NRK Meny
Normal

Dyregrov: Åpenhet om voldtekt er bra

– En økende åpenhet om voldtekt i sosiale medier gjør at flere tør å si fra om det de opplever. Og mulige overgripere vil passe seg, sier psykolog Atle Dyregrov.

Atle Dyregrov

ÅPENHET OM VOLDTEKT PÅ SOSIALE MEDIER ER BRA: Det mener psykolog Atle Dyregrov. Men muligheten for å spre virale og usanne rykter er faremomentet.

Foto: NTB scanpix/NTB TEMA

35 av de 46 kvinnene som sier de ble misbrukt av den kjente skuespilleren Bill Cosby står frem på forsiden av den kommende utgaven av New York Magazine. Her forteller kvinnene, som er mellom 20 og 80 år, sine personlige og veldig sterke historier om overgrepene de opplevde.

Åpenhet i kampen mot voldtekt

Journalisten bak prosjektet, Noreen Malone, skriver at voldtekt på 60-tallet, da Bill Cosby skal ha begått de første seksuelle overgrepene han er beskyldt for, ble betraktet som noe voldelig, som kun «fremmede» gjorde mot en.

– Kvinner i dag har bestemt seg for at å stå frem, spesielt online. Det er det beste våpen man kan bruke i kampen mot voldtekt, skriver Malone.

En god ting

Psykolog Atle Dyregrov mener åpenhet om overgrep i sosiale medier er en god ting.

– Jeg vil ikke bruke ordet våpen, men når folk som har opplevd overgrep står frem, blir flere bevisste på at det skjer. Også de som forgriper seg vil være mer forsiktig med å gjøre det når de vet at de lettere kan bli avslørt i det offentlige rom. Det er den positive siden ved det, sier han.

Han sammenligner kvinners åpenhet om voldtekt med åpenheten rundt seksuelle overgrep mot barn.

– Dette har alltid foregått, men har altfor lenge vært et mørkt kapittel som man ikke har snakket om. Først i den senere tid har man begynt å snakke åpent også om voldtekt, sier han.

Vanskelig å snakke om

De fleste som begår voldtekt er menn, og de fleste kjenner også ofrene sine. Dyregrov sier farlige psykologiske mekanismer settes i gang når man blir voldtatt av noen man kjenner, som gjør at det er vanskelig å snakke om.

– Det er vanskelig å tro at du skal nå frem med at du er blitt voldtatt innenfor en relasjon. Det er kanskje enda vanskeligere å tenke at du får gjennomslag for at en kjent person har utført et overgrep. Spesielt om denne har et godt renommé, sier Dyregrov.

– Man leser ofte i aviser at naboer og kjente av en voldtektsmann sier «Dette hadde vi aldri trodd». At mange nå står frem bevisstgjør oss om at slikt kan skje, både av kjendiser og innad i forhold.

– Ikke utelukkende positivt

Samtidig advarer Dyregrov mot at det i sosiale medier ikke kreves den samme kildekritikken som man krever av seriøs journalistikk.

– Faren er at selv en løs påstand kan spres veldig raskt, og det er ikke utelukkende positivt. Man kan lettere fremstille ting som blir virale med et tastetrykk, hvor det viser seg at det ikke var noe i det. Noen kan, fordi de føler seg krenket eller avvist, bruke usanne beskyldninger som et våpen mot kjente mennesker.

Laster Instagram-innhold

Victoria Valentino (72) forteller at hun ble voldtatt av Bill Cosby i 1969, kort tid etter at hun mistet sin 6 år gamle sønn. Akkurat som de andre kvinnene som står frem, forteller hun at han dopet henne ned og misbrukte henne seksuelt.

– Han var som en hauk, en gribb. Jeg forsøkte å få ham vekk fra venninnen min, som han også hadde dopet ned. Da fikk han et irritert uttrykk i øynene, og tok meg i stedet.

Flere står frem

Noreen Malone forteller at alle kvinnene som nå står frem i New York Magazine ble intervjuet hver for seg, men at historiene likevel er merkbart like. Både beskrivelsene av hva som skjedde og hvordan kvinnene følte seg etterpå.

– Alle historiene er grusomme, men vemmelsen blir mangedoblet ved å se dem stå frem sammen, sier hun.

I Norge har tusenvis av kvinner delt opplevelser av overgrep og trakassering under emneknaggen #jegharopplevd på Twitter.

Kjente politikere står frem i medier og forteller åpent om at de har vært utsatt for overgrep. Ifølge psykolog Atle Dyregrov fører dette til at flere tør å si fra om overgrep de har blitt utsatt for.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters