Folkehelseinstituttets nye app «Smittestopp»
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Personvern og dataovervåkning

Oppsummert

Personvern er rettsregler som særlig tar sikte på vern for individet. Personopplysningsloven gjør EUs personvernforordning (GDPR) til norsk lov. Datatilsynet har ansvar for at personvern og sikkerhet er ivaretatt i behandling av digitale registre.

 • Sier militærregime får persondata

  Telenors virksomhet i Myanmar har blitt tvunget til å gi militærregimet tilgang til brukerdata som adresser og anropshistorikk, skriver danske Danwatch. Danwatch viser til en rekke anonyme personer i politiet og teleindustrien som kilder for informasjonen om deling av brukerdata. Telenor skal ikke har gitt etter for press til å gi myndighetene direkte tilgang til overvåking av brukere. Telenort sier at de ikke vil uttale seg av frykt for ansattes sikkerhet.

 • – Telefoner kan ha blitt hacket

  Eksperter på datasikkerhet i Norge, Tyskland og Frankrike mener å ha funnet en svakhet i mobiltelefoner som har åpnet for overvåking i flere tiår.

  Det skal dreie seg om en algoritme som brukes til kryptering av datatrafikk gjennom det gamle 2G-nettet.

  Den ble trolig bygd inn for å gi sikkerhetsmyndigheter en «bakdør» til overvåking.

  Algoritmen skulle etter planen utfases i 2013, men er ifølge forskerne fortsatt å finne i Android og iOS- telefoner.

 • Kritisk til forslag

  Datatilsynet er kritiske til regjeringens forslag om å samle informasjon om alle norske flypassasjerar på reiser til og fra landet, og lagre dette i fem år.

  Innsamlingen skal hjelpe politiet å avdekke om personer som kommer til Norge er knyttet til internasjonal terrorisme eller annan alvorlig kriminalitet.

  Forslaget innebærer at politiet kan søke opp personer som aldri har hatt en kjent kopling til noe ulovlig, sier Jan Henrik Mjønes Nilsen i Datatilsynet.

 • Mulig sikkerhetsbrist

  Østre Toten kommune melder at det har skjedd en mulig sikkerhetsbrist med pasientvarslingssystemet ved Labo bo- og servicesenter. Personvernombudet i kommunen sier at det ble iverksatt tiltak med en gang, og trolig er det ingen som er berørt.

 • Beklager glipp om personnummer

  Østre Toten kommune beklager at opplysninger med personnummer og e-post lå helt åpent på kommunens hjemmeside en hel uke i høst før det ble oppdaget. Det var sakspapirer til en sak om skjenkebevilling som lå ute på møtekalenderen, melder Totenidag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no