i hjemmetjenesten, sier Anne Ryymin.

    Lilly Andreassen hjemme hos seg selv.
    Foto: NRK
  • Raymond Johansen: – Hjerteskjærende

    Byrådsleder Raymond Johansen kritiserer opposisjonen for å rasle med mistillitssablene før den ventede høringen om helsehusene i Oslo.

    Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og Folkets parti har sagt at de vurderer mistillit mot helsebyråd Robert Steen etter at NRK og andre medier har dekket flere saker på helsehus, sykehjem og i hjemmesykepleien der pasienter ikke får hjelpen de trenger.

    – Jeg må jo si at jeg syns det er litt pussig at man da varsler før man skal ha en høring, og jeg trodde at det man da skulle finne ut gjennom en høring var hva som var grunnlaget for eventuelt å stille mistillit.

    Han mener Robert Steen har stått fantastisk i det. Ikke minst igjennom pandemien hvor han mener Oslo kom veldig godt ut av det.

    – Så betyr det ikke at det ikke er utfordringer i eldreomsorgen, og vi overtok jo ikke akkurat en eldreomsorg det skinte av. Vi har gjort mye, men mye gjenstår.

    Høyres gruppeleder har tidligere sagt at svarene de får på høringen vil avgjøre om de har tillit til byrådet og helsebyrådet i saken.

  • Oslo: Høyre og Venstre vurderer mistillit mot helsebyråden

    – Vi må vurdere om Robert Steen er egnet til å ta vare på eldreomsorgen i Oslo, sier Eirik Lae Solberg, gruppeleder for Oslo Høyre. Sammen med Oslo Venstre vurderer de å stille mistillitsforslag mot byråd Robert Steen.