Hopp til innhold
Storskog grense
Foto: COP / NTB scanpix

Forholdet Norge – Russland

Oppsummert

Forholdet mellom Norge og Russland er på et lavpunkt etter at Russland invaderte Ukraina i fjor. Norge deltar i sanksjonene mot Russland. I april 2023 erklærte Norge 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Oslo som uønsket i Norge.

 • Russland: Norges grensestenging for russiske turister er diskriminerende

  Den norske regjeringen strammer inn langs grensen mot Russland fra og med 29. mai.

  – Vi må svare på slike avgjørelser. Den er rett og slett diskriminerende, sier talsperson for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, i en pressebrifing torsdag.

  Han sier videre at det er leit at Norge har valgt en vei som gjør forholdet til Russland verre.

  – Vi aksepterer ikke slike beslutninger. De bilaterale forbindelsene har allerede vært av dårlig kvalitet den siste tiden, og ikke på vårt initiativ, sier Peskov.

  (NTB)

 • Kreml: – Norske grenserestriksjoner mot russiske turister er diskriminerende

  Fredag varslet regjeringen at de strammer inn innreisemulighetene for russiske turister.

  Kreml svarer at de kommer med motreaksjoner, og at Norge med dette har forverret relasjonene med Russland.

  – Restriksjonene mot russiske turister er diskriminerende, sier en talsperson ifølge Reuters.

 • Grensen stenges for russiske turister

  Regjeringen strammer inn reisemulighetene for russere. Nå skal kun russiske borgere med helt spesielle behov få slippe inn i Norge.

  Endringen innebærer at politiet kan bortvise russiske borgere som omfattes av reglene. De nye reglene trer i kraft fra og med 29. mai.

  – Beslutningen om å stramme inn innreisereglene er i tråd med norsk linje om å stå sammen med allierte og partnere i reaksjonene mot Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier justis og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

 • E24: Tilsett varsla PST om mogleg sal til Russland

  Ein tilsett hos Occean Electronics i Florø varsla hausten 2022 om mogleg ulovleg sal til Russland, skriv E24.

  Då hadde den tilsette over tid undersøkt bakgrunnen til det han oppfatta som ein ny, større kunde. Den nye kunden, TR Radio Limited, hadde adresse i Tyrkia, men nettsida var registrert i Russland. Den tilsette var sikker på at selskapet hadde band til Russland.

  Ein fersk dom frå Agder lagmannsrett slår fast at TR Radio Limited er knytt til eit russisk selskap.

  Den tilsette valde å seia opp jobben sin etter å ha varsla leiinga om at teknologi frå selskapet risikerte å hamna på russiske hender. Før han sa opp varsla han også PST om det tyrkiskregistrerte selskapet.

  Dagleg leiar i Occean Electronics, John Sigurd Solberg, stadfestar til E24 at ein tilsett reagerte på sal til TR Radio Limited, men seier at dei har fått skriftleg stadfesting på at firmaet ikkje handlar med Russland.

  Solberg fortel at TR Radio Limited ikkje har levert nokon bestillingar i 2023 eller 2024, men utelukkar ikkje framtidig samarbeid med selskapet.

  Ocean Electronics AS forhandlar mellom anna elektronisk utstyr for navigasjon og styring, i tillegg til kommunikasjon og fiskeleiting.

  Florø
  Foto: NTB
 • TV 2: Russere eier hytter like ved forsvarsanlegg på Bardufoss

  Russere som kan knyttes til president Vladimir Putins regime, eier hytter midt i et av Norges viktigste militære områder, ifølge TV 2.

  Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere, blant annet en klynge med hytter ved Bardufoss. Hyttene er lokalt kjent som russerhyttene, ifølge TV 2.

  I tillegg til Bardufoss flystasjon ligger også Hærens hovedkvarter og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter her. Området er også viktig for Nato.

  En av eierne eies av ordfører Igor Morar i Murmansk by. Han representerer Putins parti Forent Russland og har flere ganger uttrykt støtte til krigen i Ukraina. Morar ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no