Revurderte sin egen fremtid som musiker da inntekten forsvant

2020 skulle være DJ Ailos år, men så kom koronapandemien og han måtte utsette alle planer.

Loga sámegillii: Árvvoštalai iežas boahtteáiggi artisten go dienas jávkkai

Ailo Thomassen, dahje DJ Ailo, lei plánen olu 2020:i.

PLANER SATT PÅ VENT: DJ Ailo hadde store planer for 2020, men de måtte bare bli satt på vent.

Foto: privat

I mars var Ailo Thomassen, kjent under artistnavnet DJ Ailo, og Saara Hermansson godt i gang med å produksjon av ny musikk. Det var ikke mye arbeid igjen da de måtte pakke sammen.

Ifølge svenske koronatiltak var det nemlig for langt mellom Umeå, der DJ Ailo holder til, og Jokkmokk, der Saara Hermansson holder til.

DJ Ailo guovttis Saara Hermansonain fertiiga loahpahit studio barggu go Corona pandemiija njoammugođii.

DJ Ailo og fjorårets Sami Grand Prix vinner, Saara Hermansson, måtte utsette alle planer på grunn av koronatiltakene.

Foto: KPH Media

Mistet mange muligheter

DJ Ailo hadde store planer for 2020, men ble skremt da han så hvor fort en kunstners inntekt kunne forsvinne. Han innrømmer at det fikk han til å vurdere fremtiden.

– Selvfølgelig. Når man ser hvor fort faktorer utenfra kan endre inntektene, så må man vurdere det. Hvis man ikke tjener penger på det, kan man ikke leve av det.

SGP-vinner Saara Hermansson på Riksscenen

Saara Hermansson vant Sámi Grand Prix i 2019. I 2020 skulle DJ Ailo være hennes DJ under Liet International i Danmark.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Selv om Thomassen mistet en del inntekter for 2020, var det verre å se mulighetene til å spille på festivaler i hele Sápmi forsvinne, en etter en.

– Penger kan man tjene senere. Det som var verst, er de mulighetene jeg mistet. Det var store muligheter for meg som artist.

NRK URBI

Krisepakke for musikkindustrien

Leder for Rytmisk kompetansenettverk i Nord, Fredrik Forssman, har fulgt den Nordnorske musikkindustrien nært under koronapandemien. Selv om myndighetene var raske med krisepakkene, traff de ikke alle i begynnelsen.

Nå er det kommet flere krisepakker og det ser bedre ut.

– Departementet har lagt mye penger på bordet, 900 millioner kroner, så det blir spennende å se hvordan det går fremover.

Men det er fortsatt en gruppe som faller utenfor disse ordningene. Artistene som lever av å spille i utlandet. Det er ikke bra for samisk musikk.

– Samisk kultur har nemlig ikke de samme grensene som Norden ellers, forklarer Forssman.

Stengte grenser en utfordring

Dette er en problemstilling lederen for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta, kjenner godt til. Den samiske kultursektoren har lenge prøvd å kommunisere overfor kulturrådene i Norden at de ikke helt treffer samisk kulturliv.

Sámiráđi kulturossodaga jođiheaddji, Christina Hætta, muitala ahte kulturráđiin Davvi-Riikkain váilo áddejupmi Sámi Kultuvrii.

Leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta, forteller at kulturrådene i Norden mangler forståelse for samisk kultur.

Foto: privat

– Det virker vanskelig å skape en forståelse om et grenseløst kulturliv, hvordan det fungerer og hvor mye det kunne blitt styrket om politikken ble lagt etter de premissene.

Nå er det startet en tankesmie som skal finne nye måter å se på og løse utfordringer over en lengre periode. De snakker også om dagens utfordringer.

– Akkurat nå er det koronapandemien som er den store utfordringen. Mange nevner stengte grenser og det at de ikke kan møtes, sier Hætta.

Tankesmia består av kunstnere, artister og kulturpersonligheter fra hele Sápmi. Sluttproduktet skal bli en rapport som kan være med å forme en forståelse for samisk kultur blant politikere i Norden.

Ung artist optimistisk for fremtiden

I skrivende stund har verden vært i en spesiell tilstand i et halvt år. Som mange andre musikere, har DJ Ailo brukt mye av tiden til å leke med musikk.

Han ser igjen lyst på fremtiden, nå som Hermansson kan ta turen fra Jokkmokk for å gjøre ferdig musikken.

– Forhåpentligvis kan jeg slippe ny musikk i løpet av året, sier Thomassen.

Finn den nyeste samiske musikken i New Music Sápmi lista: