Hopp til innhold

Tjente 70.000 kroner på å holde konsert på Facebook

Petter Carlsen så mørkt på det, etter at alle konserter ble avlyst på grunn av koronaviruset. Men det viste seg at han hadde et enormt publikum på internett.

Petter Carlsen opptrer på scenen

KONSERT UTEN FOLK I SALEN: Visste ikke hvor mange han holdt konsert for, ble overveldet av responsen.

Foto: VALY Sessions

Konserter, festivaler og andre kulturarrangement er avlyst. Folk er bekymret for kulturnæringen og konsekvensene det vil få på grunn av koronavirus.

En av de er artisten Petter Carlsen som skulle spille flere konserter i Nord-Norge denne uken. Etter alle kanselleringene følte han på usikkerheten.

– Jeg tenkte jeg måtte få meg en annen jobb.

Brukte under 48 timer på planleggingen

Helsedirektoratet vedtok torsdag flere tiltak som ble tatt i bruk for å hindre koronaviruset i å spre seg. Et av tiltakene var å stenge alle kulturarrangement.

Flere arbeidere i sceneteknikk selskapet VALY var samlet da de fikk beskjeden om hvilke tiltak regjeringen vedtok. Beskjeden var tung og fordøye.

– Det var en veldig trist stemning. Folk hadde gitt opp, sier leder i VALY John Henrik Guttorm.

Utstyr for direktesending

HYLLES: Leder i VALY hyller guttene som sto på for å få scenen og studioet på plass.

Foto: VALY Sessions

VALY fant derfor ut at de måtte gjøre noe.

Senere på kvelden blusset det opp idéer og gjengen satt i gang med planleggingen av oppstarten til VALY Sessions og av en livekonsert lørdagskveld.

Under to døgn senere ble konserten vist på Facebook med over 34 500 visninger.

– Prosjektet samlet inn 70 000 kr

Både produksjonen og artisten Petter Carlsen kunne ikke tro responsen konserten ga, da de samlet inn over 70 000 kr.

– Det var helt vilt. Jeg skvatt, det var kjempe artig. Det kommer så ufattelig godt med nå, sier Carlsen.

Petter Carlsen opptrer på scenen

SPESIELT: Petter Carlsen syns det ble en merkelig men samtidig en spesiell opplevelse.

Foto: VALY Sessions

Carlsen presiserer at dette kun blir en midlertidig løsning, som holder han flytende en stund da turneen og flere festivaljobber står i fare.

Men hele summen vil han fortsatt ikke ta selv.

– Jeg lar noe være igjen til initiativtakerne så de kan fortsette prosjektet.

Carlsen håper de kan fortsette med konseptet fremover med andre artister, og mener det er et veldig bra alternativ i den her rare tiden.

Samtidig håper han at alle kan ta koronaviruset på alvor.

– Det som skjer i Italia nå er grusomt, og det kan også skje her. Liv og helse kommer først. Lenge før økonomi og karriere.

I ekstase etter konserten

Leder i VALY John Henrik Guttorm var i ekstase etter konserten. Han hadde håpet på noen hundre seere, men fikk seg en overraskelse.

– Da Petter begynte å spille, så jeg satt meg foran pc-en, da var det allerede 700 seere. Og da hadde sendingen bare vart i to minutter.

Under konserten jobbet alle de ansatte gratis. Fremover håper Guttorm at selskapet kan finne flere samarbeidspartnere. De har allerede fått på plass en.

– Vi er så heldige at FEFO (Finnmarkseiendommen) har vedtatt at de vil støtte oss fordi det her bringer livsglede til våre områder og de mener det er veldig viktig i denne tiden, sier Guttorm.

Guttorm røper samtidig at det vil bli arrangert ny konsert neste lørdag.

– Jeg kan si at det er en samisk artist som skal spille. Mer enn det kan jeg ikke røpe. men vi gleder oss veldig.

Korte nyheter

 • Gávdne «elbiila-minerála» Biedjovákkis

  Arctic Minerals AB lea gávdnán muhtun sajiin máŋga duhát grámma kobolt juohke tonna nammi. Fitnodaga stivrra nubbijođiheaddji Krister Söderholm ii gohčot dán nu valljin, muhto goitge dadjá buori boađusin.

  Minerála lea dárbbašlažžan earret eará go elbiila litium-báhtterii buhtaduvvo. Fitnodat lea čađahan ohcamiid suoidnemánu ja sii jotket ohcamiid borgemánus maid.

 • Biila gáhtolássii gártan Kárášjogas 

  Heahteguovddážis leat vuolgán veahkehit biilla, mii lei vuodján badjel geainno riikkageainnus 92 gaskal Kárášjoga ja Suoma rájá. Bolesa dieđuid mielde biila lea gáhtolássii. Biilla golbma mátkkošteaddji eai leat roasmmohuvvan.

 • Nisu váldon gitta

  Birrasiid 50-jahkásaš nissonolmmoš lea váldon gitta dan geažil, go lea geavahan veahkaválddi dievddu vuostá gii lea birrasiid seamma boaris. Boles almmuhii áššis bearjadat iđit. Veahkaváldedáhpáhus lea dáhpáhuvvan priváhta ásodagas.