Hopp til innhold

Dette skjer i Sápmi i påsken

Påsken kalles for samenes viktigste høytid, og det er ikke uten grunn. Vi har samlet noe av det som arrangeres rundt omkring i Sápmi.

Åsa Kathrine Vuolab på Reaškkas scenen i LávvuLávdi.
Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK

Loga ášši sámegillii.

Du har kanskje hørt at Kautokeino er stedet å være i påsken, men det betyr ikke at det ikke skjer andre ting rundt omkring i Sápmi. Vi har samlet noen arrangementer fra hele Sápmi.

Hei!

Er det noen påskearrangementer jeg har glemt? Tips meg om de!

Lørdag 01.04 🐥

 • Mihá konsert på Hamarøy

Mihá kulturfest braker allerede løs mandag 27. mars, og avslutter med konsert på lørdag. Av artistene som spiller finner vi blant annet Ola og Lars Bremnes, Lávre og Ronja K. Larsen.

Hvor: Æventyrsalen

Mer info.

 • Gakšu film- og kunstfestival

Sirma bygdelag inviterer til deres nye påskehappening, Gákšu film- og kunstfestival. Det blir kunstutstilling, filmvisninger og joikekveld – arrangementer som passer for alle aldre. Festivalen starter med åpning av kunstutstilling lørdag 1. april og avsluttes med joikekveld skjærtorsdag 6. april.

Hvor: Sirma Grendehus

Mer info.

Palmesøndag 02.04 🐣

 • Påskeeggjakt i Snåsa

I Sør-Saepmie starter man påsken med eggjakt. I bygda Breide utenfor Snåsa arrangerer SnåsaEvents eggjakt for barn. Barn over 5 år leter i hele sentrum, mens barn mellom 0–5 år leter i eget område. Arrangørene lover mange premier som blir trukket mellom de som finner egg.

Hvor: Hyllan Hjemmebakeri

Mer info.

i1_nReCu5cE

Illustrasjonsbilde.

Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Vasarløpet 2023 på Jægervatnet

Her er en gyllen mulighet for de mest sporty blant oss til å starte påsken med skirenn. Vasarløpet arrangeres hvert år på Jægervatnet i Lyngen kommune. Rennet er faktisk en av de eldste skirennene i Troms! Det er mulig å delta både på konkurranseklasse og trim/familie-klasse.

Hvor: Jægervatnet

Mer info.

Isfiske

Illustrasjonsbilde.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK
 • Fiskekonkurranse på Geatkkutjávri

Fiskekonkurranser og påsken går hånd i hånd, og holdes i hele Sápmi. Nordreisa scooter og båtforening arrangerer fiskekonkurranse på Geatkkutjávri i Nordreisa kommune for deres medlemmer. Der kan man vinne et pengebeløp for største, nest største og minste fisk. I tillegg til det trekkes det også premie mellom billettene.

Hvor: Geatkkutjávri

Mer info.

Tirsdag 04.04 🐰

 • Påskefeiring i Mosjøen

Vefsn museum i Mosjøen inviterer familier til påskefeiring. Der kan man lage forskjellig påskepynt, spise påskegodt og delta i en spennende påskerebus.

Hvor: Vefsn Museum

Mer info.

Barna i barnehagen holder en knapp på at helt vanlig sjokolade er det beste innholdet i påskeegget.

Illustrasjonsbilde.

Foto: Karen Gjetrang / NRK
 • Påskequiz i Brekken

Hvis du vil trimme hjernen så kan du dra innom påskequizen i Brekken i Røros kommune. Der serverer de kalvepølse med laejpie og snacks med god drikke til.

Hvor: Såmmårfjøset

Mer info.

Onsdag 05.04 🥚

Åpning av påskefestivalen i Kautokeino 2022

Illustrasjonsbilde.

Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Festivalåpning i Kautokeino

Påskefestivalen i Kautokeino åpnes offisielt på onsdag, og da åpnes også utstillingene på bygdetunet. Etter den offisielle åpningen holdes det hele tre konserter, en quiz og en teaterforestilling.

Hvor: LávvuLávdi

Mer info om Kautokeinos påskeprogram.

Skjærtorsdag 06.04 🌞

 • Sydisdansekurs i Kautokeino

Tradisjon tro arrangerer de samiske veiviserne kurs i sydisdans, som er en sørsamisk dansestil. På kurset lærer du basistrinn for å kunne imponere alle på konsertene i påsken. Kurset arrangeres mellom kl. 15:30-16:00.

Hvor: Diehtosiida

 • Påskefest på Røyrvik

I Røyrvik blir det nok bra stemning når Fjellspretten gammeldansklubb inviterer til påskefest. På festen spiller bandet Pikesjau og det serveres alkoholholdige drikker, kaffe og noe å bite i.

Hvor: Fjellspretten

Mer info.

 • Skádja club for ungdom i Kautokeino

Skádja Club er Davvi Divisions sitt alkoholfrie klubbkonsert for ungdom i ungdomsskolealder. I år spiller DJ Savza og arrangørene lover episk musikk og skikkelig klubbvibe. Konserten varer fra kl. 22:00-00:00.

Hvor: Davvi Divison

Katarina Barruk Står foran mikrofonen med begge hendene utstrakt.

Illustrasjonsbilde.

Foto: Jonna Dunfjeld-Mølnvik / NRK
 • Konsert i Karasjok

I Karasjok arrangeres det også et par konserter i løpet av påsken, og de første av disse er på skjærtorsdag. Da spiller Katarina Barruk, Violet Road, Biti og Aron & Gaaseby opp til fest og god stemning.

Hvor: Idrettshallen

Mer info.

Langfredag 07.04 🐰

 • Konsert med NRK Juŋká i Kautokeino

Også på langfredag arrangeres det konsert for ungdom. Konserten arrangeres på LávvuLávdi og NRK Juŋká kommer for å lage show og spille kul musikk. Du kan allerede nå begynne å forberede deg for det ved å høre på Juŋkás nye sang Skuter Lavvo & Bensin! Konserten varer fra kl 22:00-00:00.

Hvor: LávvuLávdi

Juŋká påskesang
Foto: NRK
 • Joikekonsert for barn i Kautokeino

Joikekonserter hører til i påsken, og på langfredag arrangeres det konsert der barna er stjernene. Man må ikke melde seg på i forkant av joikekonserten og den er også gratis. Konserten arrangeres fra kl. 14:00-15:00.

Hvor: Davvi Division

 • Skaidicrossen 2023 i Skaidi

Hammerfest Racing Club har et håp om at deres skutercross skal bli en påsketradisjon for mange. Derfor inviterer de til en folkefest med fart, spenning og konkurranser for alle.

Hvor: Skaidisletta

Mer info.

Rolffa, Driv i Tromsø, 5.februar

Illustrasjonsbilde.

Foto: Daniel Lilleeng
 • Familie- og ungdomskonsert i Karasjok

I Karasjok arrangeres det også konsert for familier og ungdom. På konserten spiller R & GM, Aron & Gaaseby og Biti.

Hvor: Idrettshallen

Mer info.

 • Standup-talkshow i Kautokeino

Om du vil flire litt i påsken så bør du dra på standup-talkshow med Erlend Elias og Sindre Olav Fredriksen på LávvuLávdi. Talkshowet varer fra kl. 19:30-21:00.

Hvor: LávvuLávdi

Påskeaften 08.04 🐤

 • Reinkappkjøring i Kautokeino

Det blir ikke ordentlig påske om det ikke arrangeres reinkappkjøring. I år arrangeres det tradisjonell reinkappkjøring med sleder i Gorovuohppi, Kautokeino kommune. I forbindelse med reinkappkjøringen arrangeres også lassokastkonkurranse. Arrangementet varer fra kl. 11:00-15:00.

Hvor: Gorovuohppi

Kara X 2017

Illustrasjonsbilde.

Foto: Ellen Agneta Norvang / NRK
 • Kara-X i Karasjok

Kara-X er en sentral del av den samiske påskefeiringen, og også i år blir det skutercross. Alle klasser som deltar i crossen kan vinne pengepremie, og arrangørene lover ellers fart og spenning.

Hvor: Stadioncrossen

Mer info.

Sámi Grand Prix artister 2023
Foto: Dragan Cubrilo / MotionMotionMotion
 • Sámi Grand Prix 2023

Sápmis største musikkonkurranse arrangeres som vanlig på påskeaften i Báktehárji. Om du ikke kan ta turen til Kautokeino vises også SGP-sendingen på TV i NRK1 fra kl. 19:50.

Hvor: Báktehárji

Mer info.

 • Afterski-konsert i Skaidi

Om du er ute etter afterski-følelse i Finnmark trenger du ikke dra lengre enn til Skaidi i Hammerfest kommune. Skaidifestivalen er en relativ ny påskefestival som arrangerer mye forskjellig i løpet av påsken. Festivalen avsluttes med en konsert der Hedegaard, Rikke Darling og Danim spiller.

Hvor: Skaidi

Mer info.

Første påskedag 09.04 🐇

 • Påskejam i Kautokeino

Er du ennå ikke lei av påskens festligheter? Ikke vær redd! Påskejam er en tradisjon som de avslutter påskefestivalen i Kautokeino med. Om du fortsatt har stemme igjen etter konsertene så har du mulighet å synge eller joike mer der. Arrangørene lover at man kanskje får se noen favoritter fra årets påske på scenen.

Hvor: Thon Hotel Kautokeino

Skal du feire påsken i bygda eller på fjellet?

Korte nyheter

 • Čieža ođđa sámi filmma ožžot doarjaga

  Animašuvdnafilbma, musihkka, dokumentárafilbma ja njeallje oanehis filmma ožžot dál Sámi filbmainstituhtas (ISFI) buvttadandoarjaga oktiibuot 2,3 miljon kruvnnu.

  – Eai goassige ovdal leat buvttaduvvon nu ollu sámi guhkesfilmmat go dál, dadjá Anne Lajla Utsi, ISFI bagadalli.

  Dan dieđiha SVT Sápmi.

  Anne Lajla Utsi
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Jobber for steril oppdrettstorsk

  Selskapet Norcod har innført et nytt lysstyringssystem for å påvirke kjønnsmodningen til torsken, og vil begynne å holde hann- og hunnfisk fra hverandre.

  Det skriver Fiskeribladet.

  – I fremtiden, i det lange løp, ser vi på steril torsk. Det kan løse alle problemer med kjønnsmodning. Vi jobber med steril torsk, sier administrerende direktør Christian Riber til Fiskeribladet.

  I slutten av februar fikk Norcod pålegg om utslakting av torsk i til sammen fem merder på tre lokaliteter etter tidligere funn av gytemoden oppdrettstorsk i Meløy.

  I april ble Norcod pålagt å slakte ytterlige to merder.

  Alle nøtene er nå tømt for fisk og skal inspiseres av Fiskeridirektoratet. Selskapet håper å ha en konklusjon innen utgangen av juni.

  Torsk ved Havlandet Marin Yngel i Florø
  Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK
 • Báhccavuonas biila ribahan badjel geainnu

  Politiijat leat ožžon dieđu johtolatlihkohisvuođas Sagelvvatnet guovllus Báhccavuona suohkanis.

  Personbiila másii kontrolla, ribahii badjel geainnu ja gopmánii.

  Politiijaid operašuvdnajođiheaddji, Karl Erik Thomassen, lohká ahte okta rávisolmmoš ja golbma máná vuollel 16 jagi ledje lihkohisvuođas.

  – Ii oktage leat duođalaččat roasmmehuvvan, dadjá son NRK:i.

  Go heahteossodagat bohte báikái, de ledje báikkálaččat váldán vára olbmuin geat ledje biillas.

  Politiijain ii leat várohus ahte biilavuoddji lea leamaš vuoddján biilla juhkanvuođas, muhto lohket leat menddo árrat vuos lohkat mii lea rievttimielde dáhpáhuvvan.

  – Fertet vuos gullat biilavuoddji čilgehusa ja jus vejolaš, earáin maiddái.