Kommentar

Men hvem er han egentlig?

Bill Cosby er tilbake på TV-skjermen som moropappa, til tross for anklager om voldtekter og utroskap. Hvem er det egentlig vi tror vi kjenner?

TV Bill Cosby

Bill Cosby har i årevis blitt anklaget for voldtekter og seksuell trakassering. Nå sikter han mot et comeback.

Foto: Victoria Will / Ap

Dette er spørsmålet som ligger der og kverner. År inn og år ut. Spørsmålet som fôrer kjendispressen med milliarder av lesere. Nemlig: Hvem er han/hun egentlig?

Hvem er for eksempel Bill Cosby når han ikke er hele «America's Dad»? Når han ikke er hedersmann og godt gift? Når han ikke bare er et forbilde som den første svarte skuespilleren som fikk en Emmy, eller den best betalte artisten i verden - som pappaen i The Cosby Show?

Hvem er «egentlig» Bill Cosby?

Den fulle og hele sannheten

Ordet egentlig tilbyr seg, i denne sammenheng, å gi deg sannheten. Sannheten som skal korrigere, utfylle, fargelegge og i noen tilfeller erstatte det bildet artisten, programlederen og maktpersoner prøver å skape av seg selv.

Daglig serverer pressen tusenvis av eksempler på denne egentlighets-journalistikken. «Egentlig» er den gutteaktige sjarmøren Hugh Grant horekunde. Roman Polanski er en storartet regissør av urovekkende filmer, men har også voldtatt en 13 år gammel jente. Anklagene mot Woody Allen dukker opp regelmessig, mens BBC-programlederen Jimmy Saville rakk å dø før vi fikk vite hva slags kar han «egentlig» var . David Letterman tilsto, på direkten, at han «egentlig» er notorisk utro.

Avslørt, men karrierén lever

Maskene faller fra det ene ansiktet etter det andre. Som oftest fra menn i posisjoner. Men overraskende mange av dem overlever i rollen som nogenlunde respektert offentlig person. Det private skilles fra det offentlige. Person fra rolle. Polanski og Allen høster laurbær for filmene sine. Hugh Grant består, og har dessuten blitt en aktør i kampen mot den type journalistikk som ikke lar folk som ham ha et privatliv. Letterman består – selv om han nå pensjoneres

Noens maskefall skjer med større motstand og får mer dramatiske følger enn andres.

Men noens maskefall skjer med større motstand og får mer dramatiske følger enn andres.

Som i tilfellet Rolf Kirkvaag. Programleder. Norges første skikkelige medie-kjendis. Elegant. Varm. Morsom. Høyt elsket i hele landet. Etter hvert hele Norges «Sjonkel Rolf». Det var som om hele hans karriere samlet seg i rollen som «sjonkel» for Titten Tei. En barnekjær omsorgsperson.

Men fire år etter Rolf Kirkvaags død skrev sønnen Trond om en sint, mørk, fraværende og tidvis voldelig far. Trond ble trodd. Bildet av Rolf Kirkvaag er aldri blitt stilt tilbake dit det var.

Også Bill Cosby. 77 år. Nå i november klar for en ny TV-serie. Denne gang på Netflix. "77" heter den.

Bill Cosby ble et forbilde. Og hvem vil rokke ved det gode forbildet?

Oppkalt etter et langt liv i show-biz, der han har hatt rollen som underholdningsindustriens hedersmann. Nå stiler Bill Cosby mot et skikkelig comeback. Men så dukker altså spørsmålet opp, hvem er han egentlig?

Bill Cosby fra «Cosby show»

Amerikas superpappa: Bill Cosby i 'The Cosby Show'

Foto: SCANPIX

Hans viktigste rolle var ikke som "sjonkel", men som far. I en av tidenes absolutt mest sette og innflytelsesrike TV-serier; The Cosby Show. Produsert fra 1984 til 1992. Delvis skapt av ham selv. Om god oppdragelse på en politisk korrekt måte og fremført av skuespillere fra det afro-amerikanske miljøet.

Standup-komikeren Bill Cosby ble et forbilde. Og hvem vil rokke ved det gode forbildet?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Kjendispressen trår varsomt

I slike tilfeller virker det som om kjendispressen også helst vil la tvilen komme tiltalte til gode. Forbildene våre vil vi ha i fred. Derfor har ingen valgt å bruke opp trykksverten sin på det faktum at flere kvinner har fortalt en og samme historie om sitt møte med super-kjendisen Bill Cosby.

Den første sto på trykk i National Enquirer i 1998. Cosbys medspiller Lachele Covington fortalte at hun var seksuelt trakassert av ham. Cosby slo hardt tilbake. Han truet med å gå til rettssak mot tabloidavisen, og krevde 2 milliarder kroner i oppreisning!

Alle fortalte variasjoner over den samme historien, om neddoping og voldtekt.


Så ble det stille. En stund. Inntil nye historier – fortalt av 13 ulike kvinner – nådde rettsapparatet i 2005.

Alle fortalte variasjoner over den samme historien, om neddoping og voldtekt. Saken endte med et forlik, og nådde aldri rettssalene.

Etter det har det vært stille. Kanskje først og fremst fordi man rett og slett har valgt å ikke tro på det som ble fortalt. Ikke tro på anklagene som kom fra kvinner helt tilbake til 1970-tallet.

Mennene blir trodd

Inntil altså to menn kom på banen nå i høst. Først biografien «Hans liv og tid» av Mark Whitaker. Om Bill Cosbys «hemmelige dobbeltliv». God familiefar på den ene siden, utro partyløve på den andre. Men Whitaker snakker ikke høyt om voldtektsanklagene.

Det gjør derimot Hannibal Buress. En afro-amerikansk komiker, som fra scenen i sitt nye stand-up show nå en dag i oktober sa: «Bill Cosby er en voldtektsmann». Først da ble Bill Cosby, som Washington Post skriver; «too radioactive for daytime television». Invitasjonen til å snakke om hans nye show i The Queen Latifah Show, ble plutselig avlyst.

27.november er Bill Cosby på plass i Netflix med «77». Et standup-show som, ifølge Netflix-reklamen, er full av «kloke råd og morsomme innsikter». Og som har med «underholdende historier om barndommen, den første kjærligheten og endeløse eventyr i papparollen».

Det kan virke som om vi heller ikke her får et tilfredsstillende svar på det enkle spørsmålet; hvem er egentlig Bill Cosby?