Hopp til innhold
Trafikk på den Røde plass i Moskva
Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Russland

Oppsummert

Russland gikk 24. februar inn i nabolandet Ukraina med store militære styrker. Forholdet til EU og USA har vært svært kjølig siden landet annekterte den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

 • Setter ned renten etter knallsterk rubel

  Styringsrenten i Russland senkes fra 14 til 11 prosent etter at den russiske valutaen rubel er blitt svært sterk utover året, og prisveksten i landet bremser. Da invasjonen startet, satte sentralbanken opp renten fra 9,5 til 20 prosent.

 • Russland lover å la utenlandske skip forlate havner i Svartehavet

  usslands forsvarsdepartement lover å åpne en trygg korridor slik at utenlandske skip kan forlate havner i Svartehavet.

  Den russiske generalobersten Mikhail Mizintsev – en av forsvarstoppene i Moskva – sier at 70 utenlandske fartøy fra 16 forskjellige land befinner seg i seks havner i Svartehavet, blant dem Odesa, Kherson og Mykolajiv.

  Ifølge Mizintsev vil korridorene være åpne hver dag. Tidligere onsdag sa Russland at havna i Mariupol er åpen igjen, etter tre måneder med kamper. (NTB)

 • Russland dropper øvre aldersgrense for soldater

  Russland opphever den øvre aldersgrensen for å verve seg til militæret. I dag kan kun russiske borgere mellom 18 og 40 år verve seg, mens utenlandske borgere må være mellom 18 og 30 år.

  Endringen gjelder folk som verver seg frivillig, ikke obligatorisk militærtjeneste.

  – Det er behov for toppspesialister som kan bruke presisjonsvåpen og militært utstyr. Slike spesialister kan være mellom 40 og 45 år gamle, heter det i et notat som følger med lovforslaget. (NTB)

 • Russland: Sanksjonene må fjernes for å hindre global matkrise

  De internasjonale sanksjonene mot Russland som følge av krigen i Ukraina, må fjernes for å hindre en global matkrise, mener det russiske utenriksdepartementet.

  – Det er behov for omfattende grep for å få bukt med matkrisen, og det innebærer å fjerne sanksjonene som er innført mot russisk eksport og finansielle transaksjoner, sa viseutenriksminister Andrej Rudenko onsdag ifølge russiske nyhetsbyråer.

  Videre sa Rudenko at Russland vil åpne for en humanitær korridor i Ukraina for skip som frakter matvarer, ifølge Sky News.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no