Hopp til innhold

Nå forteller de sin historie

Den kommende utgaven av New York Magazine presenterer 35 av kvinnene som har beskyldt Bill Cosby for seksuelle overgrep.

Utsatt for overgrep

FORTELLER SIN HISTORIE: 35 kvinner forteller sin historie av den kommende utgaven av New York Magazine. Alle har beskyldt Bill Cosby for overgrep.

Foto: NTB Tema

Forsiden på New York Magazine viser et sterkt svart-hvitt foto der 35 av kvinnene som har beskyldt Bill Cosby for seksuelle overgrep poserer sittende på hver sin stol. Den 36. stolen er tom. Kanskje symbolsk for de som velger å tie?

Blant kvinnene er skuespilleren Beverly Johnson, supermodellen Janice Dickinson og Lili Bernard, som, ifølge The Hollywood Reporter var skuespiller i en episode av «Cosby Show!» i 1992.

Cosby avviser alt

Artikkelen kommer i etterkant av nylige avsløringer av rettsdokumenter fra 2005, der det kommer frem at Cosby erkjente å ha gitt middelet Quaaludes til minst én kvinne og flere andre personer som han ville ha sex med.

Til sammen har over 40 kvinner beskyldt Cosby for seksuelt misbruk og voldtekter helt tilbake til 1970-tallet. Flere av disse overgrepene skal ha skjedd etter at de ble dopet ned først. Cosby har selv avvist alle anklager

Kvinnene forteller

I neste utgave av New York Magazine står 35 av kvinnene frem. Artikkelen er en del av et større prosjekt, der online versjonen og magasinets Instagramkonto også inneholder video- og audiointervjuer med kvinnene.

Her forteller flere av dem sine personlige historier om hva som skjedde da de traff Bill Cosby.

Magasinet inneholder også en lengre essay av journalist Noreen Malone, som blant annet skriver at voldtekt på 60-tallet, da Bill Cosby skal ha begått de første overgrepene, ble betraktet som noe voldelig, som kun «fremmede» gjorde mot en.

– Unge kvinner i dag, spesielt online, har bestemt seg for at å stå frem er det beste våpen man har i kampen mot voldtekt, skriver Malone.

Louisa Moritz (68) sier hun ble utsatt for overgrep fra Bill Cosby i 1971. På Instagram forteller hun at hun gjorde seg klar for å opptre på Tonight Show da noen åpnet døra i garderoben hennes.

– Han banket ikke på. Jeg visste det var Mr. Cosby, for jeg hadde sett bilder av ham. Han kom inn og lukket døren bak seg, sier en tydelig preget Moritz i et intervju på Instagram, og fortsetter:

– Det foregikk i 4 – 5 minutter, det er de lengste 4 -5 minuttene jeg noensinne har opplevd. Da de ropte på meg sprang han ut (...).

– Da de ropte meg ut på scenen var jeg som en zombie. Han så ikke på meg under hele programmet. Jeg så heller ikke på ham, men jeg følte ham. Jeg var redd for å fortelle det til noen. Fordi jeg visste hvem han var, hindret det meg i å fortelle det til noen. Jeg skammet meg og var flau over å være meg.

Nettsidene krasjet

I onlineversjonen av magasinet kan man lese hver av ofrenes personlige historie og se flere av dem fortelle sine historier.

Twitter renner allerede over av hyllester til forsiden:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

«35 kvinner som måtte vente flere decennium for å bli hørt» skriver Noreen Malone på Twitter. Hun er journalisten bak prosjektet som er blitt så populært at New York Magazines nettsider krasjet like etter at det ble lansert i natt norsk tid.

Nå skriver The Daily Dot at magasinet er blitt hacket. Artikkelen er nå publisert på tumblr, hvor alt kan leses i sin helhet.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.