Hopp til innhold

Dømt for barneekteskap – har ikke skjedd på over 10 år i Norge

En 26-åring og hans familie må i fengsel i 7 og 11 måneder for barneekteskap med en 14 år gammel jente fra Øst-Europa.

Armåbåndene til tiltalte og jenta

ARMBÅND: Politiet fant armbånd på jenta og 24-åringen da de besøkte en leilighet i Oslo. De mener det indikerer et kjærlighetsbånd mellom de to.

Foto: Politiet

Familien ble dermed dømt til nesten samme straff i Agder lagmannsrett som de gjorde i Vestfold tingrett.

– Min klient er skuffet. Han mener sønnen ikke har inngått noen ekteskaplignende forbindelse, sier forsvarer Veycel Ince.

Han sier han ikke har fått lest hele dommen ennå, men sier det kan bli aktuelt å anke.

– Det må jeg ta stilling til sammen med min klient etter at vi har satt oss mer detaljert inn i dommen.

Les også Fryktet tvangsekteskap og prostitusjon: Politiet slo alarm om 14-åring

Bildet i bilen

Det har gått over to år siden jenta, som da var 14, landet på Torp flyplass i Sandefjord. Hun kom fra et land i Øst-Europa sammen med en mann på 24 år og faren hans.

Noen dager senere møtte politiet og barnevernet opp på døra utenfor leiligheten der de bodde i Oslo.

Det var politibetjenten i grensekontrollen på Torp som hadde sendt bekymringsmelding til barnevernet.

Jenta ble tatt med fra leiligheten til en barnevernsintuisjon og avhørt to ganger. Politiet fryktet hun var tvangsgiftet eller skulle inn i prostitusjon.

Seremoni i hjemlandet

SEREMONI: Dette bildet er et av bevisene til politiet på at det har vært en formell seremoni mellom de to. Begge to sier dette ikke var en vielse.

Første dom på over 12 år

På beslaglagte mobiltelefoner fant politiet bilder av jenta, fra seremonier og fester i hjemlandet der hun er pyntet i en stor, rød kjole. Seremonien skjedde bare noen dager før hun kom til Torp.

De fant også lettkledde bilder av 14-åringen og bilder av at hun og 24-åringen kysser.

Etterforskningen resulterte i at 24-åringen ble tiltalt for ekteskap eller ekteskapslignende forhold med en person under 16 år. Og foreldrene hans ble tiltalt for å ha lagt til rette for det.

Alle tre anket dommen på 11 måneder fra tingretten. Men i dagens dom fra lagmannsretten er straffen til den nest eldste redusert med fire måneder.

Hvis ikke noe av saken blir anket til Høyesterett, står den som en sjelden seier for politiet.

Ifølge riksadvokaten er ingen dømt for barneekteskap de siste 12 årene. De siste årene har politiet bare tapt slike saker.

Bare snakk om «søz»

Forsvarerne til familien har tonet påstanden om barneekteskap ned.

Mannen, som nå er 26 år, fortalte i lagmannsretten at han var glad i jenta, bare var kjærester og at de ikke hadde umiddelbare planer om å gifte seg.

Han fortalte at jenta hadde løyet om alderen og at han trodde hun var 16 år. Men han fortsatte å være kjæreste med henne likevel.

For; de hadde inngått «søz», som både forsvarene og jenta selv mener er en mindre forpliktelse enn en norsk forlovelse. Begge kommer fra samme muslimske minoritet i hjemlandet.

I lagmannsretten kommenterte han saken blant annet slik:

– Nå, etter alt jeg har opplevd, angrer jeg veldig. Jeg skulle ønske jeg kunne gå tilbake i tid.

Politioverbetjent Jasmina prøver fortvila å redde to unge nordmenn frå å bli tvangsgifte. Samtidig er «Nora» på flukt frå foreldra.

Politioverbetjent Jasmina prøver fortvila å redde to unge nordmenn fra å bli tvangsgifte. Samtidig er «Nora» på flukt fra foreldra.