Hopp til innhold
Tittel: "Bokbrevet". Illustrasjon av en dame som ligner på Siss Vik. Til høyre er det en stabel med tre bøker, der det ligger en katt på.

Litteraturnyheter

 • Fransk bestselger er norske leseres favoritt

  «Å vanne blomster om kvelden» av franske Valérie Perrin vinner Bokklubbens leserpris 2022, over både Abida Rajas livshistorie og Jo Nesbøs siste krim.

  Vinneren er kåret av 2239 av Bokklubbens medlemmer, ut fra bøker nominert av Bokklubbens redaktører.

  Avstemningen avdekker forskjeller i favoritter i ulike landsdeler, skriver Bokklubben. Jo Nesbø er mest populær blant lesere utenfor Oslo og hadde ikke kommet særlig høyt på lista hvis man bare hadde spurt lesere i hovedstaden.

  Valerie Perrins roman Å vanne blomster om kvelden stående oppå Jo Nesbøs krim Blodmåne og Abida Rajas selvbiografi Frihetens øyeblikk
  Foto: Katrine Lunke / Bokklubben
 • «Ida Halvorsen» fra «Hard Asfalt» er død

  Kvinnen bak pseudonymet Ida Halvorsen, kjent gjennom boken og filmen «Hard Asfalt», er død, 67 år gammel.

  Det kommer fram i en dødsannonse i Aftenposten torsdag.

  – Ida døde 67 år gammel i januar 2023. Hun døde meget lykkelig, heter det i dødsannonsen, signert Liv Finstad, Cecilie Høigård og tidligere redaktør i Pax forlag, Birgit Bjerck.

  «Hard asfalt» ble skrevet i samarbeid med Finstad og Høigård. Da boken kom ut i 1982, havnet den raskt på bestselgerlistene og det ble solgt 70.000 eksemplarer i løpet av få måneder.

  Boken dokumenterer prostitusjonsmiljøet i hovedstaden, med utgangspunkt i Halvorsens notater fra et liv som rusavhengig og prostituert. Her forteller Ida Halvorsen historien om sitt liv, om oppveksten på Lambertseter i Oslo, om livet blant narkomane, alkoholikere og prostituerte, om opphold på institusjoner og i fengsel.

  Filmen som kom fire år senere ble også en kjempesuksess og den spilte inn 1,5 millioner kroner den første uken.

  Boken ble også en kritikerfavoritt med sine sterke skildringer av en prostituert jentes hverdag.

  (NTB)

 • Norsk skjønnlitteratur selger dårligere – ned 21 prosent i fjor

  I 2022 gikk salget av norsk skjønnlitteratur ned med 21,3 prosent sammenlignet med fjoråret. Samtidig økte salget av oversatt skjønnlitteratur og sakprosa for voksne med henholdsvis 20,5 og 8,5 prosent, skriver Klassekampen.

  Sammenlagt falt salget av sakprosa, skjønnlitteratur og billigbøker med 1,8 prosent.

  (NTB)