Hopp til innhold
Folkehelseinstituttets nye app «Smittestopp»
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og dataovervåkning

Oppsummert

Personvern er rettsregler som særlig tar sikte på vern for individet. Personopplysningsloven gjør EUs personvernforordning (GDPR) til norsk lov. Datatilsynet har ansvar for at personvern og sikkerhet er ivaretatt i behandling av digitale registre.

 • 1,5 år i fengsel for toalettfilming

  En 25 år gammel mann er dømt til fengsel i halvannet år for å ha installert skjulte kameraer på toaletter og i garderober å skoler i Växjö i Sverige. Han er dømt for støtende fotografering og grov overgrepsmateriale, melder Smålandsposten.

  Avsløringen ble gjort av elever ved Katedralskolan i Växjö i juni i fjor da de fant et skjult kamera i en garderobe. Det viste seg at 13 jenter var blitt filmet. I tillegg hadde 25-åringen ved et uhell tatt et bilde av seg selv da kameraet ble satt opp.

  Deretter ble det funnet kameraer ved andre skoler, samt ved sykehjemmet hvor mannen jobbet.

  I alt er 32 personer filmet. Hjemme hos mannen har politiet også funnet overgrepsmateriale. (NTB)

 • Fant skjult kamera på bibliotekets toalett

  En kommuneansatt i Kviteseid er varetektsfengslet i fire uker. Han er blant annet siktet for å ha montert et skjult kamera på det lokale bibliotekets gjestetoalett.

  Det var besøkende som varslet om funnet. Det bekrefter enhetsleder i Sørøst politidistrikt, Sigrid Dahl. Biblioteket i Kviteseid er nå stengt på ubestemt tid.

 • Kommisjon bekymret for håndtering av personvern i skoler og barnehager

  De siste årene har personvernkommisjonen kartlagt den samlede situasjonen for personvernet i Norge. Mandag formiddag ble kommisjonens funn lagt fram. Digitaliseringen har gått i rekordfart de siste årene, men konsekvensene knyttet til personvern er ikke blitt vurdert tilstrekkelig, mener kommisjonen.

  Et område som skaper spesiell bekymring, er oppvekstsektoren – barn og unge i skoler og barnehager. Kommisjonen mener at det er her det haster mest med tiltak.

  – Vi etterlyser strakstiltak for å sørge for at personvernet blir ivaretatt, og at de får nødvendig tiltak til ressurser og kompetanse, sier kommisjonens nestleder, Ingvild Næss, til NTB.

 • UiO la ut sensitive opplysninger

  Ved en feil ble person- og familieopplysninger om fem forfulgte gjesteforskere ved Universitetet i Oslo lagt offentlig ut på nett.

  Et dokument med sensitive personopplysninger lå offentlig tilgjengelig i over to måneder, skriver Uniforum. Dokumentet inneholdt blant annet adresser og private epostadresser.

  UiO forteller at menneskelig svikt var årsaken til feilen. Det skjedde i sammenheng med omlegging av universitetets nettsider.

  Datatilsynet sier at saken ikke er veldig alvorlig, og at universitetet har fulgt den opp på en god måte.

 • Irland gir Instagram kjempebot

  Det irske datatilsynet har ilagt Instagram en bot på 405 millioner euro for brudd på reglene om behandling av mindreårige brukeres personopplysninger. Beløpet tilsvarer over 4 milliarder kroner.

  – Vi tok vår endelige beslutning sist fredag, og den innebærer en bot på 405 millioner euro, skriver datatilsynet DPC i en uttalelse mandag.

  Hele beslutningen og grunnlaget for den skal offentliggjøres neste uke.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no