Hopp til innhold

Sier nei til gruveplaner

Flertallet av kommunestyret i Kautokeino har i dag avvist gruveplanene i Bidjovággi. Enkelte frykter at kommunen vil tape stort på det.

Kommunestyremøte i Kautokeino

Ellen J. Sara Eira og Inga Anne Marit H. Juuso er vararepresentanter for Samefolkets Parti, som også ordføreren tilhører. I dag valgte de å stemme imot gruveplanene og gikk imot flertallet.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Video Ann Catharina Lango

Ann-Catharina Lango er glad for støtten i kommunestyret.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg er veldig fornøyd. Vi har diskutert saken på en grundig måte i dag og jeg så ikke noe poeng i å utsette saken. Vedtaket er vårt svar til gruveselskapene om hvilken fremtid vi ser for dem i kommunen vår, og vi viser nå at vi ikke ønsker dem her, sier kommunestyrerepresentant Ann Catharina Lango fra Venstre.

I dag behandlet kommunestyret i Kautokeino det svenske gruveselskapet Arctic Gold sine planer for gjenåpningen av den gamle gruven i Bidjovággi. Selskapet måtte ha investert 400 millioner kroner for å få opp gruvedrifta i Kautokeino .

Dersom kommunepolitikerne hadde sagt ja til planene, ville det blitt iverksatt en konsekvensutredning av gruvevirksomheten. Posisjonen ba om utsettelse av vedtaket og ønsket mer informasjon før de skulle fatte et vedtak.

Men opposisjonspartiene som er i mindretall, fikk flertall i dagens kommunestyremøte. Flertallet støtter ikke planarbeidet fordi det blant annet vil påvirke reindrifta i området.

– Sak om fremtida

Ellen Inga O. Hætta

Høyres Ellen Inga O. Hætta.

Foto: Liv Inger Somby

Også Ellen Inga O. Hætta fra Høyre er fornøyd med vedtaket.

– Dette er ikke en sak som definerer vinnere eller tapere. Vi som er kommunepolitikere skal sammen jobbe for det som er til det beste for kommunen, og vedtaket i dag er til det beste for kommunen synes jeg.

– Denne saken handler ikke bare om denne perioden, eller bare om reindrift. Det handler om fremtiden og kommunens overordnende utvikling.

Frykter gruveplanene blir lagt på is

Konsulentfirmaet Rambøl har på vegne av oppdragsgiver Arctic Gold lagt frem et forslag til planprogram for gruvedrift i Bidjovággi. Disse planene er altså nå avvist.

Representant Ommund Heggheim fra konsulentfirmaet Rambøl sier at de har lagt ned et betydelig arbeid i planprogrammet. Han fulgte i dag kommunestyremøtet, og er nå usikker på hva dette vil si for gruveselskapets planer videre.

– Vi er veldig usikker på hvordan et sånt vedtak skal oppfattes, fordi det er første gang i norgeshistorien at et kommunestyre har gått imot et planutvalg. Miljøverndepartementet og Fylkesmannen er også i tvil om dette er å betrakte som et endelig avslag eller om det kan arbeides videre med dette, sier han.

Administrerende direktør Lars-Åke Claesson.

Administrerende direktør Lars-Åke Claesson.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Frykter du at dette er endelig slutt for gruveplanene?

– Det avhenger av hvordan sentrale myndigheter tolker regelverket i Plan- og bygningsloven, men langt på vei så ligger det an til det ja, sier Heggheim.

Administrerende direktør Lars-Åke Claesson i Arctic Gold ønsker ikke å kommentere hva dagens kommunestyrevedtak betyr for gruveplanene.

Han sier til NRK at han vil komme tilbake med kommentar i løpet av fredagen.

– Tap for kommunen

Vararepresentant Per Nils Saari fra Arbeiderpartiet legger ikke skjul på at han er skuffet over dagens vedtak. Saari som for flere år tilbake har jobbet i Bidjovággi-gruva, tror at kommunestyret har gjort en feil med dette vedtaket.

– Det er veldig synd at kommunen på denne måten melder seg ut. Gruveselskapene vil gjøre sitt inntog i Kautokeino, og kommunen velger å stå på utsiden. Det er et stort potensiale for gruvevirksomhet her dersom kommunen hadde gått inn for å samarbeide med selskapene.

– Jeg tror kommunen er taperen i denne saken og det kommer til å gi negative konsekvenser i fremtida, sier Saari.

Knapp ordfører

Ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta

Ordfører Klemet Erland Hætta i Kautokeino.

Foto: Åse Pulk/NRK

Posisjonen i kommunen har ikke lagt skjul på at de ønsker gruvedrifta velkommen til Kautokeino. Ordfører Klemet Erland Hætta ønsket å utsette vedtaket om planarbeidet, men måtte se seg slått i dag da politikere fra flertallet valgte å stemme imot gruveplanene.Han vil ikke si noe om han er skuffet eller ikke.

– Det har vært en god diskusjon i dag og kommunestyret har sagt det de mener. Og det er den avgjørelsen som vi jobber utifra nå videre.

– Tror du Arctic Gold nå trekker seg ut av arbeidet?

– Det tør jeg ikke si noe om, de vet nå hva flertalle i kommunen mener om saken og det er en avgjørelse som selskapet må ta, sier Klemet Erland Hætta.

Korte nyheter

 • Mánájgárggán nálsoduváj

  Magnus (5) lij nasjonalbæjvváj ávvudallam, ja iesj mierredij majt sån galgaj tjágŋat ja makkir slávggá sån galgaj adnet. Gápptáj lij tjágŋam ja sámeslávgáv maŋen mánájgárggán Bådåddjon váttsátjit – valla ávvudallam ittjij nav hávsske sjatta. Mánájgárggán nálsoduváj, iednes Hege Annie Nordlund Hagena milta.

  – Harmmadit moarádav ja hæsoduváv, javllá Hagen.

 • Gjev pris til UiT-professor

  Professor emeritus Ola Graff mottok fredag Prisen for folkemusikk og folkedans 2022, melder UiT. Graff har samlet inn både norsk, kvensk og samisk musikk – til det som i dag er verdens største samling av joik. Prisen ble delt ut på Riksscenen i Oslo.

  Professor Ola Graff i Tromsø Museum
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK
 • Samiske redaktører krangler om pressestøtte

  Den samiske avis- og forleggerforeningen Sálas krever at pressestøtten til SamiMag tilbakebetales i sin helhet.

  Det samiske magasinet Sámimag har fått varsel om at Medietilsynet vil kreve 4,4 millioner kroner tilbakebetalt av tidligere utbetalt pressestøtte.

  Magasinet fikk totalt 11,9 millioner kroner i pressestøtte for 2019 og 2020, som Medieklagemenda har avgjort de ikke hadde krav på. Nå krever Medietilsynet 4,4 millioner kroner tilbake.

  Daglig leder Jan Skoglund Paltto har overfor fagavisen Journalisten kalt pengekravet en skandale.

  Eierselskapet Isámi Press AS fikk et regnskapsmessig overskudd i 2020 på 6,8 millioner kroner. I 2019 var resultatet på - 1,6 millioner kroner.

  Vánhen Jan Skoglund Paltto
  Foto: Klemet Anders Sara / NRK