Hopp til innhold
Storskog grense
Foto: COP / NTB scanpix

Forholdet Norge – Russland

Oppsummert

Forholdet mellom Norge og Russland er på et lavpunkt etter at Russland invaderte Ukraina i fjor. Norge deltar i sanksjonene mot Russland. I april 2023 erklærte Norge 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Oslo som uønsket i Norge.

 • Demonstrasjon utenfor den norske ambassaden i Moskva

  En gruppe demonstranter protesterte utenfor den norske ambassaden i Moskva tirsdag. De reagerer på at Norge tidligere i vår utviste 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Oslo for aktivitet som var uforenlig med deres diplomatiske status.

  «Norge er en marionett for USA» og «Still den norske fascistiske banden til ansvar!» var blant slagordene på plakatene.

  Organisasjonen bak er «Den nasjonale frigjøringsbevegelsen», NOD

  – Vi er opprørte over den holdningen norske myndigheter har inntatt når det gjelder vår diplomatiske representasjon, sier koordinatoren for NOD til nettavisa Izvestija.ru.

  Demonstrasjon utenfor Den norske ambassaden i Moskva 23.5.23
  Foto: Den norske ambassaden i Moskva
 • Russlands ambassade bekrefter at antatt Wagner-avhopper har tatt kontakt og sagt at han vil hjem

  Den russiske ambassaden i Oslo sier at den antatte Wagner-avhopperen Andrej Medvedev har tatt kontakt og sagt at han vil reise hjem.

  Flere videoer av den antatte Wagner-avhopperen, som har søkt asyl i Oslo, har fått oppmerksomhet det siste døgnet. Der sier han at han vil hjem til Russland og har tatt kontakt med ambassaden.

  – Vi bekrefter at Medvedev ble mottatt på konsulæravdelingen ved ambassaden innenfor vanlige konsulære funksjoner. Spørsmålet om hans retur til Russland skal løses i henhold til den russiske lovgivingen, opplyser Timur Tsjekanov ved Russlands ambassade til NTB.

  – Når det gjelder Medvedevs ønske om å komme tilbake til Russland så er dette hans egne initiativ, sier han.

  (NTB)

  OPPDATERT - Andrej Medvedev
 • Flere hundre møtte opp for å støtte verftsansatte

  Ledelsen ved verftet Kimek i Kirkenes oppfordret byens befolkning om å møte ved verftet etter arbeidstid for å støtte de ansatte.

  Årsaken er at Utenriksdepartementet mener reparasjoner av russiske båter bryter med sanksjonene som er innført mot Russland.

  Rundt 200 mennesker stilte opp for å høre administrerende direktør Greger Mannsverk gi sin versjon av situasjonen verftet har havnet i.

  Hjørnesteinsbedriften i Sør-Varanger livnærer seg på å reparere russiske fiskefartøy. 74 ansatte og 13 lærlinger risikerer å miste jobben om ikke regjeringen snur.

  Tirsdag er både næringsministeren og kommunalministeren ventet å besøke den norske grensebyen.

  Ansatte på Kimek i Kirkenes demonstrer mot sanksjonene regjeringen har innført fordi det gjør at de vil miste sine jobber.
  Foto: Christina Gjertsen / NRK
 • Aldri har det bodd færre i de russiske bosetningene på Svalbard

  Rekordmange nordmenn flytter til Longyearbyen og Ny-Ålesund, men tallet på personer som er bosatt i de russiske bosetningene er rekordlavt.

  I Barentsburg og Pyramiden er det nå registrert 357 bosatte personer. Det har aldri vært registrert så få bosatte i de russiske bosetningene på Svalbard, skriver Statistisk sentralbyrå.

  Samtidig var det registrert 2530 innbyggere i Longyearbyen og Ny-Ålesund.

  – Rekordmange 352 personer flyttet til Longyearbyen og Ny-Ålesund andre halvår i 2022 med intensjoner om å bli der et halvt år eller mer, ifølge SSB.

  Lenin i Barentsburg
  Foto: Ida Louise Rostad
 • Kreml ut mot NRK-dokumentar

  – Med slike provokasjoner, så nærmer forfatterne seg et punkt der det er «ingen vei tilbake» i relasjoner til landet vårt, sier talskvinne Maria Zakharova for Kreml i en uttalelse.

  Hun sikter til dokumentarserien laget av de nordiske kringkasterne NRK, SVT, YLE og Danmarks Radio.

  Prosjektleder Axel Björklund svarer dette på vegne av de involverte kringkasterne. Han mener uttalelsene til Zakharova må ses i lys av pressefriheten i Russland, og mener russiske myndigheter ikke er vant til å bli gått i sømmene slik som dokumentarserien gjør.

  – Det er ikke første gangen Russland fra offisielt hold kritiserer denne granskingen. Jeg ser på det som et tegn på at vi har gjort en innsats som har vært viktig for å belyse situasjonen, sier han i en uttalelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no