Hopp til innhold
Russisk tråler i norsk havn
Foto: Sveinung Åsali / NRK

Forholdet Norge – Russland

Oppsummert

88 prosent av befolkningen støtter havneforbud for russiske skip, men regjeringen avventer. Både Høyre og Venstre frykter Norge blir frihavn for russiske skip som er nektet havn i de fleste europeiske havner.

 • Økte forstyrrelser i nordnorsk luftrom

  Av 15 registrerte forstyrrelser i norsk luftrom hittil i år, har 14 kommet i Finnmark og områdene nær den russiske grensen. Luftfartstilsynet er bekymret.

  Forstyrrelsene som er registrert er såkalte GNSS-forstyrrelser, skriver Avisa Nordland.

  Det kom frem på ukens Luftfartskonferanse i Bodø.

  – GNSS er signaler man mottar fra satellitt som gir posisjon og tidsbestemmelser. Det har etter hvert blitt en viktig del av luftfarten, både til posisjonsbestemmelser og navigasjon, sier avdelingsdirektør for fagavdeling Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynet.

  Han sier det ikke er noe som tyder på at det har vært forsøk på å hente ut informasjon, men at såkalt GNSS-jamming er i utstrakt bruk i konfliktsituasjoner.

  – For eksempel i forbindelse med krigen i Ukraina ser vi at i området rundt Svartehavet slås signalene ut bevisst for å forhindre militær og sivil bruk. Men vi har ingen grunn til å tro det er slike intensjoner bak forstyrrelsene i Norge, sier Pedersen.

  Han understreker at det ikke har oppstått noen konkrete hendelser der sikkerhetsnivået i luftfarten har vært truet.

  – Men vi er bekymret over utviklingen med at GNSS-forstyrrelser opptrer enda oftere, sier han.

  I fjor ble det registrert totalt 24 slike forstyrrelser.

  Kartet viser hvor Luftfartstilsynet har fått rapporter om GNSS-forstyrrelser i 2021.
  Foto: Luftfartstilsynet
 • Tror Norge vil slutte seg til nye EU-sanksjoner

  Norge vil mest sannsynlig slutte seg til EUs sjette sanksjonspakke mot Russland, som blant annet omfatter oljeembargo. Det sier statsminister Jonas Gahr Støre.

  På spørsmål fra NTB om hvordan han vurderer EUs seneste sanksjonspakke, svarer Støre at han ennå ikke har fått satt seg tilstrekkelig inn i den til å gi detaljerte kommentarer.

  – Nå skal vi gå gjennom dette, men vi vil sannsynligvis slutte oss til disse sanksjonene slik som de foregående, sier Støre. (NTB)

 • Truer med å ta beslag i vestlige verdier

  Kreml truer med å ta beslag i verdier «fiendtlige land» måtte ha i Russland, slik vestlige land har gjort med russiske verdier etter invasjonen av Ukraina, skriver NTB.

  – Når det gjelder selskap med virksomhet på russisk jord, der eierne kommer fra fiendtlige land som har tatt beslag i russiske verdier, så vil det være rettferdig med gjensidige tiltak, sier lederen i det russiske underhuset, Vjatsjeslav Volodin

 • Russer kan ha falle i vatn i Finnmark

  Politiet i Finnmark fekk i natt melding om at ein person kan ha falle i vatnet ved demninga på Hestefoss i Pasvik.

  Russiske styresmakter har ikkje bedt om bistand frå norsk redningstjeneste, ifølge politiet som undersøkjer saka på norsk side av grensa.

 • Russland nekter 16 nordmenn innreise

  Det russiske utenriksdepartementet nekter også innreise for tre fra Grønland, ni fra Island og tre fra Færøyene. Dette kommer ifølge en pressemelding som et svar vestlige sanksjoner og utvisninger av russiske diplomater.

  Norsk UD kjenner ikke til saken utover det som fremkommer i mediene og på hjemmesidene til russisk UD, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

  Ifølge pressemeldingen er personene på svartelista blant annet parlamentarikere, regjeringsmedlemmer, journalister, representanter for næringsliv og noen samfunnsaktivister.

  Etter det NRK erfarer får de det gjelder trolig først beskjed om at de ikke er velkomne i Russland når de ankommer den russiske grensen. Også tidligere har nordmenn blitt nektet innreise til Russland. Dette skjedde etter annekteringen av Krim i 2014 og påfølgende vestlige sanksjoner.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no