Hopp til innhold

Danmark-sjefen om regnbue-presset: – Det er urimelig

Danmarks mesterskapsfasit er VM-exit, sisteplass i gruppa og totalfiasko. Sjefen sier det ikke finnes noen unnskyldninger, men mener likevel at det utenomsportslige preget laget.

Hjulmand

FORTVILTE: Danmark er slått ut av VM etter tap mot Australia. Se høydepunktene fra kampen her.

Det er ingen unnskyldning. Men et ville vært merkelig å tro noe annet enn at det har hatt påvirkning på det hele. I et eller annet omfang. Om det har betydd noe som helst ute på banen eller ikke, det vet jeg ikke, sier Hjulmand på en pressekonferanse torsdag morgen.

Han mener det ble krevd for mye av spillerne når det kom til utenomsportslige ting, som for eksempel diskusjonen rundt «OneLove»-kapteinsbindet.

Denmark France Nations League Soccer

FØR VM: Den danske kapteinen brukte «OneLove»-kapteinsbindet i kamper før VM.

Foto: Liselotte Sabroe / AP

– Det er urimelig. Jeg synes det er urimelig overfor spillerne. Å tegne et bilde av at uansett hva pokker de gjør i denne sammenheng, så gjør de noe feil. Det har vært et enormt stort press på at de skal være aktivistiske. Uansett hva de gjorde så var det en følelse av «hva skal vi gjøre for å gjøre det riktig?».

Den danske kapteinen Simon Kjær var en av flere landslagskapteiner som hadde planlagt å bruke «OneLove»-kapteinsbindet. Men etter at Fifa truet med sportslige sanksjoner, valgte samtlige å droppe det.

Skuffende, men fortjent

Det sportslige var likevel det som fikk mest kritikk etter onsdagens VM-exit. Tidligere Danmark-sjef og nåværende NRK-ekspert Åge Hareide var lite imponert av den danske VM-prestasjonen.

– Det er krise. Det har ikke kommet på nivået de har vært på. Men de får som fortjent, sier Hareide.

– Det er ekstremt skuffende. De har ikke vært i nærheten av nivået vi forventet. Jeg hadde kjempetro på Danmark. Jeg satt dem sammen med lag som Nederland, Tyskland – lag på hylla bak Brasil. Så det er veldig skuffende, men de får som fortjent over tre kamper, sier NRKs Kristoffer Løkberg.

Les også Intenst VM-drama: Her får dei beskjeden

– Bobler inni meg

Danmark-trener Hjulmand var forbannet og skuffet etter den dårlige prestasjonen i skjebnekampen.

– Det bobler inni meg, jeg har alle dårlige følelser. Jeg vet ikke hva som gikk galt, det er ikke tid for en analyse av kampen helt ennå. Jeg er frustrert og skuffet, sier Hjulmand ifølge danske TV 2 etter kampen.

På pressekonferansen etter kampen er Hjulmand langt nede, men fattet. På spørsmål fra NRK om hvordan han vil se tilbake på VM 2022 etter alt som har skjedd både på og utenfor banen, svarer han:

– Det vet jeg ikke. Det er hvert fall ikke særlig godt. Det viktigste her, er at det var for dårlig. Med all respekt med den puljen vi fikk, men med kvaliteten vi har spilt med i lang tid, så skal vi videre. Det er en stor, stor skuffelse, svarer han.

Han beskriver det hele som «lort». Eller på godt norsk: Dritt.

Australia

HELT: Matthew Leckie sendte Australia til VM-åttedelsfinale med sin scoring.

Foto: CHANDAN KHANNA / AFP

Til tross for bekmørke resultater, blir han fredet som landslagstrener av direktøren i det danske fotballforbundet (DBU) Peter Møller. På spørsmål om Hjulmands fremtid er oppe til diskusjon var svaret:

– Det er den ikke. Resultatene har jeg som fotballdirektør ansvar for, så jeg tar fullt ansvar for at vi ikke har skaffet resultater. Vi er veldig glade for Kasper. Vi tror på at han kan være med å ta laget videre, sier han til danske DR.

Selv sa Hjulmand følgende på spørsmål fra NRK om han det siste døgnet har vurdert sin posisjon:

– Det er ikke tiden for konklusjoner. Jeg synes man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner den ene eller andre veien. Jeg tar ikke noe for gitt.

– Utrolig skuffet

Mange eksperter trakk frem Danmark som en utfordrer i årets VM. Da Åge Hareide møtte Christian Eriksen før mesterskapet, snakket de sammen om at en VM-finale ikke var helt umulig. Det sier litt om forventningene i forkant. Fasiten ble ett fattig poeng og jumboplassering i gruppa.

«Dansk mareritt», skrev også Ekstra Bladet da VM-håpet svinnet. Da skuffelsen var et faktum, konkluderte avisen: «Pinlig og ydmykende».

«Den danske katastrofen er komplett», skrev den danske avisen B.T. Senere fulgte de opp med: «Skandaløst kollaps».

Danmark

STANGET: Robert Skov og Pierre-Emile Højbjerg fikk det tungt mot Australia.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

I en kommentar etter kampen lar DRs kommentator Michael Sten Jensen danskene få gjennomgå.

«Det danske landslaget mistet fullstendig det som har gjort dem til allemannseie i halvannet år. Å skape seg identitet krever mot, og det fant de aldri ute i Al Wakrah, på grensen til ørkenen» skriver han.

– Jeg har det ikke så bra

Danmark-spillerne var naturlig nok skuffet over egen prestasjon og VM-exiten.

– Jeg har det ikke så bra. Vi er utrolig skuffet over egen prestasjon og resultater. Vi hadde store forhåpninger, sier danskenes Andreas Cornelius til NRK.

– Åge Hareide kaller det krise?

– Ja, det er det. Hvis man ser på det isolert sett, så er det det. Vi ser ikke ut som oss selv, for vi har vært så gode i mange år nå. Det er utrolig, men sånn er fotball – det går opp og ned. Vi kan ikke la dette skje igjen, svarer spissen.

1QCXhza0XIQ

Kasper Hjulmand og Christian Eriksen fikk ikke det mesterskapet de drømte om.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Det var mot spillets gang at Australias avgjørende scoring skulle komme. Med en herlig solprestasjon, etter en Australia-kontring, satte Matthew Leckie inn 1–0. Dermed var Danmark nødt til å score to for å ta seg videre fra gruppe D – som Frankrike topper.

Det klarte de ikke. Danmark tapte 1–0 og er slått ut av VM. Australia kan på sin side juble for avansement til åttedelsfinale.

Les også Di Maria forstod kva som stod i brevet han fekk før VM-finalen – reiv det sundt

maSJqvR7yBE

Presset

Selv om kampen var direkte avgjørende for begge lag, bar ikke tribunelivet på Al Janoub Stadium preg av det. Det var oppsiktsvekkende få fremmøtte supportere fra både Danmark og Australia til stede, og kampstemningen bar stor preg av turistfølelse.

Det sto i sterk kontrast til mange av de andre oppgjørene i VM, der supportere fra flere ulike kontinenter har sørget for en minneverdig ramme rundt mange av oppgjørene NRK har vært til stede på.

Danmark presset før pause, men klarte ikke å komme til de store sjansene. Christian Eriksen var blant annet frempå med et skudd, men det gikk en drøy meter til side for Australia-målet.

WCup Australia Denmark Soccer

I DUELL: Lagenes store stjerner Aaron Mooy Christian Eriksen kjemper om ballen.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Tunisia overrasket med seier

Danmark fortsatte å ha mye ball etter pause, men det var Australia som skulle score. Vondt var også blitt til verre for danskene da Tunisia gikk opp i ledelsen mot Frankrike og rykket fra Danmark i gruppen.

Like før timen var spilt, vant Tunisia ballen inne i midtsirkelen. Wahbi Khazri fikk ballen 40 meter fra mål og avanserte raskt fremover. Spissen kom seg inn i 16-meteren med en lekker finte og fikk skutt fra 15 meter. Der kunne han se ballen trille rolig forbi Frankrike-keeper Steve Mandanda og i mål.

Det gjør at VM er over for Kasper Hjulmand og Danmark for denne gang.

– Vi beklager at vi ikke kunne gi folk hjemme det de ønsket. Det brenner så mye i oss. Vi kan bare beklage at vi ikke fikk det til, sa Danmark-sjefen Hjulmand til DR.

SE: Høydepunkter fra Tunisias 1-0-seier mot Frankrike.

Australia-trener Graham Arnold var på sin side stolt og glad etter kampen. Han måtte smile på spørsmål fra dansk presse om han er overrasket over hvor vanskelig Danmark hadde for å skape sjanser.

– Det er bare min mening, men noen ganger spiller de litt tregt. Det gjorde at vi klarte å komme oss tilbake i forsvar, sier han på pressekonferansen.

Sportsnyheter

Sklitaklet av hovedkonkurrenten – Søstrene sikret likevel NM-gull

Tidlig i kvinnenes stafett gikk favorittene på trynet. Likevel tok søstrene Silje-, Astrid- og Kari Øyre Slind NM-gull på stafett for Oppdal IL.

Siste nytt

 • Her mangler Graham Hansen på Norge-trening

  Caroline Graham Hansen måtte ut med en skade i fredagens kamp mot Kroatia. Det var få som kunne si noe konkret om skaden fredag, annet enn at det var en hamstring-skade.

  – Med en hamstringskade trenger det ikke å være noe alvorlig, og det kan være alvorlig. Det er det vanskelig med hamstringskader, sa landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

  På søndagens trening var ikke Graham Hansen tilstede det første kvarteret, da media fikk være til stede. Ingen i støtteapparatet ønsket å si noe om hvorfor.

  Heller ikke Ada Hegerberg eller Maren Mjelde deltok det første kvarteret.

  Landslagstrening
  Foto: Eirik Fure / NRK
 • Larvik vant bronsekampen i håndball-NM

  Den tidligere håndballstormakten Larvik er i ferd med å finne tilbake til seg selv. Søndag sikret de bronsen i NM etter 25-24-seier mot Sola.

  Larvik vant 18 strake serietitler i perioden 1999 til 2017, i tillegg til et Champions League-gull i 2011. Totaldominansen endte imidlertid med betalingsstopp, fristillinger og degradering i divisjonssystemet. Siden har de kjempet seg tålmodig tilbake mot toppen i norsk håndball.

  Larvik ledet med ett mål til pause, og beholdt ledelsen i den andre omgangen. De vant til slutt 25-24. Det kunne imidlertid endt med straffekastkonkurranse, men Sola misbrukte en stor sjanse med få sekunder igjen. Dermed sikret Larvik seg bronsen.

  Finalen spilles senere søndag. Den er mellom Vipers og Storhamar.

  Larvik
  Foto: NTB
 • Fotballspiller i koma etter hodeskade

  Bordeaux-spiller Alberth Elis er lagt i kunstig koma etter at han pådro seg en alvorlig hodeskade under en ligakamp mot Guingamp lørdag.

  Helt i starten av kampen var Elis oppe i en hodeduell med Guingamp-spiller Donatien Gomis, som medførte at førstnevnte fikk en stygg hodesmell.

  Dermed fikk han behandling på banen i flere minutter før han ble fraktet ut.

  28-åringen fra Honduras var ved bevissthet da han ble tatt med til sykehuset, men ble lagt i kunstig koma etter flere undersøkelser som viste at han hadde pådratt seg en alvorlig hodeskade. Det skriver flere franske medier, deriblant L`Equipe.

  Alberth Elis
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal