Vladimir Putin
Foto: POOL New

Russland

Oppsummert

En folkeavstemning i Russland i 2020 ga et overveldende flertall for endringer av grunnloven, slik president Vladimir Putin ønsket for å sikre makten. Russland kritiseres av en rekke vestlige land for sin politikk i Ukraina og annekteringen av Krim.

 • Norge med oppfordring til Russland

  Norge ber Russland trekke tilbake nylig utplasserte militære styrker i og rundt Ukraina. Det skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

  – Norge oppfordrer Russland til å redusere spenningen ved å umiddelbart trekke tilbake sine nylig utplasserte militære styrker og bruke sin innflytelse på de russisk-støttede væpnede gruppene for å stanse våpenhvilebruddene i Øst-Ukraina, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
  Foto: Annika Byrde / Annika Byrde
 • Fabrikk i St. Petersburg brenner

  En stor brann har brutt ut i en historisk fabrikk i St. Petersburg i Russland. Den enorme fabrikken, som ble grunnlagt som en klesfabrikk i 1841, er oppslukt av flammer, ifølge AFPs reporter på stedet. 40 personer ble evakuert, og en brannmann er savnet.

  Firefighters work to extinguish a fire at a factory in Saint Petersburg
  Foto: Anton Vaganov / Reuters
 • Russland vil unngå krig mot Ukraina

  Russland driver styrkeoppbygging langs grensen til Ukraina, noe som har vakt frykt internasjonalt. Men en talsmann for president Vladimir Putin avviser at russerne har planer om krig. USA advarer Russland om konsekvenser dersom de opptrer aggresivt mot Ukraina.

 • Tyskland i samtaler om Sputnik-kjøp

  Myndighetene i Tyskland er i samtaler med Russland om å kjøpe den russiske koronavaksinen Sputnik V. Det opplyser Tysklands helseminister Jens Spahn, ifølge Reuters.

  Under en pressekonferanse sa Spahn at kjøpet vil være avhengig av om EUs legemiddeltilsyn (EMA) godkjenner vaksinen for bruk i EU- og EØS-land, og om det vil være tilgjengelige og tilstrekkelig med doser i månedene fremover.

  – Det viktigste spørsmålet for meg er hva som vil skje i andre eller tredje kvartal, fordi det vil ha mye å si for den nåværende fasen av vaksineringen, sa Spahn.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no